site

Saham Eropah meningkat apabila minyak terus meningkat

Ekuiti Eropah meningkat pada hari Selasa walaupun harga minyak naik lebih tinggi berikutan pemotongan pengeluaran mengejut daripada ahli kumpulan OPEC+ pada Ahad.

Stoxx 600 seluruh rantau Eropah menambah 0.3 peratus pada dagangan awal. Dax Jerman naik 0.2 peratus dan FTSE 100 London naik 0.5 peratus.

Minyak mentah Brent, penanda aras minyak antarabangsa, meningkat 0.8 peratus kepada $85.60 setong selepas melonjak 6.4 peratus pada Isnin berikutan langkah Arab Saudi untuk melaksanakan “pemotongan sukarela” sebanyak 500,000 tong sehari, atau hanya di bawah 5 peratus daripada pengeluarannya.

Anggota OPEC+ Rusia juga berkata ia akan melanjutkan pemotongan pengeluarannya sebanyak 500,000 tong sehari sehingga akhir tahun ini. Penanda AS West Texas Intermediate pada hari Selasa meningkat 0.6 peratus kepada $80.91 setong, setelah melonjak 6.3 peratus pada Isnin.

Harga bagi minyak mentah Brent jatuh kepada $73 setong daripada $82 pada Mac di tengah-tengah kegawatan dalam sektor perbankan di kedua-dua belah Atlantik, dan selepas AS melemahkan harapan bahawa ia akan menambah semula stok yang telah habis tahun ini dengan ketara. Penurunan itu telah dibalikkan sepenuhnya dalam dua minggu lalu, bagaimanapun, dan penganalisis menjangkakan harga minyak akan meningkat lebih tinggi dalam beberapa bulan akan datang.

UBS berkata Brent boleh mencapai $100 setong menjelang Jun, manakala JPMorgan menjangkakan harga purata $89 setong dalam tempoh tiga bulan akan datang sebelum meningkat kepada $96 menjelang akhir 2023.

Pengurangan bekalan Arab Saudi dan Rusia adalah “langkah awalan” yang direka untuk memastikan bahawa lebihan yang mula terkumpul dalam pasaran minyak global pada pertengahan 2022 “tidak berlanjutan ke separuh kedua 2023 apabila ekonomi global semakin perlahan” kerana kadar faedah yang lebih tinggi, kata JPMorgan.

Kontrak yang menjejaki pasaran saham AS merosot, dengan S&P 500 dan Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi ditetapkan untuk dibuka 0.1 peratus dan 0.2 peratus lebih rendah pada hari itu.

Seperti harga minyak, ekuiti AS telah pulih daripada kerugian pada awal Mac. “Bagi pelabur yang rasional, kami fikir ini tidak masuk akal”, kata JPMorgan. “Kebanyakan aliran masuk” ke dalam saham telah didorong oleh penurunan dalam turun naik, pelabur sistematik dan mereka yang meliputi kedudukan pendek, tambahnya.

Pasaran bon kerajaan adalah stabil, dengan hasil Perbendaharaan AS dua tahun meningkat 0.01 mata peratusan kepada 3.99 peratus apabila harga jatuh. Dolar tidak berubah berbanding sekumpulan enam mata wang utama lain.

Saham Asia bercampur-campur. Indeks Hang Seng Hong Kong susut 0.5 peratus, indeks Topix penanda aras Jepun meningkat 0.2 peratus dan CSI 300 China menambah 0.3 peratus.

singapura totobet net

pngluaran sdy hr ini

totobet data sidney

angka hasil hk

pengeluaran singapura hari ini