site

Wall Street mengalami kerugian $1.5bn atas pinjaman pembelian Citrix

Bank pelaburan Wall Street yang membiayai pembelian berleveraj syarikat teknologi Citrix tahun lalu telah kerugian kira-kira $1.5 bilion selepas menjual sisa perjanjian yang berlaku ketika era wang murah akan berakhir, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Goldman Sachs, Bank of America, Credit Suisse dan 30 pemberi pinjaman lain pada hari Selasa menjual $3.84bn bon junior yang menyokong Elliott Management dan Vista Equity Partners membeli $16.5bn Citrix.

Bon itu adalah antara bahagian terakhir pakej pembiayaan berbilion dolar yang disimpan oleh bank dalam kunci kira-kira mereka sendiri selepas penjualan dalam pasaran kewangan mendatangkan malapetaka pada mesin membuat urus niaga Wall Street.

Bank-bank itu menjual bon junior pada diskaun 21 peratus yang tinggi, atau kira-kira 79 sen pada dolar, kata orang yang mengetahui perkara itu. Nota itu, yang akan matang pada September 2029, akan menghasilkan kira-kira 14 peratus. Jualan itu menjana kerugian kira-kira $675 juta bagi bank.

Perjanjian Citrix telah dicapai pada Januari 2022, sejurus sebelum Rizab Persekutuan AS mula menaikkan kadar faedah secara agresif dalam usaha untuk mengekang inflasi. Tindakan Fed menyebabkan harga bon melonjak lebih rendah, menyebabkan kerugian yang menyakitkan kepada bank yang telah bersetuju untuk memberi pinjaman pada kadar yang lebih rendah.

Bank-bank tidak dapat menjual hutang daripada beberapa pembelian berleveraj marquee, termasuk pengambilalihan Twitter Elon Musk $44bn dan pembelian $7.1bn Apollo bagi pembuat alat ganti kereta Tenneco. Dalam kes Citrix, bank-bank telah dipaksa tahun lepas untuk meletakkan wang tunai mereka sendiri untuk membiayai pengambilalihan.

Pergolakan dalam pasaran pembiayaan dan kebimbangan akan kemelesetan yang menjulang telah menyukarkan kumpulan ekuiti swasta untuk mencari pembiayaan pembelian mampu milik daripada bank. Sebaliknya, mereka semakin beralih kepada penyedia kredit swasta, yang telah dapat menulis pinjaman yang lebih besar kerana pelan pencen, endowmen dan dana kekayaan negara telah bertimbun ke dalam dana mereka.

Beberapa pengurus dana tersebut, termasuk Carlyle dan HPS Investment Partners, membeli hutang Citrix baharu yang dijual minggu ini, tertarik dengan pulangan tinggi yang ditawarkan, kata orang ramai yang memberi taklimat mengenai perkara itu. Elliott juga membeli beberapa bon, menambah pelaburan yang dibuatnya tahun lepas apabila membelanjakan $1bn untuk hutang Citrix yang lebih senior.

Goldman Sachs, Bank of America, Credit Suisse, Elliott dan Vista enggan mengulas.

Goldman dan rakan sejawatannya di seluruh Wall Street telah memeriksa pelabur selama berbulan-bulan untuk mencari pembeli bagi hutang yang terikat dengan pemerolehan Citrix.

Jualan bon pada hari Selasa membayar sebahagian besar hutang Citrix yang kekal dalam kunci kira-kira bank selepas bon $8.55bn dan jualan pinjaman September lalu dan segelintir perdagangan blok pinjaman berjangka Citrix bernilai kira-kira $2bn pada bulan Disember dan Januari.

Bank-bank kerugian lebih daripada $600 juta pada jualan September dan mencatatkan kerugian kertas tambahan pada dagangan blok.

Dokumen pemasaran untuk bon junior yang dijual minggu ini yang dilihat oleh Financial Times berkata Citrix telah memberhentikan kira-kira 15 peratus daripada gabungan kakitangannya dalam usaha mengurangkan kos yang diharapkan dapat menjimatkan $485 juta setahun. S&P telah menilai bon satu-B tolak, antara penarafan paling berisiko yang diberikannya.

Steven McDonald, seorang penganalisis di S&P Global, berkata kemajuan yang telah dibuat oleh Citrix “menyebabkan risiko kesilapan langkah penyepaduan dan kelewatan penjimatan kos dan meningkatkan keyakinan kami bahawa peningkatan keuntungan dan penjanaan aliran tunainya akan menyokong pengurangan beransur-ansur dalam leveragenya” .

resullt sgp

pengeluaran angka sidney

sdy hari ini

totobet hk hari ini