site

Tawaran kewangan iklim baharu John Kerry

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Moral Money kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda.

Lawati hab Moral Money kami untuk semua berita, pendapat dan analisis ESG terkini dari seluruh FT

Salam dari Washington, di mana suhu luar biasa tinggi semasa mesyuarat musim bunga IMF dan Bank Dunia telah mengekalkan iklim dalam fikiran semua orang. Apabila mesyuarat berakhir, terdapat sedikit tanda kejayaan besar dalam pembiayaan iklim, reformasi Bank Dunia atau penstrukturan semula hutang untuk negara miskin. (Walaupun, sebagai orang yang optimis, kami berharap mungkin para menteri akan memberikan kejutan pada hujung minggu ini.)

Tetapi pasti ada beberapa benih berita baik, seperti inisiatif iklim baharu daripada John Kerry, utusan khas AS mengenai iklim. Di bawah, kami membawakan kepada anda empat perkara baharu daripada hari-hari terakhir mesyuarat IMF/Bank Dunia. (Gillian Tett)

Sertai Margaret McGuinness, Elizabeth Maruma Mrema, Tiga Pokok, Sue Lloyd dan penulis FT yang meliputi perniagaan dan pelaburan yang bertanggungjawab di Sidang Kemuncak Wang Moral Eropah pada 23-24 Mei, di London atau dalam talian. Sebagai pelanggan surat berita, simpan Potongan 15 peratus untuk pas peribadi atau sertai kami secara percuma dalam talian.

1. Kerry memulakan pelan kewangan gabungan baharu

John Kerry telah cuba memulakan konsep kewangan gabungan dan melemparkan cabaran halus kepada bank pembangunan pelbagai hala © AP

Kami telah memerhatikan sebelum ini bahawa frasa “kewangan campuran” adalah setara kewangan dengan bayam — iaitu sesuatu yang kelihatan layak, tetapi membosankan. Secara teorinya, konsep itu betul-betul apa yang diperlukan untuk memindahkan modal yang amat diperlukan ke dalam pasaran baru muncul untuk peralihan hijau; ia pada asasnya menggunakan wang sektor awam atau dermawan untuk menaja jamin (dan mengurangkan risiko) projek yang disokong oleh dana swasta. Tetapi, dalam amalan, agak sedikit projek berskala telah muncul, sebahagiannya kerana ia memerlukan kerjasama merentas silo birokrasi.

Tetapi minggu ini John Kerry, utusan khas Amerika mengenai iklim, melancarkan templat baharu yang beliau harap akan mendapat tarikan dalam beberapa bulan akan datang – dan mendorong bank pembangunan pelbagai hala untuk lebih bertindak. Lebih khusus lagi, beliau berharap untuk menggunakan kira-kira $15juta dana Jabatan Negara AS, ditambah dengan wang tunai $35juta daripada USAID dan yayasan dermawan untuk mencipta tranche “kerugian pertama” $50juta untuk inisiatif iklim di negara miskin.

Periuk ini kedengaran kecil. Tetapi “$50 juta itu kemudiannya akan mengundang penglibatan peringkat mezanin oleh pihak lain seperti institusi kewangan antarabangsa atau institusi kewangan pembangunan”, kata Kerry kepada Moral Money. Beliau juga berharap dapat meningkatkan jumlah hutang kanan yang jauh lebih besar daripada pengurus aset sektor swasta, supaya “akhirnya anda boleh menggunakan $1bn” daripada $50 juta awal itu “Itulah cara kami mahu mempercepatkan [climate finance] dan menangani risiko terlebih dahulu.”

Terdapat beberapa halangan yang berpotensi untuk diatasi. Tidak jelas sama ada IFI atau DFI akan menerima peranan mezanin dalam struktur modal, kerana mereka secara sejarah menegaskan kekananan. Mungkin juga sukar untuk mencari projek sedia penyodok. Tetapi beberapa pengurus aset besar, seperti BlackRock, nampaknya tidak sabar-sabar untuk menyokong konsep itu dan Kerry berkata dia akan secara aktif “mensasarkan Gfanz [Glasgow Financial Alliance for Net Zero] keahlian” untuk suntikan hutang senior yang lain, dengan harapan bahawa “templat itu akan dilepaskan” pada sidang kemuncak COP28 Disember.

Jika ya, kerajaan AS mungkin tidak bersendirian: gosip di DC minggu ini ialah apabila UAE menjadi tuan rumah COP28 ia akan menggunakan sebahagian daripada sumbangan besarnya untuk menyediakan bahagian pertama kerugian bagi inisiatif kewangan gabungannya sendiri. Jika Qatar berdekatan “boleh membelanjakan $200bn untuk menganjurkan acara menendang bola”, UAE seharusnya “bersedia untuk melakukan sesuatu yang serupa untuk kelihatan seperti mereka menyelamatkan dunia”, kata satu sumber yang diletakkan dengan baik. Sama ada cara, jika Kerry — atau UAE — boleh mencipta templat yang boleh dilaksanakan dan berskala, ia boleh mendapatkan lebih banyak aliran kewangan. Di sini, sekurang-kurangnya, berharap. (Gillian Tett)

2. Kebimbangan Greenwashing meninggalkan Afrika dengan beberapa pilihan untuk pembiayaan iklim

Jika anda ingin memahami mengapa kewangan gabungan diperlukan, anda patut memikirkan beberapa berita lain minggu ini. Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, banjir dana pelaburan swasta telah muncul dalam ekonomi utama untuk pembiayaan iklim, dengan momentum dibantu oleh kelulusan Akta Pengurangan Inflasi AS.

Tetapi Afrika sub-Sahara kekal sebagai padang pasir pendanaan iklim – seperti yang ditunjukkan oleh pembentangan yang mengejutkan daripada ahli ekonomi Anna Belianska dan Giovanni Melina. Ini menunjukkan bahawa $43bn telah dilakukan oleh dana iklim kepada pasaran baru muncul abad ini. (Ingat, pada 2009, negara kaya berjanji akan menghantar sekurang-kurangnya $100bn setahun dalam pembiayaan iklim kepada negara-negara miskin menjelang 2020). Walau bagaimanapun, daripada jumlah ini hanya $11 bilion telah dikeluarkan, dan daripada jumlah itu hanya $3 bilion telah pergi ke sub-Sahara Afrika.

Apa yang boleh dilakukan oleh negara-negara ini? Pasaran bon hijau sebahagian besarnya tidak menjadi persoalan bagi ramai orang. Afrika Selatan mendominasi penerbitan dengan hanya sedikit tawaran oleh negara Afrika yang lain. “Risiko besar untuk mencuci hijau” oleh negara-negara ini telah menyebabkan pelabur berhati-hati terhadap bon hijau Afrika, kata ahli ekonomi IMF.

Pasaran karbon menawarkan potensi, tetapi terlalu baru untuk menjadi pilihan yang berdaya maju sekarang, kata mereka. Jadi kewangan konsesi – yang termasuk kadar pinjaman di bawah pasaran, tempoh tangguh pembayaran balik dan geran – kekal sebagai sumber pembiayaan iklim terbesar untuk negara-negara ini. Tetapi ini masih sangat sederhana dalam skala. Oleh itu cabaran – dan keperluan untuk memanfaatkan. (Kuil Patrick-Barat)

3. Masa depan penyusunan semula hutang kerajaan

Satu lagi topik hangat minggu ini ialah sama ada IMF boleh bersama-sama menawarkan penstrukturan semula hutang kerajaan dan pelepasan kepada negara miskin. Beberapa pembentangan yang amat membimbangkan telah tersebar minggu ini menunjukkan bahawa negara-negara miskin sama ada ditutup sepenuhnya daripada pasaran modal selepas kegawatan perbankan baru-baru ini, atau terpaksa membayar kadar yang terlalu tinggi untuk dana baharu. Di samping itu, perpecahan AS-China yang semakin mendalam telah menjejaskan percubaan untuk mendapatkan Beijing bekerjasama dengan pemiutang barat untuk membuat rancangan penstrukturan semula bersama bagi negara yang mungkir.

Tetapi terdapat satu cebisan cahaya: pada hari Rabu Bank Dunia, IMF dan India (yang merupakan presiden semasa G20) menyelia mesyuarat pertama Meja Bulat Hutang Pemerintah Global yang baharu, selepas itu mereka mengeluarkan kenyataan yang berjanji untuk melompat- mulakan inisiatif penyusunan semula dan tingkatkan perkongsian data.

Malangnya, kenyataan ini tidak membuat sebarang komitmen tentang pembiayaan baharu untuk penstrukturan semula, dan tidak jelas sejauh mana China akan bekerjasama dengan yang lain. Tetapi hakikat bahawa kumpulan ini bertemu sama sekali adalah kemajuan — semacam. Tonton apa yang berlaku di sebelah Zambia, yang lalai dan boleh menjadi kes ujian pertama sama ada kerjasama semakin mudah. (Gillian Tett)

4. Menteri kewangan Congo melihat kejatuhan pasaran karbon

Nicolas Kazadi duduk di sebelah setiausaha perbendaharaan AS Janet Yellen pada mesyuarat

Menteri kewangan DR Congo Nicolas Kazadi, kanan, berkata negara itu boleh memperoleh berbilion dolar daripada kredit karbon © Getty Images

Peraturan pelepasan baru yang sukar untuk pembuat kereta yang dicadangkan oleh pentadbiran Biden minggu ini akan mempunyai kesan yang ketara untuk Republik Demokratik Congo. Daniel Yergin, pakar tenaga dan pengarang buku abadi Hadiah, pada hari Rabu menulis bahawa tolakan kereta bersih yang semakin pantas bermakna ledakan perlombongan akan datang. Kobalt ialah bahan utama untuk kebanyakan bateri kenderaan elektrik. Permintaannya melonjak. Dan DRC menghasilkan 70 peratus daripada kobalt dunia.

Bercakap pada hari Rabu — ketika pentadbiran Biden memperkenalkan peraturan kereta elektrik yang dicadangkan — Nicolas Kazadi, menteri kewangan DRC, memberitahu kami di IMF bahawa bilangan orang miskin di DRC masih meningkat.

“Sektor perlombongan tidak mencukupi untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan,” katanya. Untuk mempelbagaikan, negara memberi tumpuan kepada penapisan mineral mentah di dalam negara dan bukannya di AS dan negara lain. Kilang pelebur besar sedang dalam kerja-kerja, katanya.

Di sebalik kekayaan sumber semula jadinya, DRC adalah “antara negara yang paling terjejas akibat perubahan iklim”, kata Kazadi, dengan peralihan dalam corak hujan dijangka mendatangkan malapetaka kepada pertanian negara. Kementerian kewangan menganggarkan ia menghadapi jurang pembiayaan iklim $300 bilion menjelang 2030, katanya. (Ya, bilion).

Di mana DRC pergi untuk wang ini? Pasaran karbon.

“Kami mahu mengumpul dana untuk pasaran karbon,” katanya, tetapi “harga yang diberikan untuk Afrika adalah sangat rendah”. Dengan bantuan daripada Bank Dunia dan pemain lain, harga karbon di Afrika boleh dinilai lebih tinggi. Dan hanya $3 untuk satu tan karbon boleh meningkatkan $450 juta setahun, dengan jumlah itu meningkat kepada berbilion-bilion apabila harga karbon meningkat, katanya. Penyerapan karbon yang boleh disediakan oleh hutan Congo untuk dunia menjadikan negara itu pilihan semula jadi untuk wang pasaran karbon, hujahnya. (Kuil Patrick-Barat)

Bijak membaca

  • Akta Industri Sifar Bersih EU yang baharu mencadangkan ia “tidak mempunyai tumpuan jangka panjang terhadap isu ini [of the green transition] tuntutan,” hujah Claire Jones dari FT.

  • Fatih Birol, ketua Agensi Tenaga Antarabangsa, memberi amaran kepada pelabur dalam projek bahan api fosil baharu bahawa ini “bukan sahaja pertaruhan terhadap dunia mencapai matlamat iklimnya – ia juga merupakan cadangan berisiko”.

Pengurusan Aset FT — Kisah dalaman mengenai penggerak dan penggoncang di sebalik industri berbilion dolar. Daftar di sini

Sumber tenaga — Berita tenaga penting, analisis dan kecerdasan orang dalam. Daftar di sini

results sgp hari ini

sidney pengeluaran sidney

totobet net sidney

togel hkg hari ini keluar

pengeluaran togel singapura