site

Saham First Republic ditutup 33% walaupun talian hayat $30bn

Saham First Republic Bank jatuh sekali lagi pada hari Jumaat selepas talian hayat kewangan daripada bank besar AS yang mendepositkan $30 bilion ke dalam akaunnya gagal menenangkan kebimbangan pelabur.

Saham dalam pemberi pinjaman yang berpangkalan di San Francisco itu ditutup turun 32.8 peratus pada sesi pertama selepas 11 bank terbesar AS, yang diterajui oleh JPMorgan Chase, berkata mereka akan mendepositkan $30 bilion dengan pemberi pinjaman yang berpangkalan di California itu dalam usaha untuk menyokong kewangannya. .

Walaupun penjualan saham itu, seorang yang diberi taklimat mengenai liabiliti Republik Pertama oleh pegawai persekutuan berkata sehingga tengah hari di New York, aliran keluar deposit pada hari Jumaat adalah diabaikan. “Saya boleh katakan dengan pasti 99 peratus bahawa harga saham menyimpang daripada aliran keluar deposit,” kata orang itu.

Saham First Republic telah jatuh lebih daripada 75 peratus sejak kebimbangan muncul minggu lalu mengenai pendeposit menarik tunai daripada beberapa pemberi pinjaman AS bersaiz sederhana, yang dicetuskan oleh kejatuhan mendadak Silicon Valley Bank.

First Republic berkata pada hari Khamis bahawa aliran keluar deposit harian telah “melambatkan dengan ketara” tetapi ia menggantung dividennya dan telah meningkatkan pinjaman daripada Federal Reserve dan Federal Home Loan Bank, dilihat sebagai dua pemberi pinjaman pilihan terakhir kepada bank AS.

Pinjaman Republik Pertama daripada Fed berbeza daripada $20 bilion hingga $109 bilion dari Jumaat lalu hingga Rabu pada kadar semalaman 4.75 peratus, dan sejak Khamis lalu pemberi pinjaman telah meningkatkan pinjaman jangka pendek daripada FHLB sebanyak $10 bilion pada kadar 5.09 peratus.

“Kepentingan perubahan dalam kunci kira-kira FRC dalam masa seminggu sahaja adalah mengejutkan, pada pandangan kami, dan bersama-sama dengan penggantungan dividen saham biasa, menggambarkan prospek yang sangat mengerikan bagi syarikat dan pemegang saham,” tulis penganalisis KBW, merujuk kepada ticker bank di Bursa Saham New York.

Dalam nota penyelidikan pada hari Jumaat, penganalisis Wedbush menurunkan taraf saham First Republic kepada “neutral” daripada “berprestasi tinggi” berdasarkan jangkaan kos kadar faedah yang lebih tinggi daripada peminjaman untuk meningkatkan kedudukan kecairannya.

Wedbush juga memberi amaran bahawa akan ada nilai baki “minimum, jika ada” kepada pemegang ekuiti biasa jika bank itu akhirnya dijual memandangkan nilai pinjaman dan sekuritinya mungkin perlu ditandakan dalam jualan.

“Kami percaya penjualan FRC kepada [a] entiti yang lebih besar harus bermanfaat untuk sistem perbankan secara keseluruhan, dan harus membantu meredakan ketakutan penularan,” tulis Wedbush.

“Bagaimanapun, memandangkan tanda nilai saksama yang tertanam dalam kedua-dua portfolio pinjaman dan sekuritinya, kami mendapati sukar untuk menghasilkan senario realistik di mana terdapat nilai baki untuk pemegang ekuiti biasa FRC.”

Saham dalam bank serantau AS yang lain juga jatuh pada hari Jumaat, termasuk penurunan 13 peratus untuk Western Alliance Bancorp, kejatuhan 7 peratus untuk Comerica, kejatuhan 8 peratus dalam KeyCorp, dan kejatuhan 6 peratus dalam Zions.

Saham dalam bank terbesar seperti JPMorgan dan Bank of America, yang dilihat pelabur sebagai kurang terdedah kepada pengeluaran deposit berskala besar, juga didagangkan lebih rendah.

Seorang pemerhati industri berkata sesetengah pemegang saham mungkin menjual saham First Republic kerana bank-bank besar akan berada di hadapan mereka dalam kes prosiding kebankrapan.

Data Result Hongkong

Togel Hongkong

Pengeluaran SGP

Keluaran SDY

Result Sidney Hari Ini