site

Salji Lebat Meragut Nyawa 5 Individu Dalam Seminggu Di Jepun Termasuk Seorang Pemain Ski Profesional AS

Pelancong menikmati pemandangan musim sejuk di seluruh Jepun minggu ini apabila sebahagian besar Jepun dilitupi salji semasa ribut sejuk yang menyebabkan lima orang maut dan menyebabkan gangguan perjalanan.


Rekod terendah dicatatkan di banyak lokasi, termasuk satu wilayah di selatan Kumamoto di mana merkuri tenggelam ke -9° Celsius, kawasan paling sejuk direkodkan sejak 1977 apabila stesen pemerhatian itu mula menjejaki.

Jurucakap kerajaan Hirokazu Matsuno mengesahkan bahawa seorang maut semasa cuaca sejuk. Pakar meteorologi meramalkan ribut salji, ombak besar dan kesesakan lalu lintas disebabkan oleh jalan raya yang berais. Pihak berkuasa juga sedang menyiasat sama ada kematian dua lagi berpunca daripada cuaca sejuk yang melanda kepulauan itu.

Banyak penerbangan dibatalkan kerana ribut musim sejuk kerana pembatalan dan kelewatan mengganggu tren tempatan dan perkhidmatan Shinkansen jarak jauh. Kereta yang berada di jalan utama di pelbagai kawasan tersangkut oleh media tempatan.

Kuil Zenkoji di Nagano mempunyai cuaca yang tenang dan sejuk dengan latar belakang yang estetik, tetapi semuanya ditutup dengan lapisan salji. Pelawat termasuk mereka yang datang untuk bermain ski tetapi terkeluar dari cerun kerana keadaan ribut salji.

“Saya datang untuk bermain ski, tetapi salji tebal, jadi saya memendekkan rancangan saya dan sebaliknya memutuskan untuk bersiar-siar,” kata Akiko Sotobori, 30, 30, kepada AFP. Ribut salji (di pusat peranginan ski) adalah sedemikian rupa sehingga saya tidak dapat melihat apa-apa tiga meter di hadapan.”

Beberapa hari kemudian, dua lagi pemain ski didapati hilang semasa runtuhan salji dan kemudian, apabila polis menemui mereka, mereka tidak menunjukkan tanda-tanda penting. Seramai 5 telah terperangkap dalam runtuhan salji, tetapi mujurlah, tiga berjaya melarikan diri. Salah seorang daripada dua yang maut semasa runtuhan salji ini disahkan sebagai pemain ski profesional AS Kyle Smaine berusia 31 tahun. Mereka bermain ski di luar kawasan yang dikawal bahaya; namun, runtuhan salji melanda mereka. Seluruh wilayah Nagano telah dikeluarkan nasihat runtuhan salji.

Terdapat pemandangan indah di bekas ibu kota Kyoto, Jepun, destinasi pelancongan Kyoto di mana dinding berkilauan Pavilion Emas yang terkenal terserlah dengan kilauan putih terang yang ringkas pada bumbungnya dengan bumbung bertingkat.

Pantai Laut Jepun negara itu paling teruk terjejas oleh ribut salji semalaman, menyebabkan Tokyo dan kawasan sekitarnya terhindar tetapi mengalami suhu cetek.

Baca juga tentang Bekas Presiden Rusia Kata PM Kishida Patut Lakukan Seppuku Selepas Pertemuan Dengan Biden


Paparan Siaran: 5,674

Grafik HK

Data Pengeluaran HK

Togel Singapura

Keluaran Singapore

Data Keluaran SDY