site

Scottish Mortgage meminta keluar bukan eksekutif selepas pertembungan bilik lembaga pengarah

Scottish Mortgage Investment Trust utama Baillie Gifford meminta salah seorang pengarah bukan eksekutifnya meletak jawatan pada mesyuarat lembaga pada hari Khamis, berikutan apa yang dikatakannya sebagai perselisihan faham mengenai pelantikan ahli lembaga pengarah baharu di syarikat tersenarai FTSE bernilai £13.4 bilion itu.

Pecahan dalam hubungan di lembaga pengarah salah satu kenderaan pelaburan paling terkenal di UK berlaku selepas setahun di mana harga saham amanah itu jatuh lebih daripada 30 peratus kerana peningkatan saham pertumbuhan yang telah mendorong prestasinya sepanjang dekad yang lalu adalah dibendung oleh kadar faedah yang lebih tinggi.

Ia juga berikutan perubahan dalam pengurusan di Scottish Mortgage selepas James Anderson, penyokong awal syarikat seperti Tesla, Amazon dan gergasi e-dagang Alibaba, bersara tahun lepas selepas hampir empat dekad di perkongsian swasta yang berpangkalan di Edinburgh. Dia digantikan di Scottish Mortgage oleh pengurus bersamanya Tom Slater, dan Lawrence Burns.

Amar Bhidé, pengarah Scottish Mortgage sejak 2020, memberitahu Financial Times bahawa dia telah bertelagah dengan pengerusi Fiona McBain berhubung proses untuk melantik dua ahli lembaga baharu, dan penilaiannya terhadap risiko yang ditimbulkan oleh pelaburan amanah dalam syarikat tidak disebut harga, bernilai £3.8bn pada akhir Januari.

Bhidé, ahli akademik perniagaan dan pengarang yang tidak mempunyai jawatan pengarah lain, berkata dia merasakan dia tidak boleh pergi secara senyap. “Saya sangat prihatin tentang prestasi harga saham dan diskaun, dan cuba untuk mendapatkan orang ramai memahami bahawa terdapat sebab struktur untuk ini.”

Bhidé berkata beliau telah cuba membangkitkan kebimbangan mengenai pendedahan portfolio kepada pelaburan tidak cair, pada masa penjualan dalam pasaran teknologi awam menandakan pengiraan dalam bidang peribadi. Diketuai oleh Anderson, peralihan perintis Baillie Gifford ke dalam pelaburan modal teroka lebih sedekad yang lalu sebahagiannya bertanggungjawab ke atas peningkatan Scottish Mortgage.

Membandingkan sumber amanah dan struktur yuran rendah dengan kumpulan modal teroka dan pakar lain, beliau berkata: “Pada pendapat saya mereka tidak mempunyai keupayaan dan pengaruh tadbir urus untuk dapat memantau pelaburan tidak cair yang terdapat sedikit maklumat yang diaudit dalam ruang awam. Hakikat bahawa anda telah melakukannya selama 10 tahun yang lalu adalah disebabkan oleh tempoh yang sama sekali menyimpang dalam sejarah kewangan. Jangan menipu diri sendiri bahawa anda boleh terus bermain permainan ini.”

Bhidé berkata terdapat perselisihan pendapat mengenai kriteria untuk pengarah baharu dan proses pengambilan. Beliau berkata: “Kebimbangan saya ialah tiada sesiapa dalam lembaga yang mempunyai pengalaman pelaburan profesional. Lembaga ini sangat memerlukan orang yang tahu apa yang mereka lakukan.”

Dia berkata McBain mengawal proses itu. “Kerusi lembaga itu sudah lama melepasi tarikh sembilan tahun anda sepatutnya bersara. Dia sudah lama melepasi titik di mana dia mempunyai kebebasan dan peranannya setakat yang saya dapat lihat adalah untuk melindungi pengurus daripada kritikan dan persoalan.”

Kod tadbir urus korporat UK mengesyorkan had sembilan tahun untuk kerusi lembaga, dari tarikh menjadi bukan eksekutif. McBain menyertai lembaga Amanah Scotland pada tahun 2009.

Dalam satu kenyataan, McBain berkata: “Topik semasa seperti turun naik jangka pendek, harga saham dan syarikat swasta dibincangkan dengan kerap dengan pemegang saham dalam pelbagai forum oleh pengurus Scottish Mortgage. Mereka juga dibahaskan dengan panjang lebar dan diteliti oleh lembaga.

“Sebagai pengerusi Scottish Mortgage, saya mempunyai keyakinan penuh bahawa lembaga Scottish Mortgage menyediakan tadbir urus dan pengawasan yang mantap. Kami tetap yakin bahawa pengurus mengambil pendekatan pelaburan jangka panjang yang betul, dan membina portfolio syarikat transformasi yang boleh menyampaikan kepada pemegang saham dalam tempoh lima tahun atau lebih.

Satu kenyataan daripada lembaga Scottish Mortgage selepas penutupan pasaran pada hari Jumaat mengatakan bahawa “pada masa ini, Profesor A Bhidé kekal sebagai pengarah syarikat dan belum meletak jawatan atau disingkirkan”.

Berikutan pengumuman itu, Bhidé berkata: “Lembaga memberitahu saya bahawa saya sedang disingkirkan. Ia tidak jelas. Satu-satunya isu ialah perkataan pengumuman itu.”

Scottish Mortgage mempunyai rekod jangka panjang yang kukuh. Dalam tempoh 10 tahun hingga akhir Februari ia telah meningkat 361.7 peratus, mendahului penanda aras indeks FTSE All-Worldnya, yang meningkat 183.1 peratus dalam tempoh yang sama.

Bhidé ialah seorang profesor perniagaan di Universiti Tufts di Massachusetts dan pengarang Panggilan untuk Penghakiman: Kewangan Wajar untuk Ekonomi Dinamikyang berhujah untuk membuat keputusan manusia dalam institusi kewangan berbanding model kewangan berpusat.

Tahun lepas, Baillie Gifford mengalami kejatuhan tahunan paling teruk dalam aset di bawah pengurusan. AUM perkongsian yang berpangkalan di Edinburgh turun satu pertiga, daripada £336 bilion pada akhir 2021 kepada £223 bilion pada akhir 2022. Kejatuhan itu sebahagian besarnya didorong oleh penurunan penilaian dalam portfolio pelaburannya.

Kisah ini telah dikemas kini untuk mencerminkan kenyataan lembaga Gadai Janji Scotland selepas pasaran ditutup pada hari Jumaat

totobet sg

pengeluaran sidney

togel sdy hari

hongkong prize

totobet data sgp