site

Syarikat AS menghadapi penurunan terbesar dalam keuntungan sejak penutupan Covid

Corporate America sedang menghadapi kejatuhan paling ketara dalam keuntungan sejak peringkat awal pandemik Covid, menurut ramalan Wall Street, apabila inflasi yang tinggi menekan margin dan kebimbangan kemelesetan akan menghalang permintaan.

Syarikat dalam indeks S&P 500 dijangka melaporkan penurunan 6.8 peratus dalam pendapatan suku pertama berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya, menurut anggaran penganalisis yang disusun oleh FactSet. Itu akan menjadi kejatuhan terbesar sejak kejatuhan lebih daripada 30 peratus pada suku kedua 2020, yang berlaku apabila penyebaran coronavirus yang cepat membawa kepada penutupan ekonomi yang meluas.

Menjelang musim pendapatan suku pertama, yang bermula dengan trio bank besar melaporkan keputusan pada hari Jumaat, sektor seperti tenaga dan budi bicara pengguna dijangka menunjukkan pertumbuhan keuntungan tahun ke tahun yang kukuh. Walau bagaimanapun, gabungan permintaan pengguna yang melemahkan, keadaan kredit yang lebih ketat dan penurunan harga komoditi telah mengurangkan jangkaan pendapatan merentas spektrum industri yang luas.

“Apabila anda melihat kos gaji dan kos modal, saya fikir margin berada di bawah tekanan yang cukup,” kata Jack Ablin, ketua pegawai pelaburan di Cresset Capital. “Syarikat menikmati pertumbuhan nominal, mereka mempunyai sedikit kuasa harga, tetapi volum mereka sama ada mengecut atau hanya kekal sama.”

Tinjauan suram di kalangan penganalisis Wall Street menafikan pasaran yang agak memberangsangkan, dengan S&P meningkat lebih daripada 6 peratus sejak awal tahun ini. Namun, hanya 20 saham telah menyumbang hampir 90 peratus daripada kenaikan itu. Kejatuhan jangkaan kadar faedah telah meningkatkan daya tarikan beberapa syarikat teknologi terbesar, pembangunan yang telah menyembunyikan prestasi yang lebih hambar daripada pasaran saham yang lebih luas.

Penganalisis mempunyai jangkaan yang lebih tinggi menjelang suku tersebut, meramalkan penurunan 0.3 peratus dalam keuntungan pada 31 Disember. Walaupun ramalan pendapatan lazimnya merosot sepanjang suku, mereka melakukannya lebih daripada purata dalam tempoh lima tahun yang lalu semasa tiga bulan pembukaan. tahun 2023. Hanya sektor utiliti menamatkan suku tersebut dengan jangkaan yang lebih tinggi daripada yang dimulakan.

Lebih banyak syarikat daripada biasa menunjukkan kelemahan pada suku pertama, dengan 78 mengeluarkan panduan negatif mengenai pendapatan sesaham mereka – satu petunjuk bahawa pengurusan menjangkakan untuk terlepas ramalan penganalisis – melebihi purata lima tahun sebanyak 37 peratus. Industri semikonduktor, sebahagian daripada sektor teknologi maklumat yang lebih luas, memberikan 11 amaran sedemikian.

Daripada 11 sektor dalam S&P 500, bahan dijangka mencatat pendapatan paling teruk, dengan ramalan penurunan sebanyak 35.6 peratus.

“Biasanya anda melihat harga bahan dan keuntungan berubah dengan menjangkakan kemelesetan,” kata Brad McMillan, ketua pegawai pelaburan di Commonwealth Financial Network. “Syarikat memotong semula dengan menjangkakan jualan yang lebih perlahan pada masa hadapan.”

Carta bar Bilangan amaran pada S1 menunjukkan sektor Teknologi dan perindustrian mendahului pek dalam amaran keuntungan

Tempahan baharu untuk barangan tahan lama di AS jatuh untuk bulan kedua berturut-turut pada Februari, manakala penganalisis menjangkakan pemulihan dalam pembelian.

Memandangkan pembelian barangan perlahan, peningkatan dalam perbelanjaan perkhidmatan dijangka menjadikan sektor budi bicara pengguna berprestasi terbaik pada suku tersebut pada pertumbuhan pendapatan 34 peratus, didorong oleh kekuatan dalam industri berkaitan hospitaliti. Pertumbuhan keuntungan dalam industri penerbangan dijangka menjadikan sektor perindustrian kedua terbaik pada 12.6 peratus.

Di sebalik kegawatan dalam industri perbankan AS baru-baru ini, sektor kewangan dijangka melaporkan peningkatan 2.4 peratus dalam keuntungan, dan mendahului semua sektor dalam pertumbuhan hasil pada 9.1 peratus, berbanding purata 1.8 peratus. Citigroup, Wells Fargo dan JPMorgan Chase semuanya melaporkan keputusan suku pertama pada hari Jumaat sebelum pasaran dibuka.

“Memandangkan kegagalan bank baru-baru ini berlaku dalam beberapa minggu terakhir suku tersebut, impak penuh tidak akan dicatatkan dalam laporan suku pertama” tulis penganalisis Goldman Sachs dalam nota kepada pelanggan.

Tetapi kegagalan tiga bank tahun ini boleh memberi tekanan kepada perniagaan kecil dan sederhana untuk sepanjang 2023, menurut Ablin.

Tidak seperti syarikat besar yang mempunyai “akses yang tidak terhad” kepada modal, “Saya fikir syarikat pertengahan dan kecil mungkin akan semakin kurang bernasib baik dengan mengetatkan kredit,” katanya.

result pengeluaran singapore

pembukaan sydney

keluaran sydney togel

pengeluaran hk kemarin

totobet sgp result