site

Sewa masih terlalu tinggi. . .

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Unhedged kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat pagi dari New York. Saya Kate Duguid dan apabila saya tidak mengisi jawatan untuk Rob dan Ethan, saya menulis tentang Treasuries di Financial Times.

Kami mempunyai beberapa topik tebal untuk dibahas hari ini, seperti data inflasi terkini dan perdebatan tentang sama ada dolar masih mempunyai tempat di tengah-tengah sistem monetari global. Penguasaan dolar adalah salah satu topik yang muncul setiap beberapa tahun — orang ramai mula bekerja dan kemudian semuanya hilang dan tiada apa-apa yang berubah.

Saya sendiri pernah menjadi mangsa: apabila China menubuhkan bursa niaga hadapan mentah dalam denominasi renminbi beberapa tahun yang lalu, seorang penganalisis meyakinkan saya sepenuhnya bahawa sistem petroyuan global sudah sedia ada. Sekarang anda tahu saya mudah tertipu, hantarkan e-mel kepada saya di kate.duguid@ft.com.

Kos tempat tinggal mungkin akan turun

Data harga pengguna bulanan AS yang dikeluarkan semalam menunjukkan tanda-tanda sebenar pertama kelembapan dalam kos perlindungan, perkembangan yang menjanjikan untuk pengerusi Fed Jay Powell dan sesiapa yang bimbang tentang inflasi yang berterusan.

Kos tempat perlindungan adalah sebahagian daripada kategori perkhidmatan CPI dan termasuk sewa dan sesuatu yang dipanggil sewa setara pemilik — metrik lucu yang menganggarkan amaun sewa yang perlu dibayar oleh pemilik hartanah supaya kos tersebut bersamaan dengan kos pemilikan mereka. Kategori tempat perlindungan telah menjadi antara pemacu inflasi terbesar selama berbulan-bulan — dan ia masih berlaku. Laporan semalam menyebutnya secara khusus sebagai “setakat ini penyumbang terbesar” kepada angka keseluruhan, lebih daripada mengimbangi penurunan besar dalam indeks tenaga.

Tetapi kos perlindungan perlahan pada bulan Mac. Indeks perlindungan meningkat sebanyak 0.6 peratus bulan ke bulan, turun daripada 0.8 peratus pada Februari dan paras terendah sejak November. Ia tidak banyak peningkatan – dan kadar tahunan sebanyak 8.2 peratus adalah sangat jauh daripada sasaran purata Fed sebanyak 2 peratus – tetapi ia ketara kerana kos perlindungan kekal tinggi walaupun kos lain telah menjadi sederhana.

Kenaikan kadar faedah Fed yang agresif telah membantu meredakan tekanan inflasi dalam banyak bidang ekonomi, manakala pembawa pepijat seperti tenaga dan kereta terpakai telah dibantu oleh rantaian bekalan yang tidak terjejas dan musim sejuk Eropah yang hangat.

Carta interaktif yang kemas di bawah yang dibuat oleh rakan sekerja FT saya Sam Learner membolehkan anda melihat kemajuan pada pelbagai komponen CPI pada kadar yang berbeza. Menarik bagi kami di sini ialah kategori tempat perlindungan berbanding semua item, pada asas bulan ke bulan.

Tetapi indeks tempat perlindungan kekal tinggi kerana terdapat ketinggalan besar dalam data, jadi penambahbaikan dalam ekonomi sebenar lambat untuk disalurkan kepada CPI. Idanna Appio, pengurus portfolio di First Eagle Investments, berkata ketinggalan cenderung kira-kira 15-18 bulan. Data daripada syarikat swasta seperti Zillow menunjukkan bahawa kenaikan kos sewa mula perlahan lebih setahun yang lalu, meletakkan kami di landasan untuk pelonggaran CPI. Anda boleh melihat puncak itu dalam data Zillow dalam carta di bawah.

Carta garis % perubahan, tahun ke tahun, indeks sewa AS Zillow menunjukkan Zillow menunjukkan sewa menyederhana pada awal 2022

Tiada satu pun daripada perkembangan ini sudah semestinya cukup untuk mempengaruhi Fed pada mesyuaratnya pada bulan Mei. “Tempat perlindungan kehilangan momentum. Itu pastinya berita yang dialu-alukan untuk Fed dan untuk pasaran kewangan,” kata Torsten Sløk, ketua ekonomi di Apollo Global Management. Tetapi, dia berkata, “Masih jauh lagi perjalanan komponen tempat perlindungan itu.”

Itu mencerminkan pandangan semasa pasaran niaga hadapan, di mana pelabur menetapkan harga dalam kenaikan kadar faedah 0.25 mata peratusan pada bulan Mei, walaupun mereka melihat pemotongan akan berlaku menjelang akhir tahun.

Appio berkata terdapat tiga ujian sebelum jeda dalam kenaikan kadar wajar: penurunan dalam barangan teras, penurunan inflasi tempat perlindungan dan penurunan dalam perkhidmatan teras tidak termasuk tempat perlindungan. Fed telah melakukan yang pertama dan kini telah membuat beberapa kemajuan pada yang kedua. Yang ketiga – yang mencerminkan harga pada segala-galanya daripada perkhidmatan perubatan hingga pengangkutan – kekal sangat tinggi. Ia juga berkait rapat dengan gaji dan kekuatan pasaran buruh, jadi ia boleh menjadi penghalang kepada pemotongan kadar jika paras tidak turun.

Awak adalah yuan yang saya mahukan

Kedudukan dolar di tengah-tengah sistem monetari global telah hangat diperkatakan – dan sebahagian besarnya tidak dipertikaikan – selama beberapa dekad. Satu siri tawaran tenaga berharga dalam yuan telah membangkitkan isu itu sekali lagi.

China jelas telah berusaha untuk meningkatkan penggunaan yuan dalam urus niaga tenaga secara global. Perjanjian dengan Brazil pada bulan Mac bermakna bahawa urus niaga antara kedua-dua negara akan berharga dalam yuan dan real, mengelakkan dolar; Wall Street Journal melaporkan bahawa Arab Saudi sedang mempertimbangkan harga beberapa jualan minyak dalam yuan; dan Perancis baru sahaja melakukan perjanjian LNG pertamanya dalam mata wang China. Dan semasa lawatan Xi Jinping ke Moscow bulan lalu, Vladimir Putin berkata beliau akan menggunakan yuan untuk pembayaran antara Rusia dan negara lain.

Rakan sekerja FT kami Gillian Tett telah menulis dengan sangat baik mengenai topik itu baru-baru ini di sini.

Walaupun bahagian dolar yang dipegang oleh bank pusat global telah menyusut dalam beberapa tahun kebelakangan ini kerana mereka telah mempelbagaikan pegangan mereka, tidak ada bukti secara meluas bahawa dolar sedang dipindahkan.

Tetapi David Kelly, ketua strategi global di JPMorgan, awal minggu ini menerbitkan nota yang sangat menarik dengan alasan bahawa terdapat ancaman kepada penguasaan dolar pada masa ini – tetapi ia datang dari dalam rumah.

Dari dalam Dewan, lebih khusus. “Pelabur harus, bagaimanapun, menyedari risiko yang ditimbulkan kepada dolar oleh perselisihan semasa di Washington mengenai siling hutang.”

Kongres AS terlibat dalam pertempuran berkala, sangat Amerika mengenai siling hutang. AS perlu menaikkan had hutangnya untuk membayar bilnya, tetapi prosedur yang diluluskan telah dirampas, dengan Demokrat dan Republikan cuba menggunakan ancaman lalai sebagai leverage untuk memenangi kemenangan politik.

Cukai individu perlu dibayar pada 18 April di sini, di AS, dan apabila cukai itu masuk, kerajaan akan mempunyai idea yang lebih baik tentang berapa lama lagi ia boleh terus berfungsi sebelum ia kehabisan wang. Anda akan ingat bahawa pada tahun 2011, hutang AS sebenarnya telah diturunkan, walaupun pada akhirnya mempunyai sedikit kesan. Satu lagi penurunan taraf akan menjadi lebih berbangkit.

Kelly berkata: “Sebarang kesilapan dalam hal ini boleh menjadi malapetaka, menjejaskan kepercayaan terhadap kredit kerajaan persekutuan AS yang telah terkumpul sejak zaman Alexander Hamilton. Jika peristiwa sedemikian berlaku, ia berkemungkinan akan menambah premium risiko kekal kepada bon kerajaan AS dan mencetuskan penurunan yang lebih ketara dalam dolar. Ia juga akan menambah hujah yang kuat kepada senjata mereka yang mempromosikan mata wang global lain yang kemudiannya boleh menunjuk kepada proses demokrasi AS sebagai sumber kelemahan ekonomi dan bukannya kekuatan ekonomi.”

Satu bacaan yang baik

Pendedahan terbaru JPMorgan Epstein.

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Surat Berita Lex — Lex ialah lajur harian FT mengenai pelaburan. Daftar untuk surat berita kami tentang trend tempatan dan global daripada penulis pakar di empat pusat kewangan yang hebat. Daftar di sini

ke sgp

data pengeluaran sdy

totobet sydney

result hk lengkap

totobet singapura