site

Saham kumpulan Icahn jatuh selepas diserang oleh penjual pendek Hindenburg

Penjual pendek AS Hindenburg Research telah mendedahkan kedudukan terhadap Icahn Enterprises, dana tersenarai awam yang dikendalikan oleh aktivis Carl Icahn, menurunkan harga sahamnya dan menubuhkan pertempuran antara dua pelabur Wall Street yang paling digeruni dan lantang.

Hindenburg berkata dalam laporan pada hari Selasa bahawa ia percaya Icahn Enterprises telah terlebih nilai dan memegang beberapa aset persendiriannya pada nilai yang melambung. Saham dalam kumpulan Icahn jatuh 15 peratus selepas laporan dikeluarkan, mengurangkan permodalan pasarannya kepada $15bn.

Icahn Enterprises, yang majoritinya dimiliki oleh Icahn, adalah syarikat berprofil tinggi ketiga yang disasarkan oleh Hindenburg tahun ini. Penjual pendek itu dan pengasasnya Nathan Anderson berada di tengah-tengah ribut media antarabangsa pada Januari selepas Hindenburg mendakwa penipuan korporat di konglomerat India Adani Group, yang dinafikan syarikat itu.

Icahn, pelabur legenda yang terkenal dengan ketakutan yang ketara dalam eksekutif korporat, telah mentakrifkan semula cara syarikat awam dikendalikan dan pada masa ini terlibat dalam pertempuran sengit dengan syarikat penjujukan genom Illumina.

Di tengah-tengah tesis Hindenburg mengenai Icahn Enterprises ialah dividen yang dibayar oleh kenderaan itu kepada para pemegang sahamnya, yang dikatakan telah menyumbang kepada premium “melampau” kepada nilai aset bersihnya.

Penjual pendek itu menyerlahkan bahawa kenderaan yang serupa, seperti yang disediakan oleh Pengurusan Modal Pershing Square Bill Ackman dan Titik Ketiga Daniel Loeb, berdagang dengan diskaun kepada NAB mereka.

Icahn Enterprises membayar pemegang saham dividen tahunan $8 setiap saham tetapi Icahn mengawal kira-kira 85 peratus syarikat dan mengambil bayarannya dalam bentuk saham yang baru diterbitkan. Pelabur yang selebihnya mengambil pembayaran dividen mereka secara tunai, yang didakwa Hindenburg dibiayai oleh syarikat yang menjual saham.

“Secara ringkasnya, Icahn telah menggunakan wang yang diambil daripada pelabur baharu untuk membayar dividen kepada pelabur lama,” kata Hindenburg dalam laporannya.

The Financial Times tahun lepas menekankan bahawa pembayaran dividen saham Icahn telah menyebabkan saham tertunggaknya meletup dalam beberapa tahun kebelakangan ini. NAB Icahn Enterprises telah merosot lebih daripada dua pertiga sepanjang dekad yang lalu disebabkan oleh pencairan saham dan kerugian pelaburan daripada lindung nilai pasaran yang dikekalkan oleh Icahn semasa pasaran menaik.

“Saya tidak mahu mengeluarkan wang tunai itu. Saya suka menggunakan wang tunai untuk menjadi tentera saya, boleh dikatakan,” kata Icahn kepada FT pada Februari 2022.

Hindenburg juga menyatakan Icahn telah mengambil pinjaman terhadap 181.4 juta saham, atau majoriti pegangan Icahn Enterprisesnya, yang telah didedahkan oleh perniagaan itu dalam laporan tahunannya.

Icahn berkata dalam pemfailan sekuriti pada Februari bahawa dia mempunyai “aset tambahan yang mencukupi untuk memenuhi sebarang obligasi menurut pinjaman ini tanpa rekursa kepada unit depositari”.

Seorang wakil untuk Icahn tidak segera membalas e-mel yang meminta komen.

resul sgp.

angka pengeluaran sydney

totobagus sydney

info hk hari ini

totobet.sgp