site

Tawaran Glencore untuk Teck Resources menghidupkan semangat haiwan dalam perlumbaan untuk tembaga

Selepas tempoh yang panjang dengan tawaran yang agak kecil, M&A perlombongan kembali. Tawaran tanpa diminta Glencore untuk Teck Resources, yang diumumkan pada hari Isnin, telah menghidupkan semula semangat haiwan sektor sumber.

Ledakan aktiviti melangkaui tawaran menarik perhatian Glencore untuk Teck, tawaran semua saham yang bernilai kira-kira $23bn. Pembelanjaan ini meliputi bidaan $6.5bn BHP untuk Oz Minerals, pengambilalihan Turquoise Hill oleh Rio Tinto baru-baru ini, dan tawaran $17bn Newmont yang tidak diminta untuk Newcrest.

Semua tawaran ini mempunyai persamaan: tembaga. Keperluan dunia untuk tembaga mendorong lonjakan minat daripada pelombong yang menjangkakan kekurangan pada akhir dekad ini, dan mempunyai banyak wang tunai untuk dibelanjakan selepas bertahun-tahun memperoleh keuntungan tinggi.

Peranan penting tembaga dalam pendawaian elektrik, infrastruktur grid, turbin angin dan juga kenderaan elektrik menjadikannya amat diperlukan untuk peralihan tenaga. Permintaan untuk tembaga diramalkan meningkat kepada 40 juta tan setahun menjelang 2030, meningkat daripada 25 juta tan setahun pada 2021, menurut anggaran daripada S&P Global. Memandangkan ia mengambil masa sehingga satu dekad untuk membuka lombong tembaga, kekurangan itu mungkin juga berlaku esok, pada skala masa perlombongan.

Walau bagaimanapun, kebanyakan deposit tembaga gred tinggi yang paling mudah diakses di dunia telah pun dilombong, meninggalkan sumber tembaga berkualiti tinggi yang masih tersedia. Dalam kalangan pelombong, persaingan untuk mendapatkan sumber yang semakin berkurangan ini semakin sengit.

Bagi Glencore dan Teck, raksasa tembaga yang dicipta daripada kesatuan mereka akan menjadi pelombong tembaga ketiga terbesar di dunia, menghasilkan 1.4 juta tan logam setahun.

Kedua-dua syarikat itu juga berkongsi beberapa aset tembaga bersebelahan — lombong tembaga utama Teck Quebrada Blanca terletak hanya 40km dari lombong Collahuasi, di mana Glencore memegang 44 peratus kepentingan — dan Glencore membayangkan kemudahan pemprosesan berkongsi lombong, jika perjanjian itu diteruskan. Glencore dan Teck kedua-duanya mempunyai kepentingan dalam lombong tembaga Antamina di Peru juga.

Menggariskan nilai perniagaan tembaga ini, Glencore mencadangkan bahawa selepas memperoleh Teck ia akan mengeluarkan “MetalsCo”, yang beribu pejabat di Kanada dan disenaraikan di London. MetalsCo, juga digelar “GlenTeck”, akan menjalankan gabungan operasi perlombongan dan perdagangan logam kedua-dua syarikat itu – dan memperoleh 60 peratus daripada pendapatannya daripada tembaga dan hasil sampingannya, kobalt. Sementara itu, aset arang batu kedua-dua syarikat akan memindahkan “CoalCo” baharu yang disenaraikan di New York.

Dorongan untuk tembaga terletak di sebalik tawaran perlombongan terbesar beberapa bulan kebelakangan ini. Pengambilalihan Turquoise Hill oleh Rio Tinto akan melanjutkan kawalannya ke atas lombong tembaga Oyu Tolgoi di Mongolia, yang ditetapkan sebagai lombong tembaga keempat terbesar di dunia apabila siap.

Tawaran BHP untuk Oz, yang telah disyorkan oleh lembaga pengarah dan akan diundi oleh pemegang saham Oz pada 13 April, akan memberikannya akses kepada deposit tembaga Musgrave Barat. Dan tawaran Newmont untuk Newcrest akan meningkatkan pendedahan tembaganya dengan ketara. Tawaran itu ditolak oleh Newcrest, walaupun beberapa penganalisis menjangkakan Newmont mungkin masih menaikkan tawarannya.

Teck, yang mengiktiraf nilai perniagaan logamnya, sudah merancang untuk memisahkan dirinya kepada dua: sebuah syarikat logam yang mengeluarkan tembaga dan zink, dan sebuah syarikat arang batu. Bahagian ini, yang diumumkan awal tahun ini, akan pergi ke undian pemegang saham pada 26 April. Sebelum tawaran Glencore, ia kelihatan pasti akan lulus. Tetapi kini undian Teck ditetapkan untuk menjadi referendum tidak rasmi sama ada pemegang saham mungkin lebih suka tawaran Glencore.

Seorang pemegang saham yang telah membuat pandangannya dengan sangat jelas ialah bekas pengerusi Teck, Norman Keevil, yang mengawal 55 peratus saham kelas A yang dikuasai Teck, yang membawa 100 undi setiap satu. Dia serta-merta menolak tawaran Glencore, seterusnya memberitahu The Globe and Mail Kanada bahawa “kita tidak akan ditelan oleh mereka”, dan bahawa “ia bukan soal harga”.

Ini bukan kali pertama Keevil menolak tawaran daripada Glencore — kedua-dua pihak mengadakan perbincangan yang tidak muktamad tiga tahun lalu. Tetapi begitulah nilai aset tembaga yang dipegang Teck bahawa ia tidak mungkin menjadi yang terakhir.

Saham supervoting Keevil akan tenggelam dalam tempoh enam tahun, di bawah cadangan yang diundi oleh pemegang saham Teck pada akhir bulan ini. Memandangkan keperluan dunia untuk tembaga, jurusan perlombongan mungkin tidak menunggu selama itu, sehingga mereka menyerang Teck semula.

torobet sgp

pengeluaran sd

sydney togel

angka hk keluar malam ini

totobet net singapore