site

Saham Eropah meningkat selepas rali lewat di Wall Street

Saham Eropah meningkat pada pembukaan pada hari Selasa, kerana pelabur mengambil hati daripada rali lewat di Wall Street dan melihat ke arah kemungkinan lebih banyak kenaikan kadar faedah daripada Bank Pusat Eropah dan Rizab Persekutuan AS.

Stoxx 600 seluruh wilayah meningkat 0.5 peratus, manakala Dax Jerman dan Cac 40 Perancis masing-masing naik 0.5 peratus dan 0.7 peratus. FTSE 100 London meningkat 0.4 peratus. Pasaran telah ditutup sejak Jumaat untuk cuti Paskah.

Pasaran AS pulih dengan kukuh pada petang Isnin daripada permulaan yang lemah hingga dagangan hari ini, dengan S&P 500 ditutup naik 0.1 peratus dan Nasdaq berakhir mendatar.

Keuntungan datang susulan data yang menjanjikan keluar dari AS pada hari Jumaat. Bilangan pekerjaan ditambah kepada ekonomi jatuh pada Mac kepada 236,000, tetapi pelabur berkata penurunan itu mungkin tidak cukup ketara untuk menghalang Fed daripada menaikkan semula kadar. Pasaran kini menetapkan harga dalam lebih daripada 70 peratus kebarangkalian bahawa kedua-dua Fed dan ECB akan menaikkan kadar sebanyak 0.25 mata peratusan pada mesyuarat seterusnya.

“Terdapat tolakan dan tarikan antara fasa akut panik perbankan baru-baru ini yang semakin pudar di cermin pandang belakang, yang membantu menyokong aset berisiko,” kata Neil Shearing, ketua ekonomi kumpulan di Capital Economics. “Sebaliknya, pasaran sedang menimbang kekuatan data gaji AS dan peluang kenaikan kadar yang lain.”

Minggu ini, AS mengeluarkan indeks harga pengguna Mac, bersama-sama dengan minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan terbaharu. Zon euro mempunyai data pengeluaran perindustrian.

Niaga hadapan AS menyaksikan kenaikan sederhana pada hari Selasa, dengan kontrak menjejaki saham mewah S&P 500 naik 0.1 peratus dan yang menjejaki flat Nasdaq yang berteknologi tinggi.

Hasil pada Perbendaharaan AS dua tahun jatuh 0.01 mata peratusan kepada 3.99 peratus, manakala hasil pada nota 10 tahun susut 0.01 mata peratusan kepada 3.40 peratus.

Hasil Jerman Bund sepuluh tahun meningkat 0.07 mata peratusan kepada 2.25 peratus, manakala kontrak dua tahun meningkat 0.1 mata peratusan kepada 2.64 peratus.

Di Asia, indeks Hang Seng meningkat 0.8 peratus. CSI 300 China kehilangan 0.1 peratus selepas data inflasi datang lebih lemah daripada jangkaan, dengan harga pengguna bulanan jatuh 0.3 peratus.

Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam mata wang lain, meningkat 0.1 peratus. Euro dan sterling masing-masing meningkat 0.3 peratus dan 0.4 peratus berbanding dolar.

Minyak mentah Brent naik 0.6 peratus kepada $84.72 setong, dan perantaraan West Texas, bersamaan dengan AS, naik 0.7 peratus kepada $80.37 setong.

result singapore hari ini

keluaran sidney

sidney togel

hk prize keluar

data hk hari ini