site

Syarikat India yang tidak dikenali menghantar berjuta-juta tong minyak Rusia

Dari Neptune Magnet Mall di Mumbai, gergasi perkapalan minyak antarabangsa telah muncul sejak 18 bulan lalu, nampaknya entah dari mana.

Sejak Rusia menyerang Ukraine, syarikat itu telah membeli lebih banyak kapal tangki minyak daripada orang lain, mengangkat dirinya daripada perniagaan perkapalan India yang tidak dikenali menjadi salah satu pemilik kapal terbesar di dunia.

Pengurusan Kapal Gatik hanya memiliki dua kapal tangki kimia pada 2021. Menjelang April, ia telah memperoleh armada 58 kapal dengan anggaran nilai gabungan $1.6 bilion, menurut pakar perkapalan VesselsValue.

Namun asal usul dan pemilikan perniagaan adalah misteri, manakala rekod korporatnya adalah sedikit. Kumpulan itu telah didaftarkan sebagai pengeksport di India pada 31 Mac tahun ini tetapi tidak muncul dalam daftar korporat rasmi India.

Satu petunjuk penting ialah Gatik berkongsi alamat di pusat beli-belah yang suram itu dengan syarikat berdaftar di Mumbai Buena Vista Shipping, satu lagi operasi yang kurang dikenali yang dua tahun lalu melaporkan aset bernilai lebih $100,000.

Siapa sebenarnya yang memiliki Buena Vista Shipping dan siapa yang membiayai pengembangan pesat armada Gatik telah membingungkan pasaran minyak. Tetapi broker kapal, penganalisis dan peniaga komoditi mengesyaki ada kaitan dengan pelanggan terbesarnya: gergasi minyak Rusia Rosneft.

Armada yang baru diperoleh Gatik telah digunakan sebahagian besarnya untuk mengangkut minyak dari Rusia, terutamanya ke pelabuhan di India, data penjejakan kapal tangki menunjukkan. Analisis data Financial Times daripada Kpler, sebuah syarikat analitik, menunjukkan kumpulan India telah menghantar sekurang-kurangnya 83 juta tong minyak mentah dan produk minyak Rusia — cukup untuk memenuhi jumlah permintaan minyak UK selama lebih daripada dua bulan. Lebih separuh daripadanya datang daripada Rosneft. Jumlah angka dipercayai lebih besar daripada yang terdapat dalam set data Kpler.

“Ia tidak dapat dielakkan selepas sekatan barat bahawa syarikat-syarikat minyak Rusia ingin memasuki perkapalan dan saya fikir Gatik adalah contoh muktamad kejadian ini,” kata Viktor Katona, ketua analisis minyak mentah di Kpler.

“Sebuah syarikat di negara yang dianggap mesra negara Rusia, muncul entah dari mana, membeli sejumlah besar kapal tangki dalam masa kurang dari setahun, dan hampir secara eksklusif melayani aliran Rusia.”

Sekatan Barat ke atas eksport minyak Rusia sebagai tindak balas kepada pencerobohan besar-besaran Vladimir Putin ke atas Ukraine pada Februari 2022 telah membentuk semula sepenuhnya pasaran minyak global. Rosneft, juara minyak yang dikawal Kremlin dan pengeluar terbesar Rusia, telah berada di mata ribut. Igor Sechin, ketua eksekutifnya dan sekutu rapat Putin, adalah salah seorang tokoh Kremlin yang paling hawkish dan garis keras – memberikannya jolokan Darth Vader.

EU telah mengenakan beberapa siri sekatan ke atas minyak mentah Rusia, yang terbaru ialah had harga minyak yang dikendalikan oleh syarikat Eropah; Pelanggan terbesar Rosneft, Trafigura dan Vitol, telah membatalkan perjanjian mereka dengannya tahun lepas. Berikutan sekatan itu, New Delhi telah memilih untuk meningkatkan import minyak Rusianya, dan bukannya mengenakan sekatan atau mematuhi had harga yang dikenakan oleh G7.

Itulah konteks di mana Gatik muncul. VesselsValue, yang menjejaki jualan kapal tangki, mengira bahawa Gatik telah memperoleh sekurang-kurangnya 56 kapal sejak Mac 2022, termasuk 13 kapal pada bulan Disember sahaja apabila sekatan EU terhadap minyak Rusia bermula.

Pembelian itu meletakkan Gatik antara pemilik kapal tangki terbesar di dunia, menurut Rebecca Galanopoulos dari VesselsValue. “Untuk meletakkan ini dalam perspektif, daripada hampir 14,000 kapal tangki hidup, majoriti syarikat ini — 1,361 — memiliki kurang daripada 10 kapal tangki hidup; hanya 20 syarikat, termasuk Gatik, memiliki 50 atau lebih.”

Kapal-kapal itu juga telah pudar menjadi bayang-bayang. Setakat akhir Mac baru-baru ini, sekurang-kurangnya 35 kapal Gatik memegang insurans barat — syaratnya ialah pematuhan kepada had harga G7 ke atas jualan minyak Rusia yang dikenakan sejak Disember lalu.

Menjelang awal April, bagaimanapun, tiada kapal Gatik memegang insurans daripada mana-mana pembekal bersama besar yang diiktiraf.

Kapal-kapal yang semakin tua dalam armada Gatik yang semakin meningkat sebelum ini telah mengangkut minyak mentah ke seluruh dunia, menurut rekod perkapalan. Setelah diperoleh oleh kumpulan India, mereka mula menumpukan perhatian kepada larian Rusia-India.

Dengan berbuat demikian, Gatik, yang bermaksud “kelajuan” dalam bahasa Sanskrit, telah membantu memudahkan salah satu anjakan paling ketara dalam aliran minyak dalam beberapa dekad. Sebelum perang Ukraine, Rusia membekalkan kurang daripada 1 peratus minyak mentah India. Ia kini menyumbang kira-kira 30 peratus, menurut statistik perdagangan rasmi.

New Delhi tidak menegur Rusia secara terbuka berhubung pencerobohan itu dan sebagai balasan telah mendapat manfaat daripada berjuta-juta tong minyak Rusia, yang sering dijual pada harga diskaun yang lebih tinggi daripada pembeli lain.

Pada suku pertama 2023, minyak yang dibeli oleh India berharga $48.03 setong sebelum penghantaran — $10 kurang daripada purata yang dibayar oleh negara lain, menurut penyelidikan Kyiv School of Economics berdasarkan rekod penjualan minyak Rusia.

Melalui perjanjian sedemikian, India telah menyerap kebanyakan minyak mentah Ural yang sebelum ini dieksport Rusia ke pasaran EU. Walau bagaimanapun, beberapa kilang penapisan India telah mengadu bahawa campuran berat Rusia telah menyumbat peralatan penapisan lama, menurut tiga orang yang mengetahui perkara itu.

Sebagai tindak balas, Rosneft’s Sechin pada Mac menandatangani perjanjian dengan Indian Oil Corporation, penapisan terkemuka negara, untuk meningkatkan lagi eksport minyak ke India dan “mempelbagaikan campurannya”. Rosneft adalah satu-satunya syarikat minyak Rusia yang mempunyai kehadiran di India sebelum perang kerana kepentingannya dalam kilang penapisan Nayara di Gujerat, kata Katona milik Kpler. “Mereka sudah pun bertapak di negara ini dan mereka faham bagaimana perniagaan dilakukan,” katanya.

Sifat sebenar hubungan antara Gatik dan Rosneft tidak jelas: Buena Vista, di mana seorang kakitangan berkata Gatik adalah “sebahagian daripada” kumpulan itu, enggan menjawab pertanyaan FT. Tetapi hubungan itu jelas rapat.

Pegawai India yang terlibat dalam membeli minyak untuk penapisan mereka telah memberitahu FT bahawa mereka telah berurusan secara langsung dengan Rosneft – bukan melalui perantara. Kargo itu juga kini dijual atas dasar “kos, insurans, dan pengangkutan” – bermakna Rosneft bertanggungjawab untuk penghantaran minyak mentah ke pelabuhan destinasi di India – dan bukannya asas “Percuma Dalam Kapal” yang Rosneft lebih suka sebelum perang, apabila pembeli mengatur penghantaran.

Sechin, seorang yang gemar dengan wain, memburu dan jazz, amat digeruni di Moscow kerana hubungannya dengan perkhidmatan keselamatan. Bekas penterjemah tentera yang fasih berbahasa Sepanyol dan Portugis, Sechin juga telah membina Rosneft sebagai alat yang berkesan untuk dasar luar Rusia di luar negara. Tetapi sekatan terhadap syarikat itu telah mewujudkan cabaran untuk peranannya sebagai pengeksport minyak utama Rusia.

Melangkah ke dalam peperangan, Rosneft kekurangan armadanya sendiri, bergantung pada pembeli untuk memindahkan minyaknya. Ia membuat percubaan ringkas untuk membina kapal tangki pada 2014 dengan pengeluar Rusia Zveda tetapi projek itu tidak membuat kemajuan, sebahagiannya kerana Rosneft tidak pernah percaya barat akan berisiko mengganggu aliran minyak global dengan menyekat akses Rusia kepada penghantaran, seorang yang rapat dengan Rosneft memberitahu FT.

Tetapi sekatan dan sekatan itu bermakna Rosneft dan pengeluar Rusia lain bukan sahaja perlu mencari pelanggan baharu tetapi juga kapal untuk mengangkut minyak itu. Apabila harga yang dibayar untuk penghantaran minyak Rusia meningkat, “armada hantu” global kapal milik legap yang bersedia menghadapi risiko sekatan berkembang untuk memenuhi pasaran baharu yang menguntungkan ini.

Di Mumbai, lawatan ke pejabat syarikat India memberikan beberapa jawapan tambahan tentang Gatik dan Buena Vista. Di alamat bekas yang diberikan untuk kedua-dua syarikat di pusat beli-belah itu, pos yang ditujukan kepada syarikat misteri itu dilonggokkan di atas lantai. Banyak syarikat perkapalan menempatkan diri mereka di Neptune Magnet Mall yang dinamakan sesuai.

Pada 31 Mac, Pengurusan Kapal Gatik menggunakan alamat pusat membeli-belah pejabat terbengkalai itu apabila ia mendaftar sebagai pengeksport saudagar dengan Direktorat Jenderal Perdagangan Luar India.

Pintu ke pejabat kosong Gatik di pusat beli-belah di Mumbai dan surat yang ditujukan kepada syarikat © FT montaj

Baru-baru ini, Buena Vista telah berpindah ke pembangunan baru yang berkilauan di salah satu pinggir bandar yang lebih kaya yang terletak di sebelah tasik. Seorang pekerja mengesahkan Gatik adalah “sebahagian daripada” kumpulan itu sebelum enggan menjawab soalan lanjut. Pihak pengurusan mahu mengekalkan “profil rendah”, kata orang itu.

Buena Vista tidak menjawab permintaan untuk komen.

Pengarah berdaftar Buena Vista ialah dua warga India, Umesh Suvarna Vasu dan John Pinto Agnelo, dan syarikat itu juga mempunyai pejabat di Dubai. Papan kerja nautika menunjukkan syarikat merekrut untuk pelbagai peranan pada tahun lalu, termasuk ketua tukang masak dan minyak. Orang ramai di pusat beli-belah yang menempatkan pejabat lama Buena Vista berkata syarikat itu telah banyak merekrut sebelum mereka berpindah.

Semua kecuali dua kapal Gatik didaftarkan kepada syarikat kapal tunggal yang didaftarkan di Kepulauan Marshall dan pemilikan syarikat tersebut tidak terbuka.

Walau bagaimanapun, dalam artikel 2016 dalam majalah Pioneer Russia mengenai kecintaannya pada jazz, Sechin membuat lirik mengenai salah satu kumpulan kegemarannya, orkestra jazz Cuba yang “megah”, Kelab Sosial Buena Vista.

Sama ada secara kebetulan atau reka bentuk, salah satu kapal dalam armada Gatik dipanggil Buena Vista. Nama pemilik berdaftarnya di Kepulauan Marshall: Kelab Sosial Inc.

Laporan tambahan oleh David Sheppard dan Max Seddon

singapore totobet

pengeluaran sidney siang

totobet sedney

hk togel hari ini keluar

info togel sgp