site

Suasana pesimis Dr Oil | Masa kewangan

Ekonomi global terus berkembang pesat, dibantu oleh pembukaan semula China, daya tahan pertumbuhan Amerika yang tidak dijangka terhadap dasar monetari yang lebih ketat dan musim sejuk Eropah yang hangat. Tetapi harga minyak secara mengejutkan lemah.

Tembaga biasanya dianggap sebagai komoditi dengan PhD dalam peramalan ekonomi, manakala minyak dari segi sejarah mempunyai lebih banyak suasana langsung, bertindak balas lebih kepada kejutan daripada kejutan masa depan yang lebih besar yang bergerak lebih perlahan.

Tetapi pada masa ini minyak mentah nampaknya luar biasa berpandangan ke hadapan – dan menjangkakan masa depan yang lebih suram.

Walaupun OPEC telah mengurangkan pengeluaran awal bulan lepas, harga telah merosot jauh di bawah jangkaan kebanyakan ahli ekonomi. Ramalan Goldman Sachs kelihatan tidak menentu dengan tindakan harga semasa.

Oleh itu, Daan Struyven dan pasukan Goldman telah menerbitkan laporan melihat “pasaran minyak pesimis”, dan pada dasarnya mengulangi pandangan mereka bahawa harga masih menuju lebih tinggi apabila pemacu negatif semasa pudar. Penekanan Alphaville di bawah:

– Berikutan penjualan 15% dalam harga minyak dalam tempoh 3 minggu yang lalu, harga hadapan kini kelihatan luar biasa rendah berbanding dengan konsensus dan ramalan kami sendiri. Kami menganalisis penjualan, implikasi jurang yang besar antara jangkaan konsensus dan ke hadapan, dan risiko kepada ramalan Brent konstruktif kami yang tidak berubah.

– Kami berpendapat bahawa kebimbangan permintaan jangka pendek — berkaitan tekanan perbankan AS, kelemahan industri China dan margin diesel yang menurun — dan kesan penguatan kewangan telah mendorong sebahagian besar penjualan baru-baru ini. Tajuk berita mengenai peningkatan bekalan minyak di Rusia dan Iran, dan kebimbangan pematuhan OPEC yang terhad kepada pemotongan mungkin juga mempengaruhi harga minyak, walaupun kami melihat kebimbangan ini sebagai berlebihan. Secara statistik, kami mendapati bahawa tekanan perbankan AS dan pemotongan OPEC bersama-sama menjelaskan banyak tindakan harga harian sejak beberapa bulan lalu.

– Jurang 29% hari ini antara 12 bulan ke hadapan jangkaan konsensus Brent dan kedudukan hadapan dalam persentil ke-98 berbanding sejarah. Kami mendapati bahawa harga spot masa hadapan cenderung untuk berakhir dengan ketara di atas paras tersirat ke hadapan apabila konsensus berada di atas paras hadapan. Model yang menggunakan jurang hari ini menunjukkan bahawa harga spot dalam 12 bulan akan berakhir 16% di atas harga hadapan 12 bulan hari ini di luar kemelesetan AS, tetapi 4% di bawah dalam kemelesetan.

– Ramalan kami kekal bahawa Brent meningkat kepada $95/bbl menjelang Disember dan $100/bbl menjelang April 2024 kerana kami menjangkakan defisit yang besar dalam H2. Walaupun risiko kemelesetan DM melebihi purata dan permintaan minyak China kami kini menunjukkan risiko menurun, kami masih menjangkakan peningkatan permintaan EM akan memacu ¾ daripada perubahan daripada lebihan Q1 kepada defisit H2 dengan purata 1½mb/hari. Risiko pada pandangan kami bahawa bekalan global merosot di H2 adalah dua hala dengan risiko terbalik daripada Rusia dan Iran, tetapi risiko menurun daripada potensi pengurangan OPEC tambahan dalam H2 jika harga minyak tidak meningkat dari sini.

Jika anda ingin membaca lebih lanjut, anda boleh mendapatkan laporan GS penuh di sini.

totobet singapur

pengeluaran sidney

togel sdy 2023

pengeluaran hk kemarin

sg totobet