site

Saudi mengetuai usaha untuk meningkatkan penyingkiran karbon dalam laporan sains iklim PBB

Negara pengeluar bahan api fosil melobi aspek utama laporan iklim PBB yang dikeluarkan minggu ini, dengan teknologi penangkapan karbon muncul sebagai salah satu titik kilat dalam perbincangan sebelas jam antara perunding kerajaan yang menandatangani penyelidikan perubahan iklim muktamad.

Perbincangan telah dihantar ke masa lebih masa apabila teknologi penangkapan dan penyimpanan karbon dan penyingkiran karbon dioksida dipaparkan antara isu yang dibincangkan dalam perdebatan tentang kata-kata terakhir Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim “ringkasan untuk penggubal dasar” pada mesyuarat di Interlaken, Switzerland.

Laporan itu menyimpulkan bahawa pemanasan global dalam jangka terdekat adalah “lebih mungkin daripada tidak” untuk melihat kenaikan suhu 1.5C sejak zaman pra-industri dan meminta tindakan segera untuk menangani perubahan iklim.

Semasa rundingan di kalangan penyelidik dan penggubal dasar mengenai kata-kata terakhir, wakil Arab Saudi mendesak penekanan pada teknologi yang bertujuan untuk menghilangkan karbon dioksida dari atmosfera.

Ini menyebabkan kegusaran di kalangan peserta lain yang mahukan tumpuan yang lebih besar untuk mengurangkan pelepasan “daripada bergantung pada teknologi yang tidak terbukti”, kata orang yang biasa dengan ceramah itu.

Walaupun laporan PBB terkini mengakui peranan yang boleh dimainkan oleh penangkapan dan penyimpanan karbon dalam mengurangkan pelepasan, penulis memberi amaran bahawa teknologi sedemikian datang dengan “kebimbangan kebolehlaksanaan dan kemampanan”.

“Pelaksanaan CCS kini menghadapi halangan teknologi, ekonomi, institusi, ekologi, alam sekitar dan sosiobudaya”, kata laporan itu. “Pada masa ini, kadar penggunaan CCS global jauh lebih rendah daripada laluan yang dimodelkan yang mengehadkan pemanasan global kepada 1.5C hingga 2C.”

Pengkritik penangkapan dan penyimpanan karbon berkata teknologi yang mahal dan kurang dibangunkan pada masa ini digunakan oleh pengeluar minyak dan gas sebagai cara untuk mengekalkan perniagaan seperti biasa dan bukannya menghentikan pengeluaran bahan api fosil secara berperingkat dan mengalihkan model perniagaan mereka kepada tenaga boleh diperbaharui.

“Saya pasti ada beberapa negara yang akan memilih ceri[messages from the IPCC report]. . . dan lihat sahaja potensi penyingkiran karbon dioksida,” kata seorang lagi yang biasa dengan perbincangan itu.

Pendirian Saudi tidak mengejutkan veteran IPCC. Pada 2021, wakil kerajaan berusaha untuk menggantikan rujukan kepada “pelepasan karbon” dengan “pelepasan gas rumah hijau”, kata orang yang biasa dengan perbincangan itu pada masa itu.

Emiriah Arab Bersatu, petrostate yang akan menjadi tuan rumah sidang kemuncak iklim PBB tahun ini, tidak begitu lantang semasa perbincangan mengenai laporan terbaru itu, kata seorang lagi yang biasa dengan rundingan itu.

Bagaimanapun, Sultan al-Jaber yang dilantik sebagai presiden COP28, yang juga ketua syarikat minyak milik kerajaan Adnoc, telah konsisten dalam menekankan keperluan untuk pengurangan pelepasan dan bukannya pengurangan pengeluaran bahan api fosil.

Bercakap di CERAWeek bulan ini, beliau menyeru agar industri minyak dan gas melancarkan teknologi penangkapan dan penyimpanan karbon, dan menggesa penggubal dasar untuk mewujudkan insentif untuk “menurunkan kos penangkapan karbon”.

Laporan perubahan iklim PBB memberi tekanan tambahan pada proses COP28 di UAE tahun ini. Komitmen oleh kerajaan untuk menghapuskan bahan api fosil secara berperingkat dan bukannya menghentikannya menjadi titik teguh dalam bahasa yang dipersetujui pada sidang kemuncak iklim PBB COP26 di Glasgow pada 2021.

Promosi teknologi penangkapan karbon di COP28 adalah sesuatu yang “kami agak bimbang akan menjadi agenda utama”, Lili Fuhr dari Pusat Undang-undang Alam Sekitar Antarabangsa yang berpangkalan di Switzerland berkata minggu ini.

Agenda untuk COP28 sedang dibincangkan oleh pemimpin kerajaan pada mesyuarat dua hari menteri iklim Copenhagen minggu ini, di mana Jaber mengulangi keperluan untuk “mengkomersialkan penangkapan karbon”.

Antara yang menghadiri mesyuarat Copenhagen ialah ketua iklim EU Frans Timmermans, naib menteri ekologi dan alam sekitar China, Zhao Yingmin, dan utusan iklim Jerman Jennifer Morgan.

Minggu lalu, Jaber turut menghadiri meja bulat di Paris di Agensi Tenaga Antarabangsa, termasuk lebih 50 wakil negara dan eksekutif syarikat tenaga, dan kemudian bertemu dengan presiden Perancis Emmanuel Macron.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result.sgp

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

bukaan hongkong

toto bet sgp