site

Saham Eropah susut kerana pelabur menunggu data ekonomi dan pendapatan AS

Saham Eropah susut pada hari Rabu mendahului angka inflasi zon euro terkini dan kumpulan baharu pendapatan korporat AS, dengan pelabur memerhatikan tanda-tanda pertumbuhan yang perlahan dan kesan kadar faedah yang lebih tinggi.

Stoxx 600 seluruh rantau jatuh 0.2 peratus, walaupun Dax Jerman meningkat 0.4 peratus dan CAC 40 Perancis adalah stabil.

Angka-angka yang dikeluarkan pada hari itu dijangka menunjukkan harga pengguna di kawasan euro meningkat 6.9 peratus pada tahun ini hingga Mac, sejajar dengan kenaikan harga pada Februari. Inflasi teras, yang tidak termasuk kos tenaga dan makanan untuk memberikan gambaran yang lebih baik tentang tekanan harga asas, juga diramalkan kekal tidak berubah, pada 5.7 peratus.

FTSE 100 London kehilangan 0.3 peratus selepas pertumbuhan harga pengguna UK tahunan bulan lepas susut kurang daripada yang dijangkakan kepada 10.1 peratus, turun daripada 10.4 peratus pada Februari. Ahli ekonomi menjangkakan penurunan kepada 9.8 peratus.

Inflasi teras tidak berubah pada 6.2 peratus manakala harga makanan dan minuman bukan alkohol meningkat 19.2 peratus – “tertinggi dilihat selama lebih 45 tahun”, kata Pejabat Perangkaan Kebangsaan – daripada 18.2 peratus pada Februari. Pound mengukuh 0.3 peratus berbanding dolar kepada $1.24 pada dagangan awal.

“Kini jelas UK mempunyai masalah inflasi yang lebih teruk dan lebih berterusan berbanding di Eropah dan AS”, kata Ed Monk, pengarah bersekutu di syarikat pengurusan pelaburan Fidelity International.

Paul Dales, ketua ekonomi UK di Capital Economics, berkata angka Mac bermakna “kemungkinan besar” Bank of England akan menaikkan kadar faedah kepada 4.5 peratus pada bulan Mei. “Keluaran ini malah membuatkan kami tertanya-tanya jika itu bukan kemuncaknya.”

Di seberang Atlantik, kontrak yang menjejaki penanda aras Wall Street S&P 500 susut 0.2 peratus manakala mereka yang menjejaki Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi kehilangan 0.1 peratus menjelang pembukaan New York.

Pergerakan itu dibuat selepas Goldman Sachs pada hari Selasa berkata keuntungan suku pertamanya merosot 18 peratus. Keputusan daripada Tesla, IBM dan Morgan Stanley akan dikeluarkan lewat hari ini. Daripada 19 saham S&P 500 yang dilaporkan setakat ini, 15 telah mengatasi anggaran pendapatan sesaham dan empat telah terlepas, menurut Mike Zigmont, ketua dagangan di Harvest Volatility Management.

Hutang kerajaan AS dijual, dengan hasil pada Perbendaharaan dua tahun naik 0.09 mata peratusan kepada 4.24 peratus, paras tertinggi dalam sebulan, dan hasil hutang 10 tahun naik 0.03 mata peratusan kepada 3.6 peratus.

Saham Asia berundur, dengan indeks Hang Seng Hong Kong turun 1.4 peratus dan indeks CSI 300 China kehilangan 0.9 peratus, turun daripada paras tertinggi sejak awal Februari.

singapura result

hasil pengeluaran sydney

toto sydney lengkap

togel hongkonģ hari ini 2021 hari ini keluar berapa angka keluaran terbaru

toto bet sgp