site

Syarikat mendesak untuk mendedahkan lebih lanjut mengenai cukai yang mereka bayar

Membuat syarikat mendedahkan secara terbuka jumlah cukai yang mereka bayar berdasarkan negara demi negara boleh mengekang pengelakan cukai antarabangsa dan mengurangkan risiko merosakkan pertikaian dengan pihak berkuasa tempatan, menurut juru kempen yang mendesak isu itu di bilik lembaga AS.

Gabungan pelabur dan aktivis sedang mencari sokongan pemegang saham untuk meningkatkan ketelusan cukai pada mesyuarat tahunan beberapa syarikat terbesar AS dalam beberapa minggu akan datang, menjadikannya sempadan terkini dalam pertempuran berhubung pelaporan alam sekitar, sosial dan tadbir urus.

“Pelabur perlu mengetahui sejauh mana strategi cukai korporat yang hampir sama, supaya mereka boleh menilai berapa banyak risiko yang mereka sanggup ambil,” kata Ian Gary, pengarah eksekutif Kebertanggungjawaban Kewangan dan Gabungan Ketelusan Korporat.

Para pejuang telah didorong oleh langkah perundangan di Australia dan EU untuk memaksa lebih banyak pendedahan cukai peringkat negara daripada syarikat, walaupun beberapa kumpulan pengurusan dana terbesar di AS tetap menentang idea itu. Ketelusan seperti itu, kata pengkritik itu, membuka syarikat kepada penelitian yang bermusuhan yang akhirnya boleh meningkatkan bil cukai mereka di seluruh dunia, sehingga merugikan pemegang saham.

Gabungan itu mula-mula menumpukan usahanya pada syarikat teknologi pada 2022, susulan kontroversi mengenai cara Big Tech mengalihkan keuntungan kepada bidang kuasa cukai rendah untuk memastikan bil rendah, dan mengembangkan kempennya tahun ini kepada industri minyak. Oxfam America, ahli gabungan, telah mengemukakan cadangan pemegang saham di ExxonMobil, Chevron dan ConocoPhillips untuk memperkenalkan pelaporan cukai negara demi negara, dengan mengatakan “penghindaran cukai adalah pemacu utama ketidaksamaan”, dan “cabaran ekonomi telah meningkatkan kebimbangan kerajaan tentang korporat. pengelakan cukai”.

OECD menghendaki syarikat mendedahkan pembayaran negara demi negara secara persendirian untuk perkongsian di kalangan pihak berkuasa cukai, tetapi menjadikan maklumat itu terbuka adalah kontroversi.

Pengurus aset terbesar dunia telah menentang pendedahan awam, dan BlackRock dan Vanguard, yang dana penjejak indeksnya memegang pegangan saham besar dalam kebanyakan syarikat tersenarai, mengundi menentang cadangan ketelusan cukai di Amazon, Microsoft dan Cisco Systems tahun lepas.

Seorang pengurus dana besar berkata bahawa syarikat yang meletakkan diri mereka di atas parapet dengan melaporkan pemeriksaan risiko pembayaran negara demi negara yang boleh merosakkan reputasi mereka.

“Terdapat risiko penggerak pertama kepada syarikat yang didorong untuk memulakan pendedahan yang tidak dimulakan oleh rakan sebaya mereka,” kata orang itu. “Ia adalah untuk kerajaan menetapkan dasar pendedahan cukai. Kami mendapati sukar untuk menyokong cadangan yang mempunyai matlamat dasar awam.”

Bahagian itu dipamerkan di panel penasihat pelabur kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS pada bulan Disember. Seorang ahli mencadangkan pendedahan akan membawa kepada cukai tambahan yang akan menjejaskan pulangan pemegang saham, tetapi seorang lagi berkata bahawa pemegang saham sudah terdedah kepada risiko pertikaian cukai – hanya tanpa mengetahui di mana ia mungkin meletus.

Syarikat minyak Shell dan Hess adalah antara sebilangan kecil yang secara sukarela mendedahkan pembayaran cukai mengikut negara. Kempen berkata keperluan itu tidak membebankan kerana syarikat dalam industri ekstraktif sudah pun dikehendaki oleh AS untuk mendedahkan sekurang-kurangnya pembayaran cukai projek demi projek.

EU tahun ini mula menghendaki syarikat multinasional mendedahkan pembayaran cukai di negara anggota dan di kawasan perlindungan cukai yang ditetapkan, manakala kerajaan Australia pada Khamis memperkenalkan draf perundangan yang memerlukan pelaporan penuh negara demi negara.

Tahap tertinggi sokongan pemegang saham untuk cadangan pelaporan negara demi negara adalah di Cisco pada bulan Disember, di mana 27 peratus pemegang saham mengundi menyokong.

result toto sgp

pengeluar sidney hari ini

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

result hk