site

Saham Rakuten Bank melonjak dalam IPO terbesar Jepun sejak 2018

Saham Rakuten Bank melonjak 40 peratus dalam penampilan sulung syarikat itu pada hari Jumaat, menandakan tawaran awam permulaan terbesar Tokyo sejak penyenaraian unit mudah alih SoftBank pada 2018.

Bank internet itu, yang merupakan yang terbesar di Jepun mengikut bilangan pelanggan dan telah dikeluarkan daripada Rakuten, syarikat e-dagang terbesar di negara itu, memperoleh $625 juta dalam IPO selepas menurunkan penilaiannya sebelum penyenaraian.

Jurubank yang menjalankan IPO di Daiwa Securities menghadapi pelbagai cabaran daripada pelabur, yang mempersoalkan penilaian dan akhirnya memaksa Rakuten untuk mengurangkan cita-citanya untuk penjualan saham, kata orang yang mempunyai pengetahuan langsung tentang situasi itu.

Rakuten Bank telah diasaskan pada tahun 2000 dan menubuhkan dirinya sebagai perintis perbankan dalam talian di Jepun. Walaupun perniagaan perbankan telah menguntungkan sejak lima tahun lalu, para pelabur telah menyatakan kebimbangan bahawa perniagaan Kumpulan Rakuten akan mengalami kerugian akibat kerugian besar di unit mudah alihnya.

Saham itu dijual pada harga ¥1,400 ($10) sesaham dalam IPO — jauh di bawah ¥1,960 di bahagian atas julat tentatif. Pada hari Jumaat, saham Rakuten Bank yang baru disenaraikan melepasi sasaran untuk mencapai paras tertinggi ¥1,965, manakala Kumpulan Rakuten jatuh lebih daripada 2 peratus.

“Saya sama sekali tidak terkejut bahawa saham Rakuten Bank telah melakukan ini,” kata Travis Lundy, seorang penganalisis bebas yang menerbitkan di SmartKarma. “Ia IPO pada diskaun kepada bank-bank utama Jepun, ia mempunyai jangkaan kadar pertumbuhan yang lebih tinggi dan pulangan ekuiti yang lebih tinggi, jadi ia sentiasa akan menjadi aset dalam permintaan.”

IPO Rakuten Bank bertepatan dengan kebangkitan semula minat pelabur asing di Jepun, di mana sejumlah besar saham berharga murah dan aktivis baru-baru ini berjaya dengan permintaan untuk pembelian balik saham dan tindakan mesra pemegang saham yang lain.

Rakuten Group, yang diterajui oleh usahawan teknologi Jepun yang hebat, Hiroshi Mikitani, melancarkan rangkaian mudah alih pada bulan-bulan awal wabak itu pada 2020 dan telah mengalami pendarahan sejak itu. Pada 2017, Rakuten menandatangani perjanjian penajaan baju empat musim €55 juta setahun dengan Barcelona FC yang mendapat kritikan daripada pelabur.

Perniagaan rangkaian mudah alih Rakuten serta-merta berhadapan dengan rejim pemotongan harga yang diterajui kerajaan dan hanya pernah berjaya memperoleh bahagian pasaran sekitar 3 peratus. Pada bulan Februari, Rakuten Group mengumumkan rekod kerugian tahunan sebanyak ¥372.9bn, menandakan tahun keempat berturut-turut dalam kedudukan merah. Unit perbankan mencatatkan keuntungan tahunan sebanyak ¥20bn tahun lepas.

Beberapa pengurus dana yang mempertimbangkan untuk melabur dalam IPO Rakuten Bank berkata mereka akhirnya memutuskan untuk tidak berbuat demikian kerana apa yang mereka anggap sebagai sifat “kucar-kacir” hubungan antara ibu bapa Rakuten dan bank.

Seorang pengurus dana berkata hubungan itu penuh dengan potensi konflik kepentingan yang berkaitan dengan harga pindahan perkhidmatan antara syarikat induk dan anak.

Seorang broker di firma sekuriti Jepun yang tidak terlibat dalam IPO berkata adalah tidak menghairankan bahawa janji penyenaraian Rakuten Bank tidak menaikkan harga saham Kumpulan Rakuten.

“Terdapat banyak sebab yang baik untuk membeli Rakuten, kerana ia adalah syarikat Jepun yang unik dengan pendedahan kepada pasaran e-dagang yang semakin berkembang. Masalah bagi pengurus dana besar ialah Mikitani telah mencipta reputasi yang tidak dapat diramalkan, dan itu mengekalkan saham yang ditindas,” kata broker itu, merujuk kepada pelbagai keputusan perniagaan, termasuk penajaan Barcelona, ​​yang menyebabkan pelabur tidak tenang.

Sebagai ketua eksekutif terkemuka, Mikitani telah menarik perhatian di Jepun untuk kehidupannya di luar kerja.

Ogos lalu, lima saat video telah disiarkan di media sosial yang kelihatan menunjukkan Mikitani di sebuah kelab malam yang dikelilingi oleh wanita muda dan menuang champagne Dom Pérignon ke dalam mulut seorang pengunjung parti. Klip itu menjadi viral, mencetuskan skandal.

keluaran hk hari ini tercepat

pengeluar sdy

peng sdy

data pengeluaran hongkong hari ini

totobet.sgp