site

WisdomTree menghadapi pemberontakan oleh pemegang saham terbesar

Pemegang saham terbesar WisdomTree sedang cuba untuk merebut kawalan lembaga pengurus aset AS $90.7bn dengan tujuan untuk menggulingkan kedua-dua ketua eksekutif dan kerusi dalam pertikaian yang semakin sengit mengenai strategi.

Jonathan Steinberg, pengasas dan ketua eksekutif WisdomTree, merancang untuk melancarkan platform aset digital yang dibolehkan blokchain tahun ini tetapi rancangannya ditentang oleh Graham Tuckwell, pemegang saham terbesar, yang berpendapat bahawa syarikat itu harus memberi tumpuan kepada perniagaan pengurusan dana terasnya dan pada meningkatkan prestasi operasinya.

Tuckwell, penggerak di sebalik penciptaan dana dagangan bursa emas pertama di dunia, telah mencalonkan dirinya untuk dipilih ke lembaga pengarah bersama Bruce Aust, bekas naib pengerusi di Nasdaq, pengendali bursa, dan Tonia Pankopf, rakan kongsi pengurusan di Pareto Penasihat, perunding pengurusan pelaburan.

Enam kerusi lembaga pengarah akan diundi pada mesyuarat pemegang saham tahunan pada Jun termasuk jawatan yang dipegang oleh Steinberg dan Frank Salerno, pengerusi WisdomTree sejak 2019.

Steinberg kekal yakin bahawa penggunaan teknologi yang didayakan blokchain adalah kunci kepada kejayaan masa depan syarikat yang diasaskannya sebagai penerbit majalah pelaburan pada tahun 1988 sebelum menyelia perkembangannya menjadi penyedia ETF pada tahun 2006.

Beliau menegaskan bahawa pelaburan yang dibuat dalam membangunkan platform WisdomTree Prime baharu tidak menjejaskan perniagaan teras ETF syarikat yang menarik aliran masuk pelabur bersih sebanyak $12.2bn tahun lepas. Momentum kukuh itu berterusan pada suku pertama dengan aliran masuk bersih mencecah $6.3 bilion, mendorong aset di bawah pengurusan ke paras tertinggi.

Steinberg memberitahu FT pada 2018 bahawa dia menjangkakan aset WisdomTree mencecah $100bn tanpa menyatakan jangka masa, matlamat yang kini dapat dilihat.

UBS minggu ini menaik taraf WisdomTree kepada “membeli” dan menaikkan sasaran harga saham 12 bulannya daripada $6 kepada $8 untuk mencerminkan aliran masuk bersih pengurus yang “konsisten kukuh”. Ia ditutup pada $6.25 pada hari Rabu, meningkat 14.8 peratus setakat tahun ini.

“Pelabur nampaknya mengecilkan nilai WisdomTree sebagai francais kendiri,” kata Brennan Hawken, penganalisis di UBS di New York.

Bercakap kepada FT tahun lepas, Steinberg berkata beliau amat sedar bahawa kepimpinannya diserang.

“Saya diajar untuk menang dengan terhormat, kalah dengan terhormat dan tidak pernah menipu,” katanya, satu ripost yang menggariskan kebencian antara dirinya dan Tuckwell.

Pertikaian telah bergelora sejak WisdomTree memperoleh cabang Eropah ETF Securities, pakar ETF yang berpangkalan di London yang diasaskan oleh Tuckwell pada 2005, dalam urus niaga tunai dan saham bernilai $611 juta pada November 2017.

Kedua-dua lelaki percaya bahawa perjanjian itu akan membantu WisdomTree yang diperbesarkan, kemudian disenaraikan sebagai pengurus ETF kesembilan terbesar di dunia, untuk bersaing dengan lebih berkesan dengan saingan yang lebih besar seperti BlackRock dan Vanguard. Mereka juga berharap gabungan itu akan meningkatkan daya tarikan WisdomTree kepada bakal pemeroleh. Bagaimanapun, tiada pembeli bagi kumpulan itu muncul dan harga saham telah jatuh kira-kira 38 peratus sejak selesai perjanjian itu pada April 2018.

Tuckwell, seorang usahawan Australia, berkata WisdomTree perlu memberi tumpuan kepada perniagaan teras ETFnya dan merombak lembaga itu adalah perlu untuk menangani prestasi harga saham yang “suram”.

Tuckwell juga telah berang dengan pengembalian semula “pelan hak pemegang saham” WisdomTree yang kompleks — melibatkan isu saham keutamaan yang tidak mempunyai hak mengundi — direka untuk menghalangnya daripada mendapat kawalan tanpa perlu membayar premium.

Lembaga WisdomTree telah “berulang kali menolak untuk mengadakan sebarang dialog yang bermakna atau membuat sebarang tawaran atau cadangan yang mungkin membantu dalam mencapai sebarang bentuk penyelesaian”, kata Tuckwell.

Beliau juga telah membantah keputusan WisdomTree untuk meluluskan peluasan rancangan pemberhentiannya untuk memasukkan lapan eksekutif yang bersama-sama boleh mengutip sehingga dianggarkan $25 juta jika kontrak mereka ditamatkan. Steinberg boleh pergi dengan anggaran $9 juta di bawah pelan pemecatan, menurut penasihat kepada Tuckwell.

Salerno, pengerusi WisdomTree, berkata Tuckwell “meminta cek kosong” untuk menukar lembaga itu agar sesuai dengan agenda peribadinya sendiri.

“Bertentangan dengan dakwaan mengelirukan Encik Tuckwell, strategi WisdomTree jelas membawa kepada hasil prestasi yang kukuh,” katanya.

keluaran singapura

sidney pengeluaran

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

hk yang keluar

totobet.sgp