site

Seberapa liar perdagangan Perbendaharaan bulan ini?

Seperti yang ditunjukkan oleh jeritan penderitaan daripada dana lindung nilai makro dan CTA, bulan ini telah menjadi mental yang baik untuk pasaran Perbendaharaan. Sungguh luar biasa apa yang boleh dilakukan oleh krisis perbankan secara mengejut, bukan?

Pertama, beberapa kisah belakang: Anomali pelik tentang pasaran bon AS ialah Perbendaharaan – boleh dikatakan satu-satunya asas terpenting dalam sistem kewangan global – telah lama menjadi salah satu bidang yang paling legap.

Walaupun peniaga telah lama melaporkan semua perdagangan bon perbandaran, korporat atau agensi dalam masa lima minit kepada Pihak Berkuasa Kawal Selia Industri Kewangan — yang kemudiannya mengumpulkan dalam “Trace”, atau Enjin Pelaporan dan Pematuhan Perdagangan, dan menyebarkannya secara terbuka — Perbendaharaan telah lama dikecualikan.

Walau bagaimanapun, selepas “perhimpunan kilat” liar 2014 di Treasuries mendedahkan betapa sedikit yang dilihat oleh pengawal selia dalam pasaran itu, hutang kerajaan AS perlahan-lahan telah dipaksa masuk ke Trace.

Dan dalam sedikit nasib, Trace bertukar daripada laporan dagangan Perbendaharaan mingguan kepada harian pada 13 Feb — tepat pada masanya untuk krisis perbankan bulan ini. Barclays telah meneliti data, dan itu liar.

Jumlah nominal Perbendaharaan harian melonjak setinggi $1.2trn pada 13 Mac — hari Isnin selepas Bank Silicon Valley runtuh — dan volum harian telah berpurata setinggi $1tn.

Untuk meletakkan ini dalam konteks, itu adalah kekejangan perdagangan yang lebih besar daripada apa yang kita lihat pada kemuncak panik pasaran yang dicetuskan oleh Covid pada Mac 2020.

Kebanyakan tindakan telah dalam Perbendaharaan yang matang dalam tempoh tiga hingga lima tahun, dan, seperti yang anda jangkakan, dikuasai oleh sekuriti semasa.

Baru-baru ini, volum dagangan dalam Perbendaharaan yang matang dalam tempoh dua tahun atau kurang telah menyaksikan peningkatan mendadak dalam volum dagangan — mungkin apabila spekulasi berkembang di sekitar sama ada puncak dalam kadar faedah berada atau tidak.

Seperti yang mungkin anda jangkakan, dagangan “antara peniaga” — terutamanya firma perdagangan frekuensi tinggi yang mengantara jualan Perbendaharaan antara bank — menguasai lonjakan besar dalam volum dagangan sekitar 13 Mac.

Tetapi mungkin data yang paling menarik adalah sekitar spread bid-ask.

Terdapat banyak dakwat – sebenar dan digital – tertumpah atas kebimbangan mengenai kecairan pasaran Perbendaharaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sebahagian daripadanya di Alphaville.

Tetapi nampaknya walaupun kegilaan perdagangan yang melepasi Mac 2020, tebaran bid-ask tidak melonjak dengan ganas kali ini. Seperti yang ditunjukkan oleh carta Barclays ini, ia menjadi lebih perlahan dalam penyebaran bida-tanya yang sedang dijalankan sejak keadaan menjadi reda selepas Covid.

Terdapat lonjakan tebaran bida-tanya yang lebih ketara dalam Perbendaharaan yang tidak dikendalikan, tetapi tidak seperti yang kita lihat pada Mac 2020 — apabila ia benar-benar terkeluar daripada carta (Barclays).

Sebagai rujukan, spread luar jangka melebar lebih daripada 2 mata asas pada tahap yang paling teruk.

Adakah ini bermakna bahawa pasaran Perbendaharaan tidaklah hampir uzur seperti yang dikatakan oleh sesetengah orang? Mungkin.

Tetapi data – terutamanya yang meningkatkan secara beransur-ansur sebaran permintaan bida walaupun untuk Perbendaharaan yang dikendalikan ultra cair – menunjukkan sebab lebih banyak kerja diperlukan untuk mengukuhkan pasaran kewangan yang paling penting di dunia.

Bacaan lanjut:
— Bagaimana untuk menyelamatkan pasaran Perbendaharaan
— Perbendaharaan AS: pengajaran daripada kemerosotan pasaran Mac
— Perbendaharaan tidak boleh digunakan dan risiko kewangan

result singapore hari ini

minta pengeluaran sdy

result sydney

togel hongķong 2020

singapore totobet