site

Saham Eropah melanjutkan keuntungan apabila kebimbangan perbankan semakin pudar

Saham Eropah meningkat pada Khamis manakala niaga hadapan AS meningkat lebih tinggi berikutan rali semalaman di Wall Street apabila kebimbangan peniaga mengenai krisis perbankan yang berpanjangan surut.

Stoxx 600 di seluruh wilayah menambah 0.8 peratus untuk mencapai paras tertingginya dalam dua minggu dalam dagangan awal mendahului angka terkini untuk keyakinan pengguna, industri dan ekonomi zon euro.

Inflasi Sepanyol perlahan kepada kadar tahunan 3.1 peratus, lebih rendah daripada unjuran 4 peratus oleh ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters. FTSE 100 London naik 0.4 peratus, dan Dax di Jerman naik 1 peratus.

Kontrak yang menjejaki S&P 500 Wall Street dan Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi masing-masing meningkat 0.2 peratus dan 0.3 peratus. Diterajui oleh saham teknologi, kedua-dua indeks mencatatkan keuntungan kukuh pada hari Rabu dan telah mengenepi lebih tinggi sepanjang bulan lalu walaupun tekanan teruk dalam sektor perbankan.

Kejatuhan Silicon Valley Bank di AS dan Credit Suisse di Eropah telah “menggoncangkan keyakinan terhadap sistem perbankan barat” tetapi apa yang berlaku adalah “idiosinkratik dan akan terbukti terkawal”, kata penganalisis di Barclays. “Bagaimanapun, penguncupan kredit berkemungkinan menjadi kenyataan apabila piawaian pinjaman semakin ketat disebabkan konservatisme yang lebih besar.”

Pasaran bon meningkat, dengan hasil pada nota Perbendaharaan AS dua tahun turun 0.03 mata peratusan pada 4.04 peratus. Hasil pada Perbendaharaan 10 tahun susut 0.02 mata peratusan kepada 3.54 peratus. Hasil jatuh apabila harga naik. Dolar tidak berubah berbanding sekumpulan enam mata wang lain.

Perhatian di Wall Street berkemungkinan tertumpu pada angka terkini untuk tuntutan pengangguran awal di AS, dengan sebarang lonjakan yang mungkin mencetuskan kebimbangan mengenai kemelesetan yang akan berlaku. Begitu juga, penurunan yang tidak dijangka boleh mengukuhkan pertaruhan bahawa aktiviti ekonomi kekal kukuh, mengurangkan peluang jeda dalam kenaikan kadar faedah daripada Rizab Persekutuan.

Susan Collins, presiden bank pusat AS cawangan Boston, akan bercakap mengenai prospek ekonomi dan dasar monetari pada persidangan tahunan Persatuan Kebangsaan untuk Ekonomi Perniagaan, kerana bank pusat itu menimbang kenaikan kadar 0.25 mata peratusan lagi pada bulan Mei.

Ekuiti Asia turun naik. Indeks Hang Seng Hong Kong menambah 0.5 peratus, CSI 300 China naik 0.8 peratus dan Topix Jepun kehilangan 0.6 peratus.

Harga minyak mentah Brent stabil pada $78.28 setong. Emas, yang dianggap sebagai aset syurga, meningkat 0.2 peratus kepada $1,968 seaun.

resul singapura

pengeluaran sidny

totobet sidney hari ini

angka keluar hk

singapura totobet