site

Token kripto FTX murah ditawarkan kepada eksekutif Genesis

Eksekutif di pemberi pinjaman utama kepada dana lindung nilai Sam Bankman-Fried yang tidak berfungsi telah memberi keistimewaan akses awal kepada pengeluaran token baharu yang disokong oleh pertukaran kripto usahawan yang memalukan FTX, Financial Times telah belajar.

Genesis, pemberi pinjaman crypto terkemuka yang runtuh pada bulan Januari, telah lama menjadi sumber pembiayaan utama untuk Alameda Research, firma perdagangan di tengah-tengah dakwaan kecurian aset pelanggan oleh Bankman-Fried daripada FTX.

Hubungan rapat itu termasuk peluang untuk beberapa eksekutif Genesis untuk melabur dalam mata wang kripto Bankman-Fried membantu melancarkan, pada kadar diskaun sebelum token dikeluarkan kepada orang ramai, menurut orang yang biasa dengan perkara itu.

Akses itu menyerlahkan keakraban kumpulan yang lalu, kedua-duanya kini dalam muflis, dan sifat jalinan yang lebih luas dalam industri kripto, yang dikuasai oleh sebilangan kecil syarikat dengan pelbagai pelaburan dan kepentingan yang bertindih.

Unit pinjaman Genesis gagal awal tahun ini selepas mengalami kerugian akibat kegagalan empayar crypto Bankman-Fried dan satu lagi dana lindung nilai kripto yang runtuh, Three Arrows Capital. Genesis ialah pemiutang terbesar FTX dan Alameda dan berhutang $226 juta, menurut rekod mahkamah kebankrapan AS.

Bekas pekerja Genesis berkata Bankman-Fried memberi beberapa eksekutif di pemberi pinjaman peluang untuk melabur dalam token “prajualan” FTT, token asli FTX yang dilancarkan pada 2019, dan Serum, yang dilancarkan pada 2020 dengan sokongan daripada FTX dan Alameda.

Akses prajualan kepada FTT dan Serum, juga ditawarkan kepada orang lain di luar Genesis dalam rangkaian hubungan industri Bankman-Fried, memberi peluang kepada eksekutif Genesis untuk memperoleh keuntungan selepas pelabur runcit membeli.

Tidak jelas sejauh mana akses itu meluas dalam Genesis. Seorang bekas eksekutif memberitahu FT bahawa mereka tidak mengetahui sebarang tawaran sedemikian daripada FTX.

Tawaran token kripto kepada pelabur runcit dalam beberapa tahun kebelakangan ini biasanya mengikuti pusingan pendanaan awal yang melibatkan modal teroka dan pelabur lain. Sebagai balasan untuk harga diskaun, pelabur awal sering bersetuju untuk tidak menjual token untuk tempoh yang boleh berkisar dari beberapa bulan hingga tahun.

Semasa melancarkan FTT, FTX menawarkan beberapa eksekutif Genesis akses prajualan melalui tawaran satu halaman “sangat standard”, kata bekas eksekutif Genesis kedua.

Mereka memutuskan untuk tidak melabur dalam FTT, tetapi kemudiannya menolak keputusan mereka apabila harga token itu melonjak, tambah bekas eksekutif itu. “Itu adalah satu kehilangan besar,” kata orang itu.

Peluang selanjutnya diikuti, termasuk Serum, sebuah projek yang dilancarkan pada rangkaian rantai blok Solana dengan sokongan daripada FTX dan Alameda. Solana sendiri turut diperjuangkan oleh Bankman-Fried.

“Satu-satunya sebab kami melabur dalam Serum adalah kami terlepas FTT,” kata bekas eksekutif Genesis itu. Pada pelancaran pada Ogos 2020, harga Serum melonjak 1,500 peratus.

Thomas Braziel, pengasas bersama 507 Capital, yang telah membeli tuntutan dalam beberapa kebangkrutan kripto termasuk Genesis dan FTX, berkata pendedahan itu menimbulkan persoalan mengenai pinjaman Genesis dan sama ada telah berlaku “pelik quid pro quo” dengan Alameda.

Braziel menambah amalan itu konsisten dengan pemahamannya tentang cara Bankman-Fried beroperasi. “Dia benar-benar menjaga orang yang dia fikir penting baginya. . . Dia melakukan kerja yang baik untuk memastikan roti semua orang tetap mentega.”

FTX dan Alameda, kini di bawah pengurusan bersama baharu dalam kebankrapan, tidak menjawab permintaan untuk komen. Kejadian tidak menjawab permintaan untuk komen. Jurucakap Bankman-Fried enggan mengulas.

Genesis yang berpangkalan di AS dilancarkan pada 2013 dan merupakan sebahagian daripada Kumpulan Mata Wang Digital yang disokong SoftBank, salah satu pelabur tertua dalam syarikat crypto. Cabang pinjaman Genesis dilancarkan pada 2018 dan menjadi sumber kredit utama untuk usaha niaga crypto, yang menghasilkan pinjaman bernilai $131bn pada 2021.

Pendedahan Genesis $226juta kepada usaha niaga Bankman-Fried apabila ia runtuh sebelum ini adalah lebih besar, tetapi pada musim panas 2022 Alameda membayar balik pinjaman kepada Genesis dan pemberi pinjaman lain apabila pasaran crypto goyah. Pihak berkuasa AS telah menuduh Bankman-Fried membayar balik pemiutang Alameda pada 2022 dengan dana daripada FTX tanpa memberitahu mereka sumber sebenar wang itu.

Bankman-Fried telah menafikan sebarang salah laku.

Entiti Genesis, GGC International Ltd, berada dalam jawatankuasa rasmi pemiutang tidak bercagar dalam proses kebankrapan bersama FTX dan Alameda.

Token FTT dan Serum, bersama-sama dengan Solana, juga diterima oleh Genesis sebagai cagaran yang dijanjikan oleh Alameda untuk mendapatkan pinjamannya, menurut orang yang biasa dengan hubungan itu.

Alameda adalah lebih daripada sekadar sumber permintaan pinjaman langsung untuk Genesis, menurut seorang bekas pekerja Genesis yang berkata dana lindung nilai merujuk pelanggan kepada pemberi pinjaman. “Ia adalah saluran paip yang hebat untuk kami,” kata mereka.

Laporan tambahan oleh Joshua Oliver

result singapura

sdy hari ini

totobet data sidney

keluar hk

totobet net singapura hari ini