site

Saham Perancis menikmati kebangkitan semula atas permintaan China untuk kemewahan

Pasaran saham Perancis telah melonjak ke beberapa siri rekod tertinggi apabila pelabur mengumpul kumpulan barangan mewah dengan harapan pemulihan berterusan dalam permintaan China untuk jenama mewah.

Cac 40 telah meningkat 16 peratus setakat tahun ini dan lebih daripada 30 peratus sejak paras rendah pada akhir September, mengatasi prestasi Stoxx 600 seluruh rantau Eropah dan S&P 500 AS dalam tempoh yang sama.

Saham dalam saham kitaran tersenarai Cac termasuk pembuat cip STMicroelectronics, pembuat kereta Stellantis dan kumpulan minyak dan gas TotalEnergies semuanya meningkat dengan mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Namun kira-kira satu pertiga daripada rali pasaran sejak permulaan suku keempat tahun lepas berpunca daripada minat pelabur yang semakin meningkat dalam Hermès, Kering, LVMH dan L’Oréal.

Saham dalam empat syarikat itu masing-masing meningkat 61 peratus, 25 peratus, 45 peratus dan 28 peratus sejak itu, dengan LVMH dan Hermès mencapai rekod tertinggi. Pembongkaran mendadak sekatan sifar Covid oleh Beijing pada akhir tahun lalu menyumbang sebahagian besar daripada kejayaan sektor barangan mewah yang lebih luas baru-baru ini, menurut penganalisis.

China adalah “pasaran paling penting” untuk nama mewah Eropah, menurut Morgan Stanley, dengan kira-kira dua pertiga daripada perbelanjaan peribadi pengguna China untuk aksesori mahal berlaku di luar negara sebelum wabak itu bermula. Harga untuk barangan mewah boleh sehingga 30 peratus lebih rendah di Eropah berbanding di China, kata bank itu.

“Saham mewah menandakan banyak kotak pada masa ini”, kata Emmanuel Cau, ketua strategi ekuiti Eropah di Barclays. “Sesetengah pelabur global mungkin mendapat pendedahan tidak langsung kepada China melalui saham Eropah, dan kemewahan khususnya, lebih mudah, lebih cair dan kurang berisiko daripada pelaburan langsung dalam saham China”.

LVMH minggu lepas melaporkan peningkatan 17 peratus dalam jualan global bagi suku pertama 2023, dengan jualan seluruh Asia meningkat 14 peratus berikutan pembukaan semula ekonomi China.

Hermès berkata ia menikmati “luar biasa” 2022 walaupun terdapat sekatan Covid di China, dan “didorong oleh tahun baharu Cina yang sangat baik” melaporkan peningkatan 23 peratus lagi dalam hasil dari seluruh Asia untuk tiga bulan pertama 2023.

Pulangan permintaan pengguna China bukanlah satu-satunya faktor yang membantu kumpulan barangan mewah, dan dengan mereka Cac, mengatasi prestasi rakan sebayanya.

Di samping kunci kira-kira yang kukuh dan margin keuntungan mereka, “yang sedang dicari oleh pelabur pada masa ini”, kumpulan barangan mewah biasanya boleh memberikan harga yang lebih tinggi kepada pengguna tanpa kehilangan bahagian pasaran, kata Cau. Ini bermakna ia dilihat secara meluas sebagai lindung nilai terhadap inflasi.

Walaupun begitu, kemelesetan pada akhir tahun boleh menjejaskan kemajuan mereka. “Persoalannya ialah sama ada [luxury goods] kebal terhadap kemelesetan pengguna,” tambah Cau. “Kami tidak fikir begitu, dan mereka biasanya menunjukkan prestasi yang buruk dalam kemelesetan masa lalu. Tetapi kami masih belum sampai ke sana, jadi kemungkinan besar akan lebih tinggi.”

result. sgp

pengeluaran. sdy

totobet syd

pengeluaran hk hari ini 2020

pengeluaran sgp 2022