site

Seberapa ‘daya saing’ anda mahukan peraturan bank anda sekarang?

Pendulum kawal selia UK telah dihentikan pada pertengahan ayunan.

Hala tuju perjalanan untuk peraturan bank dalam beberapa tahun kebelakangan ini jelas memihak kepada sektor perkhidmatan kewangan. Dibantu oleh kerajaan yang tidak sabar-sabar untuk mencari faedah kebebasan kawal selia pasca-Brexit, terdapat peluang untuk mengubah suai atau mengubah suai, untuk menanggalkan saduran emas atau sekurang-kurangnya menghilangkan beberapa kilauan.

Ini dicontohi oleh kembalinya “daya saing antarabangsa” sebagai objektif untuk badan pemerhati, kebimbangan yang ditimbulkan daripada bidang kuasa pengawalseliaan selepas krisis kewangan yang lalu. Kemunculan semula itu terhad kepada status sekunder di sebalik keutamaan seperti perlindungan pengguna dan melindungi sistem. Tetapi ia mencerminkan beberapa kelonggaran peraturan di sekitar sektor perbankan selepas krisis kewangan global.

Tidak lagi. Kekacauan yang bermula dengan Silicon Valley Bank di AS dan mengakibatkan penjualan paksa Credit Suisse yang berusia 167 tahun pada hujung minggu ini kepada pesaing utama UBS akan menghentikan peralihan itu. Pada masa-masa yang baik, idea “daya saing” peraturan perbankan digunakan untuk menceritakan tentang tekanan domestik yang menjejaskan industri berbanding dengan pasaran lain. Dalam masa yang sukar, itu menjadi sedikit sebanyak: bidang kuasa perbankan yang kompetitif ialah bidang kuasa di mana institusi dibiarkan tidak ternoda atau masih berdiri.

Bank-bank gagal kerana pelbagai sebab tetapi secara universal sukar untuk ditangani apabila mereka melakukannya. Kejutan kadar faedah yang berlaku untuk Silicon Valley Bank ditambah lagi dengan kelonggaran peraturan era Trump ke atas bank dengan aset di bawah $250bn – “kesilapan besar” dalam kata-kata seorang pakar kawal selia. Rejim yang dijanjikan oleh UK untuk pemberi pinjaman yang lebih kecil, yang dikenali sebagai Strong and Simple, hanya termasuk bank tertumpu dalam negeri dengan aset sehingga £20bn. Namun, idea bahawa bank kecil hingga sederhana harus mendapat perjalanan yang lebih mudah berkemungkinan akan menghadapi rintangan yang diperbaharui.

Credit Suisse, sebaliknya, berjaya membuat skandal dirinya daripada kewujudan, mati kerana malu. Ia telah beralih daripada satu krisis yang memalukan kepada yang lain, sama ada Greensill Capital, Archegos, “bon tuna” atau terpaksa menangguhkan keputusannya berikutan panggilan daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS. Dalam persekitaran di mana pasaran sedang mencari untuk menyerang pautan paling lemah perbankan, pelabur dan pelanggannya hilang kepercayaan terhadap bank — dari segi operasi, budaya dan pengurusan.

Bank itu mempunyai banyak modal dan kecairan, berdasarkan tuntutan peraturan semasa. Tetapi mereka yang telah lama berhujah bahawa bank mengikut sifat mereka masih memerlukan keperluan modal yang lebih tinggi, seperti pengerusi Suruhanjaya Bebas mengenai Perbankan John Vickers selepas krisis, mungkin berasa dibenarkan. Alat yang memberi pengaruh kepada pengawal selia ke atas proses dan pengurusan dalaman bank, seperti pengurus kanan UK dan rejim pensijilan yang sedang disemak sebagai sebahagian daripada pembaharuan Edinburgh kerajaan, tidak akan diserahkan atau dikurangkan tanpa sebarang perlawanan.

Pembaharuan yang bergantung pada idea bahawa pelarasan selepas krisis telah menjadikan kegagalan bank besar terurus berasa agak ditakdirkan. Tidak kira berapa banyak kerja yang telah dilakukan pada resolusi bank, apabila desakan datang untuk mendorong pengawal selia dan ahli politik telah menolak prospek itu.

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank dan penyelamatan saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Semak analisis terkini dan komen di sini

Pengkritik rejim pencerobohan UK, yang secara sah memisahkan deposit pengguna domestik daripada aktiviti perbankan pelaburan yang lebih berisiko, berpendapat bahawa kemajuan dalam penyelesaian telah menyebabkannya tidak diperlukan (serta ia mewujudkan entiti yang kurang pelbagai dan kurang berdaya tahan). Yang pertama melihat yang terbaik tidak terbukti. Dan yang kedua mesti mengatasi idea bahawa ringfencing masih memberi pengawal selia dan ahli politik lebih banyak pilihan apabila berlaku masalah. “Anda tidak perlu menjadi peminat tegar ringfencing untuk menyedari bahawa ia memberi anda lebih kawalan ke atas apa yang berlaku dalam krisis,” kata seorang bekas pengawal selia.

Akhirnya, kuasa telah beralih kembali ke arah pengawal selia seperti Pihak Berkuasa Peraturan Prudential, yang tahun lepas telah diketepikan mengenai peraturan insurans penting oleh kerajaan yang ingin menanam bendera dividen Brexitnya. Itu akan membantunya mengatasi ratapan tentang cadangan buku kecilnya untuk melaksanakan peraturan Basel IV, serta memberi skop yang luas untuk bergerak perlahan pada pembaharuan lain sekiranya ia memilih.

Sudah tentu, peraturan boleh diubahsuai dan pengawasan dibuat lebih berkesan tanpa menjejaskan standard yang tinggi. Tetapi mereka yang berhujah bahawa peraturan yang teguh dan pantang menyerah, melalui kitaran, kelebihan daya saing dalam perbankan kini mempunyai kuasa untuk mengkritik.

helen.thomas@ft.com
@helentbiz

rwsult sgp

pngluaran sdy hr ini

togelsdy

bukaan hk hari ini

pengeluaŕan hk