site

Wall St bergelut untuk memenuhi peraturan Mifid apabila penepian akan berakhir

Bank-bank Big Wall Street sedang bergelut untuk bertindak balas terhadap peraturan yang mengawal penyelidikan pelaburan selepas badan pemerhati utama AS mengetepikan rayuan untuk lanjutan kedua kepada penepian sementara.

Selepas 3 Julai, peniaga broker AS akan kehilangan perlindungan surat “tiada tindakan” lima tahun daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa yang melindungi mereka daripada perlu mendaftar sebagai penasihat pelaburan.

Mereka yang terjejas termasuk Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan dan Citigroup.

Pengecualian itu berpunca daripada Arahan Pasaran dalam Instrumen Kewangan EU 2018, yang memerlukan pelabur membayar secara berasingan untuk perkhidmatan penyelidikan dan perdagangan pelaburan.

Peraturan Eropah hanya memberi mandat kepada pelabur yang berpangkalan di bidang kuasa tersebut untuk “menyahhimpunkan” pembayaran, bukan pelabur AS. Walau bagaimanapun, peraturan AS menganggap broker sebagai penasihat pelaburan jika mereka mengenakan yuran khusus untuk penyelidikan dan bukannya menggabungkannya sebagai perkhidmatan dengan jualan dan perdagangan.

Bank-bank AS telah menerima pembayaran daripada pelanggan yang mematuhi Mifid, tetapi telah dilindungi oleh surat SEC daripada mendaftar sebagai penasihat pelaburan.

Tanpa perlindungan itu, mereka menghadapi pilihan untuk mendaftar, memindahkan pasukan penyelidikan kepada ahli gabungan yang sudah berdaftar, atau berpotensi memotong pelanggan yang terikat dengan peraturan Mifid daripada penyelidikan yang dihasilkan di AS.

“Bank bercakap antara satu sama lain dan dengan pelanggan mereka. Ia sudah menyebabkan gangguan,” kata seorang yang terlibat dalam perbincangan di belakang tabir.

Keempat-empat bank enggan mengulas.

Bulan lalu pengerusi SEC Gary Gensler dan kakitangan kanan bertemu wakil bank serta persatuan industri untuk membincangkan isu itu. Tetapi pengawal selia akhirnya enggan mengubah pendiriannya yang telah lama dipegang, menurut tiga orang yang mengetahui mesyuarat itu.

SEC enggan mengulas.

Bank telah menentang status Penasihat Pelaburan kerana ia akan menyekat mereka daripada beberapa aktiviti termasuk perdagangan prinsipal, dan boleh menghalang keupayaan mereka untuk menawarkan penyelidikan yang dipesan lebih dahulu, menurut orang yang berpengalaman dalam peraturan. Kos dan kerumitan penyusunan semula untuk mendaftar akan bergantung pada pengaturan individu setiap bank, tetapi tidak dapat diatasi, tambah mereka.

Beberapa broker termasuk Bank of America dan bank pelaburan Jefferies mendaftarkan unit penyelidikan sebagai IA sebagai sebahagian daripada respons awal mereka kepada Mifid pada 2018. Kedua-duanya menawarkan perbankan pelaburan perkhidmatan penuh dan perkhidmatan mereka tidak berubah selepas pertukaran. Bank of America dan Jefferies enggan mengulas.

Pada Julai tahun lepas SEC berkata bahawa ia tidak bercadang untuk melanjutkan surat larangan tindakan, menekankan bahawa ia sentiasa hanya bertujuan sebagai jurang henti sementara sementara industri menyelesaikan sebarang isu dalam mematuhi rejim Penasihat Pelaburan.

Malah, pada tahun 2020 pengawal selia meminta bank membincangkan masalah mereka dengan beralih daripada penepian kepada penyelesaian jangka panjang.

Dalam rayuan Februari kepada SEC untuk melonggarkan pendiriannya, persatuan industri Sifma menunjuk kepada perdebatan Eropah mengenai membatalkan beberapa peruntukan Mifid dan meminta sekurang-kurangnya lanjutan sementara ini sedang diselesaikan.

“Adalah tidak produktif bagi institusi AS untuk dipaksa untuk menyekat liputan penyelidikan syarikat awam atau berpotensi menukar operasi semata-mata untuk mematuhi keperluan kawal selia asing yang nampaknya mungkin berubah dengan ketara,” tulisnya.

Pemulihan Eropah berikutan hujah bahawa memerlukan pembayaran telah mengurangkan ketersediaan penyelidikan, terutamanya penyelidikan yang meliputi syarikat yang lebih kecil.

Bulan lepas kerajaan UK melancarkan kajian semula penyelidikan pelaburan, termasuk kesan penyingkiran Mifid, manakala EU merancang untuk menggugurkan keperluan untuk membayar penyelidikan yang meliputi syarikat dengan jualan tahunan di bawah €10bn.

Walau bagaimanapun, beberapa penyokong pelabur AS telah memberikan sokongan mereka di belakang SEC dengan harapan memaksa broker mendaftar sebagai IA boleh membuka pintu untuk langkah AS yang lebih luas untuk menyahhimpunkan kos penyelidikan dan perdagangan.

“Di Eropah, penyelidikan pelaburan menjadi harga yang telus, pelabur tiba-tiba dibebaskan . . . dan kos penyelidikan dan perdagangan menjunam tanpa sebarang penurunan yang boleh diukur dalam akses atau kualiti. Lebih teruk daripada ditinggalkan begitu sahaja dan dalam kegelapan, ramai pelabur AS sebaliknya ditinggalkan dengan tab,” tiga kumpulan besar, termasuk Institut CFA, menulis dalam surat kepada SEC bulan lepas.

Pengkritik penyelidikan gabungan telah lama berhujah bahawa ia memaksa pengurus dana untuk membayar perkhidmatan yang mereka tidak mahu. Bahagian penyelidikan yang paling berharga biasanya adalah keupayaan broker untuk menawarkan akses kepada eksekutif syarikat, tetapi perkhidmatan yang digabungkan mendorong pelanggan bank untuk menggunakan perkhidmatan dagangannya dan bukannya hanya membayar untuk perkhidmatan penyelidikan.

Pengkritik ini memuji Mifid II kerana memaksa jurubank dan pelanggan mereka berbual terus terang mengenai nilai penyelidikan.

“Jika anda kedai perolehan rendah, anda tidak mempunyai dompet komisen yang besar. Meletakkan sedikit dengan banyak [brokers] membuat anda menyelidik — tetapi anda tidak mendapat banyak perkhidmatan daripada menjadi sedikit relevan kepada ramai orang,” kata ketua perdagangan satu pengurus dana bersaiz sederhana.

resuld sgp

pengeluaran sidney tadi siang

totobet sydney hari ini

togel hongķong 2020

singapura totobet