site

Saham Eropah meningkat apabila kebimbangan kadar berkurangan

Saham Eropah melanjutkan keuntungan mereka pada hari Jumaat kerana data ekonomi AS mendorong pelabur berharap bahawa kadar faedah domestik akan memuncak dalam beberapa bulan akan datang.

Stoxx 600 seluruh rantau meningkat 0.3 peratus, Dax Jerman 0.3 peratus dan FTSE 100 UK meningkat 0.2 peratus. Cac 40 Perancis meningkat kepada rekod tertinggi, meningkat 0.2 peratus.

Dalam pasaran niaga hadapan, saham mewah S&P 500 dan Nasdaq Composite berteknologi tinggi ditetapkan untuk didagangkan tidak berubah.

Pada Khamis, pasaran digalakkan oleh data AS termasuk indeks harga pengeluar yang menunjukkan permintaan akhir secara tidak dijangka jatuh 0.5 peratus pada Mac. Data tuntutan pengangguran baharu menunjukkan bilangan orang yang memfailkan faedah pengangguran meningkat lebih daripada jangkaan kepada 239,000.

Di Eropah, pengeluaran perindustrian meningkat apabila isu rantaian bekalan global berkurangan dan syarikat terperangkap dengan pesanan tertunggak. Pakar ekonomi berkata data itu menunjukkan bank pusat besar dunia mungkin mengekang siri kenaikan kadar faedah agresif mereka untuk memerangi inflasi.

“Selepas kesan besar kepada pasaran daripada kegawatan dalam sektor perbankan, asas ekonomi makro telah bertambah baik – dengan ekuiti dan pengukuhan euro,” kata Jack Allen-Reynolds, timbalan ketua ekonomi zon euro di Capital Economics.

Penganalisis di Deutsche Bank berkata, pendedahan baharu itu menggambarkan gambaran bercanggah tentang latar belakang ekonomi.

“Di satu pihak, pelbagai penunjuk utama menunjukkan kemelesetan AS pada tahun akan datang. . . Tetapi jika anda ingin mengambil pandangan yang bertentangan, anda boleh menunjukkan pengangguran yang paling rendah dalam beberapa dekad . . . bersama-sama dengan tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa inflasi semakin lemah dan Fed menghampiri jeda dalam kenaikan kadar mereka.”

Pelabur meletakkan harga dalam peluang 70 peratus bahawa Fed akan menaikkan kadar sebanyak 0.25 mata peratusan pada mesyuarat seterusnya pada bulan Mei untuk meninggalkan mereka tidak berubah, dan secara kasarnya kemungkinan ECB akan memilih setengah mata peratusan berbanding kenaikan suku peratusan mata.

Dalam pasaran mata wang, indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding enam mata wang setara, jatuh 0.2 peratus ke paras terendah dalam tempoh sembilan bulan.

Euro meningkat 0.2 peratus selepas meningkat ke paras tertinggi dalam setahun berbanding dolar pada Khamis. Sterling meningkat 0.1 peratus berbanding dolar kepada £1.25, paras tertingginya dalam hampir setahun.

Hasil Perbendaharaan dua tahun jatuh 0.01 mata peratusan kepada 3.96 peratus dan nota 10 tahun turun 0.01 mata peratusan kepada 3.44 peratus. Hasil Jerman Bund sepuluh tahun jatuh 0.1 mata peratusan kepada 2.38 peratus.

Di Asia, CSI 300 naik 0.6 peratus dan indeks Hang Seng naik 0.4 peratus.

Minyak mentah Brent turun 0.3 peratus kepada 85.82 setong dan WTI, bersamaan AS, susut 0.2 peratus untuk mencecah $82.01 setong. Emas jatuh 0.1 peratus kepada $2,038.12, selepas mencapai harga tertinggi sejak Mac 2022 pada Khamis.

sgp totobet

toto sydney

totobet sydney

result hk

togel hari ini