site

Separuh hayat keuntungan yang tinggi

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Unhedged kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari bekerja

Selamat Pagi. Presiden Blackstone, Jonathan Gray, telah menyertai pukulan besar termasuk Jamie Dimon dan Larry Fink dalam mengatakan pasaran adalah salah untuk menjangkakan pemotongan kadar pada akhir tahun ini. Lebih penting lagi, wartawan kewangan terkenal Rob Armstrong bersetuju dengan mereka. Tetapi dalam plot twist, kanak-kanak baru yang menggegarkan industri komen, Ethan Wu, berpendapat akan ada pemotongan. Beritahu kami pasukan mana anda berada: robert.armstrong@ft.com dan ethan.wu@ft.com.

Margin dilawati semula, redux, sekali lagi

Kami telah menulis banyak tentang margin keuntungan dalam beberapa minggu yang lalu. Ringkasan: margin sudah tinggi, mengikut piawaian sejarah, memasuki wabak itu. Dalam ledakan pasca-pandemik, mereka menjadi sangat tinggi. Sekarang mereka jatuh sedikit (berapa banyak bergantung pada cara anda mengukurnya). Tetapi nampaknya aneh untuk menjangkakan kemelesetan yang akan berlaku apabila margin masih begitu tinggi. Margin yang lebih ketat menyebabkan syarikat memecat pekerja, jadi mereka menyebabkan kemelesetan seperti yang disebabkan oleh mereka.

Walau bagaimanapun, satu isu penting yang tidak kami fokuskan ialah hubungan antara margin dan inflasi (dan oleh itu dasar monetari). Andrew Hunter dari Capital Economics yakin bahawa, sama seperti kemunculan margin mendorong inflasi jauh lebih tinggi daripada yang sepatutnya, margin kembali kepada normal boleh menjadi deflasi dengan ketara. Beliau menyatakan bahawa pada kemuncaknya pada suku pertama tahun lepas, penanda peruncit dan pemborong (“perkhidmatan perdagangan”) menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada inflasi pengguna IHPR (harga yang diterima pengeluar untuk apa-apa yang dijual kepada pengguna). Berikut ialah carta harga tersebut. Perbezaan antara garis biru dan merah jambu adalah, pada asasnya, kesan margin yang lebih tinggi pada harga:

Ini, sudah tentu, tidak bermakna bahawa margin hampir kembali kepada normal. Melihat pada tahap data perkhidmatan perdagangan, mark-up adalah 25 peratus lebih tinggi daripada pada 2019 (ini adalah ukuran yang lebih luas sedikit daripada yang digunakan oleh Hunter):

Carta garisan indeks harga Pengeluar, permintaan akhir untuk perkhidmatan perdagangan (Jan 2019 = 100) menunjukkan Berapa jauh lagi?

Bagi Hunter, ini menunjukkan bahawa terdapat ruang untuk pemampatan margin untuk mengambil satu atau dua mata peratusan daripada inflasi pada bulan-bulan akan datang. “Jika kami betul bahawa ekonomi akan melemah secara mendadak dalam beberapa bulan akan datang, terdapat peluang yang baik bahawa margin keuntungan akan terus jatuh.”

Persoalan sama ada dan bila margin keuntungan yang tinggi akan jatuh adalah penting, dan bukan mudah (ingat bahawa peningkatan keuntungan syarikat AS yang mengikuti perang dunia kedua berlangsung selama lebih daripada 20 tahun). Jadi ia patut dibincangkan kenapa margin meningkat ke paras tertinggi baharu sejurus selepas wabak itu bermula.

Dalam kertas kerja baru-baru ini yang banyak diedarkan, ahli ekonomi Isabella Weber dan Evan Wasner menawarkan satu teori. Mereka berhujah bahawa kejutan bekalan, seperti yang dibuat oleh wabak dan perang di Ukraine, memberi peluang kepada syarikat untuk meneruskan kenaikan harga yang diselaraskan. Biasanya, ketakutan kehilangan bahagian pasaran menghalang kenaikan harga. Selepas kejutan bekalan, bagaimanapun, perkara berbeza:

Jika kita memikirkan pasaran firma sebagai wilayah yang dikelilingi oleh halangan yang dicipta oleh identiti jenama, infrastruktur komersil, hubungan pelanggan dan lain-lain, maka kekangan bekalan bermakna tidak dapat memberi perkhidmatan kepada keseluruhan wilayah sendiri. Jika ini berlaku untuk semua firma dalam sektor, keupayaan pesaing untuk menceroboh wilayah firma lain dalam jangka pendek secara radikal menurun . . . Ini boleh membolehkan firma memperoleh kuasa monopoli sementara.

Tambahan pula, kenaikan harga yang diselaraskan yang didayakan oleh kejutan bekalan boleh disebarkan merentasi rantaian bekalan dengan cara yang harga meningkat lebih daripada kos, melebarkan margin. Untuk mengekalkan margin dalam menghadapi peningkatan kos input, syarikat mesti meningkatkan harga lebih daripada kenaikan kos; meningkatkan harga dengan jumlah dolar yang sama seperti kenaikan kos akan menghasilkan peratusan margin yang lebih rendah. Kenaikan harga yang lebih besar daripada kos ini kemudiannya diteruskan kepada syarikat seterusnya dalam rantaian nilai, yang sekali lagi mesti menaikkan harga lebih daripada kos mereka. Dengan ketiadaan tolak balik daripada pengguna akhir, proses ini boleh menjalani kehidupannya sendiri — membawa kepada peningkatan margin untuk keseluruhan industri.

Bagi pelabur, persoalan penting ialah bagaimana kitaran kenaikan harga berakhir – atau malah sebaliknya. Syarikat tidak akan mengurangkan margin atas sebab dermawan, tetapi pengguna juga tidak boleh makan kenaikan harga selama-lamanya. Kami fikir pengguna akan kehabisan wang untuk memaksa diskaun, yang seterusnya memerlukan pasaran buruh yang lebih sejuk dan keletihan penjimatan pandemik terbina.

Anda boleh berdebat (seperti yang sering kita lakukan) sejauh mana kita berada dalam proses itu. Ambil pengedar kereta terpakai, di mana sesetengah, termasuk Hunter, melihat margin yang berkurangan dalam data PPI, mungkin mencerminkan permintaan yang lebih lemah. Tetapi Omair Sharif dari Inflation Insights menyimpulkan bahawa ia mungkin satu kekeliruan, memandangkan jumlah jualan semakin meningkat; margin tidak akan memampatkan banyak jika pengguna masih membeli. Bagi pasaran buruh, data tuntutan insurans pengangguran yang dikeluarkan semalam pasti menjadikannya kelihatan seperti penyejukan sedang berlaku:

Tetapi kita tidak sepatutnya menganggap proses ini akan berakhir secepat ia bermula. Serangan inflasi semasa berkembang dalam masa ekonomi kilat, kerana terdapat pemangkin secara tiba-tiba. Tidak ada yang setara dalam perjalanan ke bawah, sekurang-kurangnya tidak ada yang dapat kita lihat, selain rundingan semula tahap upah dan harga. Margin meningkat dengan cepat, tetapi boleh jatuh perlahan-lahan. (Armstrong & Wu)

Satu bacaan yang baik

John Plender mengenai kegagalan skim gaji eksekutif.

Ketekunan Wajar — Cerita teratas dari dunia kewangan korporat. Daftar di sini

Surat Berita Lex — Lex ialah lajur harian FT mengenai pelaburan. Daftar untuk surat berita kami tentang trend tempatan dan global daripada penulis pakar di empat pusat kewangan yang hebat. Daftar di sini

angka keluar sidney

sdy

angka keluar hongkong mlm ini

result hk