site

Saham Eropah membuat keuntungan sederhana apabila pelabur bertaruh pada kadar yang perlahan

Saham Eropah membuat keuntungan sederhana pada pembukaan pada hari Khamis selepas Rizab Persekutuan meramalkan ekonomi AS akan melalui “kemelesetan sederhana”.

Stoxx 600 seluruh rantau meningkat 0.3 peratus, Dax Jerman naik 0.2 peratus, Cac 40 Perancis menambah 1 peratus dan FTSE 100 London tidak berubah.

Peniaga mengambil hati daripada minit mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan Mac yang menunjukkan pegawai meramalkan “kemelesetan sederhana” bermula akhir tahun ini, sebelum ekonomi pulih dalam tempoh dua tahun akan datang.

Keuntungan dihadkan selepas data ekonomi semalaman dari AS menunjukkan inflasi utama turun kepada 5 peratus, bacaan terendah sejak Julai. Bagaimanapun, CPI teras, ukuran yang diutamakan oleh Fed kerana ia menghapuskan harga makanan dan tenaga yang tidak menentu, meningkat kepada 5.6 peratus.

Pelabur sedang menimbang kesan data dan ekonomi menyusut pada mesyuarat Rizab Persekutuan seterusnya pada Mei. Pelabur semakin yakin bahawa kejatuhan inflasi akan meyakinkan Fed untuk menyederhanakan kadar kenaikan kadar faedah untuk memerangi tekanan harga pengguna.

Pasaran swap meramalkan 70 peratus peluang peningkatan 0.25 mata peratusan berbanding tiada perubahan, menurut data daripada Refinitiv.

Di Eropah, pelabur menetapkan harga dalam laluan yang lebih hawkish daripada Bank Pusat Eropah, dengan hampir dua dalam tiga peluang kenaikan 0.25 mata peratusan dan kira-kira satu dalam tiga peluang peningkatan separuh mata yang lebih besar.

Pada hari Rabu, ahli majlis pentadbir Robert Holzmann berkata ECB harus menaikkan kadar sebanyak 0.5 mata peratusan kerana “bahaya melakukan terlalu sedikit pada masa ini dan menaikkan inflasi adalah lebih besar daripada risiko melakukan terlalu banyak”.

Kontrak hadapan untuk S&P 500 dan Nasdaq Composite yang berteknologi tinggi menunjukkan momentum positif dalam dagangan pra-pasaran, masing-masing meningkat 0.3 dan 0.4 peratus. Pasaran AS melonjak secara ringkas pada hari Rabu berikutan berita mengenai Fed beberapa minit sebelum berita inflasi menghentikan momentum, dengan yang pertama ditutup 0.4 peratus lebih rendah dan yang kedua turun 0.9 peratus.

“Dengan ekonomi AS yang semakin sejuk dan pivot Fed tidak akan berlaku, kami percaya persekitaran untuk ekuiti akan kekal mencabar dalam beberapa bulan akan datang,” kata Mark Haefele, ketua pegawai pelaburan di UBS Global Wealth Management.

Kemudian pada hari Khamis data pengeluaran perindustrian Eropah, serta data indeks harga pengeluar AS dan tuntutan pengangguran akan dikeluarkan.

Dalam pasaran hutang, Perbendaharaan AS dua tahun turun 0.02 mata peratusan pada 3.94 peratus, dengan kontrak 10 tahun juga turun 0.02 mata peratusan pada 3.39 peratus.

Pada hari Rabu, hasil bagi Perbendaharaan dua tahun yang sensitif terhadap kadar faedah turun 0.09 mata peratusan kepada 3.97 peratus susulan data inflasi. Hasil Jerman Bund dua tahun jatuh 0.03 mata peratusan kepada 2.73 peratus, manakala hasil 10 tahun turun 0.01 mata peratusan kepada 2.34 peratus.

Ekuiti Asia mengalami kerugian, dengan indeks Hang Seng Hong Kong turun 0.2 peratus dan CSI 300 China turun 0.7 peratus.

rezult sgp

pengeluaran angka sdy

totobet sdy 2023

togel hongkonģ tadi malam

keluaran sgp hari ini