site

Syarikat Jepun Reka Belon Untuk Menghantar Pelancong Ke Angkasa

Sebuah syarikat Jepun mengumumkan rancangannya untuk melancarkan belon ke angkasa lepas yang membawa pelancong. Mereka merancang untuk menyediakan pengalaman melihat ruang komersial lebih dekat dengan Bumi.

Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Keisuke Iwaya, menyatakan bahawa mereka mahu orang yang bukan bilionair, yang tidak perlu melalui latihan yang ketat, dan yang tidak mempunyai keupayaan untuk menerbangkan roket juga dapat mengalami apa yang kelihatan dan rupa angkasa lepas. rasa macam.

“Ia selamat, menjimatkan dan lembut untuk orang ramai,” kata Iwaya kepada pemberita. “Ideanya adalah untuk menjadikan pelancongan angkasa lepas untuk semua orang.” Dia menyatakan bahawa dia mengharapkan ruang untuk “mendemokrasikan ruang.”

Iwaya Giken, yang berpangkalan di Sapporo di utara Jepun, telah terlibat dalam pembangunan sejak 2012. Ia mengatakan ia telah mencipta kabin kedap udara dengan dua tempat duduk dan belon yang mampu naik ke ketinggian 25 km (15 batu) dan di mana kelengkungan Bumi kelihatan. Walaupun penumpang tidak akan terbang melalui angkasa, belon itu hanya melalui paras pertengahan atmosfera. Ia lebih daripada penerbangan pesawat jet; menikmati pemandangan ruang yang jelas.

Syarikat itu bergabung tenaga dengan syarikat pelancongan utama Jepun JTB Corp., yang mengumumkan rancangan untuk bekerjasama tidak lama lagi apabila syarikat itu sedang bersedia untuk penerbangan komersial. Pada mulanya, perjalanan akan menelan belanja kira-kira 24 juta dolar ($180,000). Bagaimanapun, Iwaya berkata beliau berharap dapat mengurangkannya kepada sekitar satu juta yen (berpuluh-puluh ribu dolar).

Walaupun syarikat angkasa lepas Jepun telah jauh ketinggalan di belakang syarikat AS seperti SpaceX, Iwaya telah menyatakan bahawa matlamatnya adalah untuk meningkatkan bilangan kapal angkasa yang boleh diakses.

Pada bulan April, SpaceX melancarkan tiga ahli perniagaan dan pengiring angkasawan berasaskan angkasa ke Stesen Angkasa Antarabangsa dengan harga $55 juta setiap satu. Perjalanan sewa persendirian sulung SpaceX ke makmal mengorbit selepas dua dekad membawa angkasawan untuk NASA.

Berbeza dengan roket, atau belon panas, dalam kes ini, kapal Iwaya Giken milik Iwaya Giken akan diangkat oleh helium yang boleh digunakan dalam jumlah yang banyak. Pegawai syarikat itu berkata penerbangan akan kekal di atas ruang udara atau wilayah Jepun. Penerbangan pertama dijadualkan pada bahagian akhir tahun ini.

Ia boleh membawa juruterbang dan penumpang, dilancarkan dari tapak pelancaran belon yang terletak di Hokkaido dan kemudian naik selama 2 jam sehingga 25 km (15 batu) dan kekal selama sejam sebelum ia turun selama satu jam. Drum plastik berdiameter 1.5 meter (4.9 kaki). Ia juga mempunyai banyak tingkap yang memberikan pemandangan luas langit di atas dan Bumi di bawah tanah, menurut syarikat itu.

Aplikasi melihat ruang untuk perjalanan bermula minggu ini dan akan dibuka sehingga Ogos. Lima peserta pertama yang dipilih akan diumumkan pada bulan Oktober; pegawai dari syarikat itu berkata penerbangan akan berjalan selang seminggu, tertakluk kepada syarat.

Baca juga tentang Sfera Logam Misteri Muncul Di Pantai Di Jepun


Paparan Siaran: 790

Nomor HK

Hongkong Pools

Totobet Singapore

Togel Sydney

Data Result SDY