site

Saham Eropah lebih tinggi dan niaga hadapan Wall Street tergelincir pada data pekerjaan

Saham Eropah naik lebih tinggi pada hari Khamis manakala niaga hadapan Wall Street susut selepas data pekerjaan yang lebih lemah daripada jangkaan meningkatkan kebimbangan pelabur tentang kemelesetan AS yang semakin hampir.

Stoxx 600 seluruh rantau Eropah menambah 0.2 peratus pada dagangan awal. Dax Jerman stabil apabila pengeluaran perindustrian dalam ekonomi terbesar zon euro itu meningkat 2 peratus bulan ke bulan pada Februari berikutan lonjakan 3.7 peratus yang disemak pada Januari, jauh melebihi ramalan kenaikan 0.1 peratus oleh pakar ekonomi. FTSE 100 London naik 0.3 peratus.

Di AS, kontrak yang menjejaki penanda aras S&P 500 dan Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi kedua-duanya jatuh kurang daripada 0.1 peratus menjelang pembukaan New York. Kedua-dua indeks telah jatuh pada hari Rabu.

Pergerakan dalam ekuiti berlaku apabila peniaga mengalihkan perhatian mereka daripada keadaan sektor perbankan kepada kesihatan pasaran buruh AS yang berdaya tahan sehingga kini, dengan pelabur menafsirkan permintaan yang perlahan untuk pekerjaan sebagai tanda aktiviti ekonomi yang menyejukkan.

Pada hari Rabu, laporan daripada pemproses gaji ADP menunjukkan perniagaan swasta di AS mencipta 145,000 pekerjaan pada bulan Mac, di bawah ramalan 200,000. Sehari sebelumnya, data Biro Statistik Buruh AS menunjukkan pembukaan pekerjaan jatuh mendadak daripada 10.6 juta pada Januari kepada 9.9 juta pada Februari, angka bulanan terendah sejak Mei 2021.

Permohonan baharu untuk bantuan pengangguran sementara itu diramalkan meningkat kepada 200,000 dalam seminggu hingga 1 April, dengan jumlah gaji bukan ladang utama pada hari Jumaat dijangka menurun kepada 240,000 pada Mac daripada 311,000 pada Februari.

Hutang kerajaan AS meningkat pada hari Rabu apabila pelabur meningkatkan pertaruhan mereka bahawa kempen mengetatkan monetari agresif Federal Reserve hampir berakhir, mendorong hasil Perbendaharaan ke paras terendah dalam tujuh bulan. Perhimpunan berterusan pada hari Khamis, dengan hasil pada Perbendaharaan dua tahun yang sensitif kadar faedah turun lagi 0.03 mata peratusan kepada 3.73 peratus.

“Pasaran buruh semakin lemah jadi hasil turun, tetapi peluang kemelesetan semakin meningkat. Bon tahu betul apa yang perlu dilakukan, saham tidak pasti”, kata Mike Zigmont, ketua dagangan di Harvest Volatility Management.

Dolar tidak berubah berbanding sekumpulan enam mata wang utama lain, setelah susut lebih daripada 3.5 peratus sepanjang bulan lalu. Harga spot untuk emas – yang menghampiri paras tertinggi 12 bulan – jatuh 0.2 peratus kepada $2,015 setiap auns.

Minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa, kehilangan 0.5 peratus untuk didagangkan pada $84.54, meninggalkannya di landasan untuk menamatkan lima hari kemenangan berturut-turut yang dicetuskan oleh keputusan anggota OPEC+ untuk mengurangkan pengeluaran lebih daripada 1 juta tong sehari.

Di Asia, indeks Hang Seng Hong Kong adalah stabil, CSI 300 China jatuh 0.1 peratus dan Topix Jepun kehilangan 0.9 peratus.

singapura result

pengeluaran angka sydney

info keluaran sydney

hongkong malam ini keluar

pengluaran sgp