site

Turki akan membuat penghantaran sulung daripada penemuan gas Laut Hitam yang besar

Turki sedang bersiap sedia untuk menerima penghantaran pertamanya daripada penemuan gas asli yang besar di Laut Hitam ketika Presiden Recep Tayyip Erdoğan berusaha untuk membakar kelayakannya hanya beberapa minggu sebelum pilihan raya yang dipertandingkan dengan ketat.

Turkish Petroleum, syarikat minyak dan gas negara, pada hari Khamis akan menghidupkan suis pembangunan medan gas Sakarya, kira-kira tiga tahun selepas membuat penemuan itu, menurut ketua eksekutifnya, Melih Han Bilgin.

Penghantaran pertama daripada projek pengeluaran tenaga paling bercita-cita tinggi di Turki datang sejurus menjelang pilihan raya presiden 14 Mei, di mana Erdoğan terikat dalam perlumbaan rapat menentang ketua lawannya, Kemal Kılıçdaroğlu. Erdoğan bulan lalu berkata bahawa kerajaan akan memotong bil gas untuk pengguna dan perniagaan sebagai sebahagian daripada usaha untuk membantu mengurangkan tekanan kos pada masa inflasi berjalan melebihi 50 peratus.

Turki ialah pengimport tenaga besar-besaran dan hampir semua gas yang digunakannya datang dari luar negara, menjadikan projek Sakarya sebagai rangsangan yang ketara bagi sektor tenaga negara. Import tenaga bersih Turki, termasuk minyak, gas dan produk lain, adalah $80 bilion tahun lepas, pemacu besar kepada defisit akaun semasanya, data bank pusat menunjukkan.

Petroleum Turki akan memulakan minggu ini menghantar gas dari tiga telaga di ladang gas Sakarya yang sangat dalam, kata Bilgin pada Khamis lalu di kemudahan pemprosesan darat yang luas berhampiran bandar Laut Hitam Filyos, di mana pekerja berlumba-lumba untuk bersiap sedia untuk majlis pelancaran minggu ini. Turki sedang membangunkan projek itu dengan konsortium yang merangkumi kumpulan perkhidmatan medan minyak AS Schlumberger dan Subsea 7 yang beribu pejabat di UK.

Kemudahan itu akan mula mengeluarkan 10 juta meter padu gas setiap hari sebaik tujuh telaga lagi beroperasi pada September, kata Bilgin. Itu akan berjumlah kira-kira 7 peratus daripada penggunaan gas keseluruhan Turki tahun lepas, menurut pengiraan Financial Times berdasarkan data Pihak Berkuasa Kawal Selia Pasaran Tenaga.

Sebahagian daripada gas yang dihasilkan di tapak itu akan dieksport, kata Bilgin, sambil menambah bahawa dia melihat “potensi yang baik untuk pasaran gas Eropah”. Banyak kerajaan di seluruh benua tetap bimbang tentang bekalan musim sejuk akan datang dengan saluran paip utama Rusia ditutup.

“Dengan keadaan pasaran sedia ada, saya fikir kami tidak akan menghadapi sebarang kesukaran mencari pelanggan,” kata Bilgin.

Petroleum Turki, yang membelanjakan $1.8 bilion pada fasa pertama projek itu, merancang untuk meningkatkan pengeluaran pada tahun-tahun akan datang.

Bilgin berkata beliau berharap pengeluaran akan mencecah 40 juta meter padu sehari apabila ia beroperasi pada kapasiti penuh. Beliau enggan mengulas mengenai kos fasa masa depan, tetapi berkata beliau yakin Turkish Petroleum boleh mendapatkan pembiayaan kerana gas dianggap sebagai “bahan api peralihan”.

Secara berasingan, Bilgin mengakui bahawa diskaun ke atas tenaga Rusia telah meningkatkan perniagaan Turkish Petroleum, menekankan bagaimana Turki terus memperdalam hubungan perdagangannya dengan Moscow walaupun sekutu barat Ankara menjauhi negara itu berhubung perang Vladimir Putin di Ukraine.

“Kami telah menggabungkan [Russian energy] ke dalam model perniagaan kami,” katanya, sambil menambah bahawa ia telah “mewujudkan margin tambahan dan pilihan tambahan untuk kami pasti”.

resukt sgp

pngluaran sdy hr ini

totobet sidney hari ini

info hk malam ini

sgp hari ini yang keluar