site

Skim pencen untuk menyasarkan Lund BP ke belakang pada ikrar iklim

Lima daripada skim pencen terbesar di UK, yang bersama-sama menyelia £244bn dalam aset, akan mengundi menentang pelantikan semula pengerusi BP Helge Lund dalam pemberontakan yang semakin meningkat di kalangan pemegang saham utama berhubung keputusan syarikat minyak itu untuk memperlahankan pemotongan yang dirancang dalam pengeluaran bahan api fosil dan pelepasan karbon.

Nest, yang merupakan skim pencen tempat kerja terbesar di UK, bersama-sama dengan skim pencen universiti di UK, Perkongsian Pencen Brunel, Border to Coast dan LGPS Central berhasrat untuk menandakan kemarahan mereka terhadap keputusan BP untuk menyemak semula sasaran pengeluarannya dan matlamat pelepasan karbon tanpa berunding dengan pemegang saham .

BP pada Februari mengurangkan komitmen peneraju industrinya untuk mengurangkan pengeluaran minyak dan gasnya sebanyak 40 peratus menjelang 2030, berbanding paras 2019, dan kini menyasarkan penurunan 25 peratus.

Ketua eksekutif BP Bernard Looney menyifatkan langkah itu sebagai tindak balas kepada peningkatan kebimbangan mengenai keselamatan tenaga yang didorong oleh perang Rusia di Ukraine. Beliau berkata syarikat itu kekal komited untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050. Tetapi sasaran baharu itu juga bermakna pelepasan BP akan jatuh lebih perlahan, dengan syarikat kini mencari penurunan antara 20 dan 30 peratus dalam pelepasan menjelang 2030, berbanding matlamat sebelumnya iaitu kejatuhan 35 hingga 40 peratus.

Saham BP meningkat lebih 10 peratus dalam tempoh 48 jam selepas pengumuman itu, mencapai tahap tertinggi dalam tempoh tiga setengah tahun.

Nest berkata pelabur sepatutnya diberi peluang untuk mengundi mengenai perubahan itu.

“Adalah mengecewakan untuk melihat BP mendayung kembali pada ikrar iklimnya dan terutamanya membimbangkan bahawa syarikat itu tidak kembali kepada pemegang saham dan memberi kami peluang untuk mengundi atas keputusan yang begitu penting,” kata Diandra Soobiah, ketua pelaburan bertanggungjawab di Nest, yang memiliki pegangan £48 juta dalam BP.

Kira-kira 88 peratus pemegang saham BP tahun lepas meluluskan sasaran yang ditetapkan sebagai sebahagian daripada cita-cita sifar bersihnya.

BP mencatatkan keuntungan lebih daripada $27 bilion pada 2022 dan Nest mahu melihat syarikat itu melabur lebih banyak dalam penyelesaian karbon rendah dan boleh diperbaharui berbanding bahan api fosil.

“Kami mempunyai kebimbangan serius tentang BP mencapai matlamat sifar bersih 2050 dan kejayaan jangka panjang syarikat jika ia meneruskan laluan ini,” kata Soobiah.

Skim Persaraan Universiti £91bn berkata pengurangan sasaran BP 2030 adalah “perkembangan negatif yang ketara” yang dijangkakan akan mendapat undian pelabur.

“Kami akan mengundi menentang pemilihan semula pengerusi di BP kerana ketiadaan penglibatan bermakna dengan pemegang saham mengenai perubahan baru-baru ini kepada strategi sifar bersih BP,” kata David Russell, ketua pelaburan USS yang bertanggungjawab.

Patrick O’Hara, pengarah pelaburan dan penglibatan bertanggungjawab di LGPS Central, yang menyelia £55 bilion dalam simpanan persaraan untuk 1 juta kakitangan kerajaan tempatan, berkata skim pencen itu akan mengalu-alukan peluang untuk menyatakan pandangannya sebelum peralihan strategi BP yang “mengecewakan” .

“Adalah hasrat kami untuk mengundi menentang pelantikan semula pengerusi itu. Kami menganggap pelan peralihan sebagai sebahagian daripada strategi korporat dan sebarang perubahan kepada perkara ini harus mengikut proses dan perundingan yang sewajarnya,” kata O’Hara.

BP berkata bahawa ia menghargai “cabaran dan penglibatan yang membina” dengan pemegang saham.

“Kami mengambil kira dengan teliti apa yang kami dengar sebelum kemas kini kami mengenai strategi yang diumumkan pada bulan Februari, tetapi kami menyedari bahawa sesetengah pemegang saham dan pihak berkepentingan lain mungkin mempunyai perspektif berbeza mengenai keputusan yang kami ambil. Keputusan ini diambil dengan niat baik dan kami tetap yakin bahawa ia adalah demi kepentingan terbaik syarikat dan pemegang sahamnya,” kata BP.

Laporan tambahan oleh Josephine Cumbo

resol sgp

hasil pengeluaran sdy

info keluaran sydney

hk keluar malam ini

result hk