site

Sekolah perniagaan menyasarkan jurang hijau eksekutif

Apabila Shane McArdle belajar kewangan dan perakaunan di sekolah perniagaan pada 1990-an, terdapat sedikit penekanan dalam kurikulum mengenai isu alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) yang sejak itu telah menjadi agenda korporat.

Ketua pegawai kewangan peruncit kesihatan dan kecantikan Boots Ireland, McArdle mahu menjadi juara kewangannya untuk kemampanan, dan merapatkan jurang antara kemampanan dan bahasa perniagaan. Jadi, untuk mendalami pengetahuan dan kemahirannya, dia merasakan dia perlu kembali ke sekolah — khususnya, untuk mendaftar kursus pendidikan eksekutif pakar. Awal tahun ini, beliau telah mendaftar untuk program kemampanan perniagaan Insead.

“Perubahan iklim bukanlah satu perkara besar 25 tahun lalu,” ingat McArdle. “Dunia telah berubah sepenuhnya. Ia adalah gelombang pasang surut pergerakan ke arah kapitalisme yang bertanggungjawab dan kemampanan, dari perspektif pelabur.”

Pada program lima hari itu, di Fontainebleau, dekat Paris, beliau membangunkan alat untuk mengukur, menilai, melaporkan dan berkomunikasi mengenai kemampanan, sambil juga membina rangkaian rakan sebaya. “Saya sudah mempunyai pemahaman yang baik tentang ‘apa’ yang perlu diubah, tetapi program itu memberi saya ‘mengapa’ dan ‘bagaimana’,” jelasnya.

Pengalaman McArdle menggariskan bagaimana pendidikan eksekutif memainkan peranan penting dalam memperbaharui pemimpin perniagaan yang program ijazahnya tidak mengambil berat tentang kemampanan. Selama beberapa dekad, sukatan pelajaran sekolah perniagaan dibentuk oleh doktrin keutamaan pemegang saham. Itu berubah, kerana isu seperti perubahan iklim, tujuan dan nilai semakin dipaparkan dalam MBA dan kursus ijazah perniagaan yang lain.

Shane McArdle, CFO Boots Ireland, telah mendaftar untuk program kemampanan perniagaan Insead © Patrick Bolger

Peralihan dalam penekanan telah meninggalkan “jurang yang besar dalam memahami peranan yang dimainkan oleh syarikat di dunia” di kalangan beberapa alumni, kata Tom Lyon, profesor sains, teknologi dan perdagangan yang mampan di Ross School of Business dan School for Environment dan Dow. Kelestarian di Universiti Michigan.

“Orang yang lulus 20 hingga 30 tahun lalu tidak mendapat latihan yang sama seperti orang hari ini,” katanya. “Terdapat beberapa pendidikan pemulihan yang diperlukan.”

Apabila sekolah perniagaan pernah menghadapi tentangan tersirat daripada eksekutif yang melihat kemampanan sebagai disiplin yang “lebih lembut”, selera untuk kandungan tersebut semakin meningkat apabila syarikat mengalami tekanan untuk melihat melangkaui keuntungan. Penyedia latihan bertindak balas dengan program baharu yang boleh membantu eksekutif memajukan inisiatif ESG organisasi mereka.

Michigan: Ross akan memulakan program baharunya, “Membina kepakaran lembaga mengenai kemampanan”, pada bulan September. Ia menyasarkan pengarah syarikat AS, yang menghadapi kuasa bersaing. “Di satu pihak, mereka mempunyai pihak berkepentingan yang berpendapat syarikat tidak melakukan cukup untuk kemampanan. Contoh paradigma ialah Enjin No 1,” kata Lyon. Dana lindung nilai melancarkan pertempuran proksi dengan ExxonMobil pada 2021, mencalonkan empat pengarah ke lembaga pengarah syarikat minyak itu dan menggesa perubahan borong kepada strategi iklimnya.

“Anda juga mempunyai ramai ahli politik Republikan yang cuba menghukum syarikat yang memikirkan kriteria ESG, melabel mereka sebagai ‘kapitalis terjaga’,” tambahnya. Kursus baharu ini akan membantu lembaga pengarah memahami peranan mereka dalam pengawasan ESG dan membentangkan penyelidikan yang menghubungkan kemampanan dengan prestasi kewangan yang lebih baik. Ia juga akan membantu pengarah bercakap mengenai isu politik dan sosial yang menjadi perbalahan.

Orang ramai berjalan melalui serpihan di zon pejalan kaki selepas hujan lebat

Para saintis mengaitkan banjir di barat Jerman dalam beberapa tahun kebelakangan ini disebabkan oleh perubahan iklim © Ina Fassbender/AFP melalui Getty Images

Mantra memaksimumkan keuntungan yang pernah memerintah dalam sukatan pelajaran sekolah perniagaan sering dipersalahkan kerana salah laku korporat. Tetapi, kini, sekolah berminat untuk menekankan peranan mereka dalam melatih pemimpin kanan yang boleh membentuk amalan korporat dengan cara yang positif.

“Peserta pendidikan eksekutif ialah kumpulan sasaran yang ingin kami motivasikan, kerana keputusan yang mereka buat, contoh yang mereka tetapkan, dan sumber yang mereka peruntukkan, boleh meningkatkan tahap perubahan,” kata Lawrence Loh, pengarah Pusat Tadbir Urus dan Kelestarian di NUS Business School di Singapura.

Loh berkata kemampanan berkembang begitu pesat sehingga ramai pemimpin perniagaan mengikuti kursus eksekutif untuk mengikuti perkembangan. Apabila NUS melancarkan program pendeknya, Kelestarian: Cabaran Seterusnya, tahun lepas, ia menjangkakan untuk menjalankan kursus itu sekali atau dua kali setahun. Tetapi begitulah permintaan bahawa kursus itu sudah memasuki pengambilan peserta yang kelapan.

Sebagai tambahan kepada kursus kendiri, sekolah menganyam faktor ESG ke dalam program pengurusan yang lebih luas, dalam pendekatan holistik untuk latihan.

“Sangat sukar untuk bercakap tentang kepimpinan tanpa bercakap tentang kemampanan,” kata Russell Miller, pengarah penyelesaian pembelajaran dan inovasi di Imperial College Business School di London. “Anda tidak boleh memisahkannya daripada subjek teras ini lagi.”

Lebih-lebih lagi, modul tersebut tidak lagi dipandang rendah, tambah Frank Brueck, yang mengendalikan Makmal Kepimpinan di Pusat Perniagaan untuk Masyarakat Leonardo di Imperial. “Sekiranya anda mempunyai itu dalam program, ia tidak lagi dikecewakan. Orang ramai menyedari ini adalah sesuatu yang mereka perlukan.”

Sekolah berkata peranan mereka kini kurang untuk memenangi hati dan minda dan lebih kepada membantu eksekutif merangka dan melaksanakan strategi kemampanan. “Organisasi telah memahami bahawa ini bukan lagi kotak yang perlu ditandakan: ia adalah kepentingan strategik,” kata Sameer Hasija, dekan pendidikan eksekutif di Insead.

Ahli akademik sekolah perniagaan, tambahnya, perlu mengemas kini perkara subjek mereka dengan cepat. “Topik-topik ini berada di pinggir sempadan pengetahuan kami,” katanya, memetik perebutan untuk mencipta piawaian pelaporan untuk perniagaan yang mampan.

Walau bagaimanapun, Stuart Robinson, dekan bersekutu untuk penglibatan perniagaan, inovasi dan pendidikan profesional di University of Exeter Business School, mempersoalkan sama ada sekolah perniagaan mempunyai kepakaran untuk mengajar subjek yang kompleks seperti perubahan iklim.

Sekolah UK menggunakan saintis iklim dari Universiti Exeter untuk menyampaikan program pendidikan eksekutif. “Kami tidak mahu berkelakuan sebagai aktivis, tetapi sebagai institusi bermaklumat saintifik,” tegasnya.

Persoalan yang lebih besar ialah sama ada pelajaran yang disampaikan dalam bilik darjah perniagaan membuat perbezaan ketara dalam cara sektor korporat berkelakuan. “Kita perlu mula melihat perubahan tahap pengetahuan orang ramai mempunyai kesan ke atas perkara yang dilakukan oleh perniagaan,” kata Robinson. “Kami masih awal dalam proses ini, tetapi ini adalah peringkat seterusnya.”

berapa pengeluaran sgp hari ini

pengeluar sidney hari ini

sydney.togel

info hk malam ini

pengeluwaran sgp