site

Saham Eropah tergelincir kerana kebimbangan pertumbuhan membayangi pendapatan korporat

Saham Eropah dan niaga hadapan AS susut pada Jumaat berikutan keputusan suku pertama yang suam-suam kuku daripada syarikat di kedua-dua wilayah meningkatkan kebimbangan pelabur terhadap pertumbuhan ekonomi yang perlahan.

Stoxx 600 seluruh rantau Eropah didagangkan antara untung dan rugi, Dax Jerman jatuh 0.1 peratus dan CAC 40 Perancis menambah 0.1 peratus. FTSE 100 London jatuh 0.2 peratus selepas jualan runcit UK jatuh lebih daripada jangkaan pada Mac.

Kontrak yang menjejaki penanda aras Wall Street S&P 500 dan mereka yang menjejaki Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi kedua-duanya jatuh 0.2 peratus mendahului keputusan daripada Procter & Gamble, yang diramalkan melaporkan penurunan dalam hasil dan keuntungan apabila permintaan pengguna semakin lemah.

Dengan keputusan kadar faedah Rizab Persekutuan yang seterusnya semakin hampir, pelabur sedang memerhatikan tanda-tanda permintaan yang berkurangan, pesanan yang lebih rendah dan tekanan ke atas margin syarikat, kerana kebimbangan terhadap kemelesetan telah meningkat sejak kejatuhan tiga pemberi pinjaman bersaiz sederhana di AS bulan lepas .

Setakat ini, bagaimanapun, keputusan suku pertama di Eropah dan AS “kelihatan OK”, kata penganalisis di Barclays.

Antara syarikat yang telah melaporkan, hanya lebih dua pertiga daripada mereka yang tersenarai di Stoxx 600 dan 73 peratus daripada mereka di S&P 500 telah mengatasi anggaran pendapatan sesaham — “lebih baik daripada suku lepas di kedua-dua wilayah, walaupun kejutan positif AS masih trend di bawah purata”, kata Barclays.

Fed secara meluas dijangka akan menaikkan kadar sebanyak suku peratusan lagi apabila ia bermesyuarat pada awal Mei, walaupun pelabur berpecah apabila bank pusat mungkin mula mengurangkan kos pinjaman.

Pada hari Khamis, ketua Blackstone, pengurus aset alternatif terbesar di dunia, berkata Fed “mungkin akan berhenti seketika atau mungkin naik 25 mata asas lebih tinggi dari sini, tetapi saya fikir mereka tidak mungkin berputar secepat yang dijangkakan pasaran” .

Hutang kerajaan AS terus kukuh pada awal Jumaat, dengan hasil bagi Perbendaharaan dua tahun yang paling sensitif dasar turun 0.03 mata peratusan kepada 4.13 peratus dan hasil bagi hutang penanda aras 10 tahun turun 0.01 mata peratusan kepada 3.53 peratus. Hasil jatuh apabila harga naik.

Daleep Singh, ketua ekonomi global di PGIM, berkata kenaikan kadar Mac ke batas atas 5 peratus “kemungkinan menandakan berakhirnya kitaran pengetatan Fed”, dan krisis kredit yang dicetuskan oleh krisis perbankan “mungkin akan menyebabkan penguncupan ekonomi dalam separuh kedua tahun itu, memaksa Fed membuat 50 mata asas kepada 75 mata asas pemotongan kadar” dalam tiga bulan terakhir 2023.

Ukuran kekuatan dolar berbanding sekumpulan enam mata wang lain meningkat 0.1 peratus, walaupun ia telah susut 1.5 peratus sejak awal tahun ini.

Saham Asia dijual, dengan indeks Hang Seng Hong Kong turun 1.8 peratus dan CSI 300 China turun hampir 2 peratus.

resul singapor

pengeluar sidney hari ini

toto bet sdy

pengeluaran hk kemarin

singapore totobet