site

Saham Eropah meningkat lebih awal daripada pendapatan Big Tech

Pasaran Asia dijual pada hari Isnin dengan jangkaan sekatan ketat AS terhadap pelaburan di China, manakala saham Eropah meningkat menjelang keputusan suku pertama daripada syarikat teknologi terbesar dunia minggu ini.

Stoxx 600 seluruh rantau menambah 0.3 peratus pada awal dagangan dan FTSE 100 London turun 0.4 peratus. Pergerakan itu dibuat apabila Credit Suisse mengumumkan ia mengalami SFr61.2bn ($68.6bn) aliran keluar aset pada suku pertama. Saham dalam UBS, yang bersetuju untuk mengambil alih Credit Suisse bulan lepas, meningkat 0.1 peratus.

Ekuiti Asia terus merosot, dengan indeks Hang Seng Hong Kong turun 0.6 peratus dan indeks Hang Seng Tech turun 1.1 peratus.

Pasaran menjangkakan presiden AS Joe Biden akan menandatangani perintah eksekutif pada sidang kemuncak G7 bulan depan yang akan mengetatkan peraturan mengenai pelaburan oleh syarikat AS dalam bahagian penting ekonomi China.

Ketegangan yang semakin meningkat di Laut China Selatan telah memburukkan lagi suasana di kalangan pelabur, kebanyakan daripada mereka kini menjangkakan ketegangan antara China dan AS akan semakin teruk, kata Sonija Li, ketua penyelidikan runcit di MIB Securities. Saham Hong Kong berkemungkinan jatuh semula ke paras terakhir yang dilanda pada Mac dalam tempoh terdekat, tambah Li.

CSI 300 China jatuh 1.2 peratus, diseret lebih rendah oleh bahan asas, harta benda dan bukan kitaran pengguna.

Saham telah jatuh secara berterusan sejak data ekonomi China dikeluarkan minggu lalu yang menunjukkan keluaran dalam negara kasar berada di landasan untuk memenuhi atau melebihi sasaran kerajaan sebanyak 5 peratus pertumbuhan bagi tahun itu.

Namun begitu, sektor hartanah terus mengalami tekanan. Pelaburan jatuh 5.8 peratus, dan jualan rumah mengikut kawasan susut 1.8 peratus pada suku pertama, manakala permulaan perumahan baharu merosot 19.2 peratus tahun ke tahun.

Di AS, kontrak yang menjejaki penanda aras Wall Street S&P 500 dan mereka yang menjejaki Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi kedua-duanya jatuh 0.5 peratus menjelang pembukaan New York, dengan peniaga menunggu pendapatan terkini daripada Microsoft, Alphabet dan Amazon minggu ini.

Saham Big Tech telah bertahan dengan baik walaupun kadar faedah AS terus meningkat, menyokong pasaran yang lebih luas setakat tahun ini.

Keputusan First Republic selepas penutupan New York pula dijangka memberi penerangan tentang keadaan bank itu selepas pemberi pinjaman lain pada Mac membelanjakan $30 bilion untuk menstabilkan kunci kira-kira semasa krisis perbankan.

Hutang kerajaan AS meningkat pada hari Isnin, dengan hasil pada Perbendaharaan dua tahun yang sensitif kadar faedah turun 0.03 mata peratusan kepada 4.15 peratus dan hasil pada nota penanda aras 10 tahun turun pada jumlah yang sama kepada 3.53 peratus. Hasil bergerak secara songsang kepada harga.

Ukuran kekuatan dolar berbanding sekumpulan enam mata wang utama adalah stabil.

hasil result singapore

pengeluaran sydney hari ini

totobagus sdy

info togel hk

pengluaran sgp