site

Yen merosot apabila gabenor Bank of Japan yang baharu berpegang kepada dasar yang sangat longgar

Yen jatuh pada hari Isnin selepas gabenor Bank of Japan yang baharu, Kazuo Ueda memberi isyarat bahawa beliau akan berpegang pada dasar monetari ultra longgar yang diawasi oleh pendahulunya sejak sedekad lalu.

Dalam sidang akhbar pertamanya sebagai ketua BoJ, pakar ekonomi berusia 71 tahun itu menegaskan bahawa dua tonggak dasar monetari semasa Jepun — kadar faedah negatif dan kawalan keluk hasil — kekal sesuai di bawah keadaan ekonomi semasa.

Ueda, profesor emeritus Universiti Tokyo dengan PhD dalam bidang ekonomi dari Massachusetts Institute of Technology, menjadi ahli akademik pertama yang memegang tampuk kepimpinan BoJ selepas beliau mengambil alih jawatan daripada Haruhiko Kuroda pada Ahad.

Perubahan dalam kepimpinan berlaku apabila jangkaan pelabur telah membina bahawa Ueda akan bertindak balas terhadap kadar inflasi tertinggi selama empat dekad dengan secara beransur-ansur beralih daripada dasar Kuroda yang mengehadkan kos pinjaman kerajaan jangka panjang.

Menjelang mesyuarat lembaga dasar monetarinya yang pertama lewat bulan ini, pasaran telah menumpukan pada seberapa cepat gabenor BoJ baharu akan bergerak untuk menyemak atau meninggalkan dasar membeli seberapa banyak bon yang diperlukan untuk mengekalkan hasil bon 10 tahun hampir kepada sifar. Tetapi Ueda memberi isyarat bahawa pembelian akan diteruskan.

“Memandangkan keadaan ekonomi, harga dan kewangan semasa, adalah wajar untuk mengekalkan kawalan keluk hasil buat masa ini,” katanya.

Komen itu menurunkan yen sebanyak 1 peratus kepada ¥133.4 setiap dolar AS. Mata wang itu kekal jauh di atas paras terendah 30 tahun lebih daripada ¥150 yang dicapai tahun lalu apabila jurang yang semakin meningkat antara kadar faedah terendah Jepun dan kadar faedah di tempat lain di dunia maju menjejaskan mata wang itu.

Ia melantun semula pada Disember selepas BoJ berkata ia akan membenarkan hasil bon kerajaan Jepun 10 tahun turun naik sebanyak 0.5 mata peratusan di atas atau di bawah sasaran sifarnya, melonggarkan jalur sebelumnya sebanyak 0.25 mata peratusan. Ia telah meningkat lebih jauh apabila pelabur bertaruh bahawa kadar faedah AS hampir memuncak.

Walaupun begitu, pelabur terus mencabar bank pusat untuk tunduk kepada tekanan inflasi global dan melonggarkan siling hasil lagi, atau malah menghapuskannya.

Walaupun BoJ kekal sebagai bank pusat utama terakhir yang mengekalkan kadar faedah negatif apabila rakan setara globalnya mengetatkan dasar untuk mengekang inflasi, Ueda turut menyatakan sokongan terhadap dasar itu, sambil menyatakan bahawa Jepun perlu bergerak lebih dekat ke arah mencapai sasaran inflasi 2 peratus secara mampan.

Indeks harga pengguna teras Jepun, tidak termasuk harga makanan segar, meningkat pada kadar 4.2 peratus pada Januari tetapi sejak itu perlahan kepada 3.1 peratus pada Februari selepas subsidi kerajaan untuk mengekang harga elektrik dan gas bermula.

BoJ berhujah bahawa langkah pelonggaran diperlukan untuk menyokong ekonomi memandangkan inflasi negara tidak didorong oleh permintaan pengguna yang kukuh dan akan perlahan apabila kos komoditi yang diimport jatuh.

Sidang berita itu dibuat sejurus selepas Ueda bertemu Perdana Menteri Fumio Kishida. Menurut Ueda, mereka bersetuju tidak ada keperluan buat masa ini untuk menyemak semula perjanjian sedia ada antara kerajaan dan bank pusat, yang memberi komitmen kepada BoJ untuk mencapai sasaran inflasi “pada tarikh seawal mungkin”.

Ditanya sama ada sasaran inflasi BoJ akan dapat dicapai dalam tempoh lima tahunnya, Ueda menunjukkan hasil teguh rundingan gaji musim bunga ini, yang memberikan kenaikan gaji yang lebih besar daripada jangkaan kepada pekerja di syarikat besar.

“Kami mula melihat perkembangan positif di sekitar gaji dan jika ini berterusan, saya fikir terdapat cukup kemungkinan bahawa ini akan membawa kepada inflasi 2 peratus yang lebih stabil,” tambahnya.

Kegawatan dalam pasaran kewangan global yang dicetuskan oleh kejatuhan pemberi pinjaman AS Silicon Valley Bank dan penjualan Credit Suisse kepada pesaing Switzerland UBS juga telah merumitkan tugas untuk gabenor BoJ yang baharu.

Walaupun Ueda berkata kesan ke atas ekonomi dan sistem kewangan Jepun adalah terhad, beliau memberi amaran bahawa “ketidakpastian belum hilang sepenuhnya”.

result singapur

pengeluaran sydney sekarang

info keluaran sydney

angka hk keluar

sgp138