site

UK adalah pasaran ekuiti global ‘terbalik’, Nick Train memberi amaran

Pengurus dana terkemuka UK telah mempertahankan dana pencen domestik kerana mengurangkan pendedahan mereka kepada saham tersenarai di London, memberi amaran bahawa City telah jatuh ke dalam “terbalik” pasaran ekuiti global.

Nick Train, yang mengasaskan firma pelaburan Lindsell Train, yang menguruskan lebih £18bn, berkata bahawa “fakta yang menyedihkan ialah anda boleh memahami kekecewaan pengagih aset dana pencen dengan dan kehilangan pelaburan daripada ekuiti UK”.

Beliau menunjuk kepada “prestasi modal yang suram” UK sejak 20 tahun lalu dan “ketiadaan [of] juara teknologi penting di peringkat global” sebagai sebab untuk “reputasi yang tidak diingini London sebagai kawasan terpencil dalam pasaran ekuiti abad ke-21”.

Komen Train datang apabila dana pencen British dan penanggung insurans telah menjadi tumpuan kerana mengurangkan pendedahan mereka kepada ekuiti tersenarai di UK. Pegangan mereka telah menjunam daripada kira-kira setengah kepada hanya 4 peratus sejak dua dekad lalu, menurut butik perbankan pelaburan Ondra Partners.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, beberapa syarikat UK telah menunjukkan daya tarikan penyenaraian di New York. Pembuat bahan binaan terbesar di dunia CRH dan pereka cip milik SoftBank Arm adalah antara perniagaan yang berpangkalan di UK yang ingin disenaraikan di sana dan bukannya London. Kumpulan tenaga Inggeris-Belanda Shell juga telah meneroka meninggalkan Eropah dan berpindah ke AS.

Train berkata: “Jadi, siapa saya, atau mana-mana pengulas, untuk berhujah bahawa dana pencen UK membuat kesilapan bersejarah dalam mengurangkan pendedahan ekuiti UK mereka?

“Sememangnya, mungkin mereka bertindak balas secara rasional terhadap kekurangan syarikat pencipta nilai yang tersenarai di pasaran saham London dan lebih bijak untuk memberi tumpuan kepada saham global yang lebih menjanjikan, atau malah Penghubung Indeks.”

Dia menambah: “Bukan tugas utama dana pencen untuk membiayai sektor korporat UK, atau malah menyokong teknologi atau model perniagaan UK yang belum teruji.”

Pengurus dana lain telah menunjukkan perubahan dalam peraturan perakaunan pada tahun 2000 sebagai salah satu pemacu utama untuk dana pencen mengurangkan pegangan ekuiti mereka memihak kepada pendapatan tetap untuk memadankan liabiliti mereka.

Richard Buxton, pengurus dana ekuiti UK di Jupiter, dan David Cumming, ketua ekuiti UK di Newton Investment Management, kedua-duanya berkata peraturan berusia dua dekad itu perlu segera dihapuskan untuk menggalakkan pelabur institusi mengalihkan semula wang mereka ke dalam saham domestik .

Tetapi Train berkata walaupun pencen UK telah mengurangkan pegangan mereka, pelabur antarabangsa telah mengambil saham tersenarai di London dan kini mewakili lebih separuh pemilikan pasaran UK.

“Mungkin pelabur global yang bijak boleh membantu syarikat UK meneruskan strategi pertumbuhan lebih baik daripada dana pencen UK yang dihantui liabiliti,” tambah Train.

Dia menunjuk kepada Berkshire Hathaway milik Warren Buffett menggandakan kepentingannya dalam syarikat barangan pengguna yang tersenarai di UK Diageo dalam beberapa bulan kebelakangan ini, di mana Lindsell Train adalah pemegang saham 10 teratas.

Train menambah: “Memandangkan dana pencen telah mengurangkan pendedahan mereka kepada syarikat-syarikat yang baik ini, kami telah membantu mengatasi kelemahan itu.” Lindsell Train juga merupakan 10 pelabur teratas dalam syarikat FTSE 100 lain termasuk Burberry, Hargreaves Lansdown, Schroders dan Unilever.

Dana Lindsell Train UK Equity jatuh sebanyak 6 peratus tahun lepas, berprestasi rendah pada indeks FTSE All-Share, tetapi telah mengembalikan 10 peratus tahunan sejak dilancarkan.

singapura totobet net

hasil pengeluaran sydney

info keluaran sydney

info togel hari ini hk

pengeluwaran sgp