site

Uniqlo Jepun Naikkan Gaji Semua Pekerja sebanyak 40%

Uniqlo mengeluarkan kenyataan Rabu ini mengatakan bahawa mereka akan menaikkan gaji semua pekerja sebanyak 40% besar sebelum Mac tahun ini. Kenaikan gaji sebanyak 40% bukanlah sesuatu yang boleh dicemuh, dan itu juga untuk semua pekerja dalam jenama di seluruh negara. Perubahan ini didorong untuk memadankan gaji pekerja negara lain.

Memandangkan perubahan kepada pelan imbuhannya yang meliputi 8,400 pekerja sepenuh masa, Kos buruh bagi pengendali rangkaian pakaian kasual itu dijangka meningkat kira-kira 15 peratus.

Gaji permulaan bulanan untuk graduan universiti akan dinaikkan kepada 300,000 yen dan bukannya 255,000 pada masa ini. Syarikat itu berkata ini adalah peningkatan tahunan sekitar 18 peratus.

Gaji untuk pengurus kedai baharu akan masuk pada 390,000. Yen. Ini meningkat sebanyak 100,000 yen. Ini adalah peningkatan kira-kira 36 peratus setahun. Gaji tahunan pekerja lain boleh dinaikkan sebanyak 40 peratus bagi setiap syarikat.

Kerajaan Jepun telah menggesa syarikat menaikkan gaji mereka berikutan peningkatan kos sara hidup. Pergerakan syarikat pakaian terbesar di dunia mungkin akan menjejaskan perbincangan gaji musim bunga Shunto antara buruh dan pengurusan di seluruh Jepun setiap tahun.

Ketua Setiausaha Kabinet Hirokazu Matsuno mengalu-alukan keputusan Fast Retailing dan berkata beliau berharap syarikat lain akan mengikuti dan meningkatkan gaji “setakat yang paling besar.”

“Cara paling berkesan untuk menangani harga komoditi yang tinggi pada masa ini adalah dengan meningkatkan gaji secara berterusan untuk bersaing dengan peningkatan kos,” kata jurucakap tertinggi kerajaan itu dalam satu perhimpunan berita biasa.

Bonus untuk pekerja Fast Retailing (syarikat induk Uniqlo) juga akan meningkat berikutan perubahan yang akan datang. Syarikat itu mengumumkan bahawa ia akan mengeluarkan bonus eksekutif dan mewujudkan sistem penggredan standard untuk menentukan gaji pekerja.

Kenaikan gaji terkini berikutan kenaikan gaji setiap jam di Jepun sebanyak 20 peratus sebulan pada bulan September.

Syarikat induk Uniqlo, Fast Retailing, mencatatkan keuntungan tinggi kira-kira 275 bilion yen setakat Ogos tahun lalu, iaitu lebih daripada 60% peningkatan berbanding tahun sebelumnya.

Keuntungan operasi sebanyak 297.33 bilion yen, berdasarkan angka jualan sebanyak 2.3 trilion dolar. Kedua-dua rekod telah ditetapkan.

Baca juga tentang Lelaki Jepun yang Menghabiskan 15K USD Untuk Kostum Anjing Bimbang Apa yang Akan Difikirkan Rakannya Tentang Dia


Paparan Siaran: 8,475

Data Keluaran HK

Grafik HK

Keluaran SGP hari Ini

Pengeluaran SDY Hari Ini

Keluaran SDY Hari Ini