site

Saham Eropah mendahului data utama inflasi zon euro

Saham Eropah dan niaga hadapan AS meningkat lebih tinggi pada hari Jumaat menjelang bacaan inflasi yang diawasi rapi di kedua-dua belah Atlantik, dengan peniaga berwaspada untuk kesan ke atas harga pengguna kadar faedah yang lebih tinggi.

Stoxx 600 di seluruh rantau Eropah tidak berubah sejurus selepas dibuka dan berada di landasan untuk menamatkan suku itu meningkat lebih daripada 6 peratus.

Dax Jerman – yang meningkat lebih daripada satu persepuluh sejak permulaan tahun – juga tidak berubah, manakala FTSE 100 London meningkat 0.1 peratus selepas data menunjukkan ekonomi UK berkembang sebanyak 0.1 peratus antara suku ketiga dan keempat 2022.

Kontrak yang menjejaki S&P 500 Wall Street dan Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi kedua-duanya meningkat kurang daripada 0.1 peratus menjelang pembukaan New York.

Kenaikan tentatif dalam pasaran saham datang ketika pelabur menunggu angka inflasi yang akan banyak mempengaruhi cara Bank Pusat Eropah dan Rizab Persekutuan AS mendekati keputusan kadar faedah mereka yang seterusnya, dan berlatarbelakangkan ketegangan teruk dalam sektor perbankan. “Mood kemelesetan berlaku dan risiko yang digunakan adalah rendah,” kata Emmanuel Cau, ketua strategi ekuiti Eropah di Barclays.

Di AS, angka Februari untuk indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi teras — tolok inflasi pilihan Fed — diterbitkan pada hari Jumaat. Ia dijangka perlahan kepada 5.1 peratus pada asas tajuk, tahun ke tahun, daripada 5.4 peratus pada Januari.

Indeks harmoni harga pengguna Eropah dijangka perlahan kepada 7.1 peratus pada tahun ini hingga Mac daripada 8.5 peratus pada Februari. Inflasi teras diramalkan meningkat kepada 5.7 peratus daripada 5.6 peratus, “yang mungkin akan menyebabkan keseimbangan pasaran” berbanding angka utama, kata Francesco Pesole, pakar strategi FX di ING.

Pasaran bon dijual sedikit, dengan hasil pada nota Perbendaharaan AS dua tahun yang sensitif dasar meningkat 0.03 mata peratusan kepada 4.13 peratus dan hasil pada Bund Jerman dua tahun naik 0.02 mata peratusan pada 2.76 peratus. Hasil bon bergerak secara songsang kepada harga.

Ekuiti Asia meningkat pada hari Jumaat, disokong oleh data ekonomi China yang lebih kukuh daripada jangkaan.

Indeks Hang Seng Hong Kong menambah 0.9 peratus, dan CSI 300 China meningkat 0.3 peratus. Kospi Korea Selatan dan Topix Jepun masing-masing naik 1 peratus.

Aktiviti dalam sektor bukan perkilangan China berkembang pada kadar terpantas dalam tempoh lebih sedekad pada Mac apabila keyakinan perniagaan melonjak dan permintaan meningkat secara berterusan, menurut tolok rasmi yang diawasi rapi.

“Walau bagaimanapun, kekuatan ini tidak akan dikekalkan selama-lamanya,” kata Julian Evans-Pritchard, ketua ekonomi China di Capital Economics. Sebahagian besar rangsangan segera daripada merungkai sekatan Covid-19 telah “sudah lulus” dan pemulihan “kemungkinan sederhana dalam beberapa bulan akan datang”.

resulit sgp

minta pengeluaran sydney hari ini

keluaran sydney hari ini

hasil angka hk

data.hk.4d