site

St James’s Place merampas ketua dana LGIM sebagai ketua pegawai pelaburan

Pengurus kekayaan UK St James’s Place telah memburu ketua pegawai pelaburan baharunya daripada saingan Undang-undang & Pengurusan Pelaburan Am ketika persaingan semakin panas dan industri bersedia untuk penyatuan.

Kumpulan FTSE 100, yang menyelia hampir £150 bilion, berkata Justin Onuekwusi akan mengetuai pembangunan produk pelaburan, peruntukan aset dan pemilihan pengurus dana mulai Oktober.

Onuekwusi, yang mempunyai lebih daripada 20 tahun pengalaman industri, adalah ketua pelaburan runcit untuk wilayah Emea di LGIM. Tom Beal adalah ketua pegawai pelaburan St James’s Place sehingga September tahun lalu, apabila beliau menjadi pengarah pelaburan.

Pelantikan itu dibuat ketika industri bergelut dengan peningkatan kos dan persaingan daripada pasar raya pelaburan dengan bayaran yang lebih rendah dan dana penjejakan indeks yang murah.

Minggu lalu, Rathbones mengumumkan penggabungan dengan perniagaan kekayaan dan pelaburan Investec di UK dan Channel Islands untuk mewujudkan salah satu pesaing terbesar dalam sektor itu, mengawasi £100bn. Syarikat yang diperbesarkan itu, yang akan menggunakan jenama Rathbones, menyasarkan untuk membuat kira-kira £60 juta penjimatan kos tahunan.

Penganalisis menjangkakan lebih banyak aktiviti penggabungan dan pengambilalihan apabila kumpulan kekayaan berusaha untuk mengurangkan kos dan mengekalkan margin keuntungan. Rae Maile, penganalisis di Panmure Gordon, berkata: “Penyatuan mempunyai banyak pemacu tetapi keperluan untuk melindungi margin operasi adalah kunci.

“Margin hasil berada di bawah tekanan yang tidak dapat dielakkan daripada persaingan, memerah keuntungan operasi dan margin operasi dari atas. Kos tetap peraturan, teknologi dan operasi semakin melambung, memerah keuntungan operasi dan margin operasi dari bawah.”

Menurut penyedia data PAM Insight, St James’s Place ialah pengurus kekayaan terbesar mengikut dana di bawah pengurusan, dalam industri yang menyelia kira-kira £1.2tn secara keseluruhannya bagi pihak pelanggan UK.

St James’s Place memiliki pengurus dana budi bicara Rowan Dartington, yang menguruskan hampir satu pertiga daripada jumlah asetnya. Sebahagian besar perniagaan kumpulan terdiri daripada nasihat kewangan yang diperibadikan daripada pelaburan kepada pencen dan perancangan cukai.

Syarikat itu, yang diasaskan bersama oleh Lord Jacob Rothschild lebih tiga dekad lalu, mempunyai lebih 4,600 penasihat, rangkaian terbesar di negara ini. Ia melatih kebanyakan daripada mereka dalam “Akademi” sendiri.

Walaupun pengurus kekayaan menghadapi persaingan daripada pasar raya pelaburan DIY, ketua eksekutif St James’s Place Andy Croft berkata awal tahun ini bahawa “permintaan untuk nasihat bersemuka yang dipercayai semakin kuat”. Syarikat itu melaporkan 2022 sebagai tahun kedua terbaiknya untuk perniagaan baharu, dengan aliran masuk kasar £17bn.

David McCann, penganalisis di Numis, berkata “keperluan asas orang ramai untuk menyimpan dan melabur untuk persaraan dan objektif kewangan masa depan yang lain” adalah positif untuk St James’s Place dan persekitaran perancangan dan cukai yang “lebih kompleks” “mendorong keperluan untuk nasihat”.

Beliau menambah bahawa “demografi pelanggan yang lebih baik kumpulan itu secara relatifnya kurang terjejas secara kewangan oleh tekanan kos sara hidup terhadap keupayaan mereka untuk menyimpan”.

result pengeluaran singapore

pengeluaransdy

sdy totobet

data hongkong malam ini

pengeluaran singapore