site

Tawaran Pengarah: Kerusi AstraZeneca bertaruh pada momentum menaik

AstraZeneca ialah permata dalam mahkota FTSE 100. Kumpulan farmaseutikal kini mempunyai permodalan pasaran sebanyak £182bn. Ini meletakkannya dengan kukuh di hadapan Shell, konstituen kedua terbesar indeks, dengan cap pasaran £161bn.

Ini mungkin sukar dipercayai memandangkan kebangkitan semula minyak yang didokumentasikan dengan baik selepas perang di Ukraine. Tetapi ia adalah bukti kuasa kedua-dua saluran paip AstraZeneca dan portfolio ubat sedia ada.

Syarikat itu baru-baru ini mengatasi Pfizer dari segi nilai pasaran — satu peristiwa penting memandangkan firma AS itu cuba mengambil alih musuhnya di UK sembilan tahun lalu. Saham AstraZeneca telah meningkat lebih daripada 123 peratus dalam tempoh lima tahun yang lalu, walaupun terdapat pergolakan yang didokumentasikan dengan baik mengelilingi vaksin Covid-19nya.

Beberapa sudut pengurusan jelas berasa yakin tentang prospek syarikat untuk pertumbuhan berterusan. Bulan ini diumumkan bahawa Michel Demaré, pengerusi bukan eksekutif lembaga pengarah, telah membeli 2,000 saham biasa syarikat pada harga £117 setiap satu.

Sebaliknya, ketua pegawai kewangan Aradhana Sarin menjual saham depositori Amerika bernilai £1.15 juta beberapa hari kemudian. Dua ADS bernilai satu saham biasa.

Sarin sebelum ini menjual lebih daripada 16,000 saham pada November tahun lepas, dagangan bernilai £2.15 juta. Harga saham telah meningkat kira-kira 9 peratus sejak itu.

Konsensus broker FactSet mengatakan jualan boleh meningkat kepada $46 bilion (£36.8 juta) untuk tahun kewangan penuh, meningkat daripada $44 bilion tahun lepas. Menjelang Disember 2025, penganalisis pada masa ini menganggarkan pendapatan akan meningkat kepada lebih $54bn.

Ketua Superdry menambah nilai melalui peningkatan ekuiti

Saham Superdry telah meningkat sebanyak 40 peratus tahun ini berikutan dagangan yang lemah dan penarikan panduan keuntungan. Pengurusan telah memberitahu pasaran bahawa ia menjangkakan keuntungan sebelum cukai untuk tahun kewangan ini sebanyak £10 juta-£20 juta. Ini telah diturunkan kepada kedudukan pulang modal yang kasar pada bulan Januari. Kemudian, bulan lepas, “memandangkan persekitaran dagangan yang mencabar”, malah itu telah dialih keluar.

Peruncit fesyen telah menyematkan isu perdagangan — pertumbuhan jualan runcit “pada kadar yang lebih perlahan daripada yang dijangkakan” dan pemulihan borong yang sukar — terhadap krisis kos sara hidup dan kesannya terhadap perbelanjaan pengguna. Menurut lembaga itu, permintaan untuk koleksi musim bunga-musim panas syarikat juga telah dilanda cuaca buruk. Pelabur, seperti yang ditunjukkan oleh penurunan tahun ke tarikh saham, masih jauh dari berpuas hati.

Dalam konteks ini, pelan pusing ganti yang diterajui oleh pengasas dan ketua eksekutif Julian Dunkerton kelihatan amat diperlukan. Sekitar £35 juta penjimatan kos permulaan telah dikenal pasti, melalui cara seperti mengoptimumkan harta pusaka dan menambah baik perolehan (yang syarikat jangkakan akan direalisasikan sepenuhnya pada tahun kewangan 2024) dan kerja sedang dilakukan untuk mengurangkan kos selanjutnya. Pengurusan menjangkakan ini akan memberikan “peningkatan material” dalam keuntungan asas dalam jangka sederhana.

Pusingan memerlukan wang tunai. Superdry meneruskan kenaikan ekuiti, melalui tawaran runcit dan penempatan saham biasa, awal bulan ini dan memperoleh hasil kasar £12 juta. Keyakinan Dunkerton terhadap masa depan perniagaan itu jelas dalam pengambilalihan 4.5 juta saham pada 4 Mei sebagai sebahagian daripada kenaikan itu, yang menjadikan minatnya dalam saham syarikat itu kepada lebih 25 peratus.

Saham tersebut dinilai pada 15 kali pendapatan hadapan, menurut ramalan konsensus pada FactSet, sejajar dengan purata lima tahun. Penganalisis meramalkan jualan sebanyak £624 juta tahun kewangan ini, di tengah-tengah julat panduan pengurusan sebanyak £615 juta hingga £635 juta, dan kerugian bersih lebih £7 juta.

rsult sgp

pengeluaran sidney siang

togel sdy 2023

hk indo

sgp138