site

Saham Eropah kelebihan rendah | Masa kewangan

Saham Eropah mengenepi lebih rendah pada awal dagangan, susulan data pekerjaan AS yang kelihatan menunjukkan bahawa pasaran buruh dalam ekonomi terbesar dunia itu semakin sejuk.

Stoxx 600 seluruh rantau jatuh 0.2 peratus, manakala Dax Jerman kehilangan 0.2 peratus dan Cac 40 Perancis susut 0.1 peratus. FTSE 100 London meningkat 0.1 peratus.

Data pada hari Selasa daripada Biro Perangkaan Buruh AS menunjukkan pembukaan pekerjaan jatuh daripada 10.6 juta pada Januari kepada 9.9 juta pada Februari, angka bulanan terendah sejak Mei 2021 dan di bawah jangkaan pakar ekonomi. Pemberhentian kerja dan pelepasan sukarela, yang dianggap sebagai angka yang lebih dipercayai daripada nombor pembukaan yang tidak menentu, masing-masing turun sebanyak 215,000 kepada 1.5m dan 146,000 kepada 4m.

“Keluaran itu menambah tanda bahawa kitaran pengetatan Fed semakin memberi kesan, dan tahap kesempitan bersejarah dalam pasaran buruh akhirnya mula berkurangan,” kata penganalisis di Deutsche Bank.

Penganalisis sedang mencari pelepasan gaji bukan ladang dan kadar pengangguran pada hari Jumaat untuk memberikan kejelasan lanjut. Pelabur kini bertaruh bahawa Rizab Persekutuan AS tidak akan menaikkan kadar faedah pada mesyuarat seterusnya pada bulan Mei.

Kontrak niaga hadapan yang dikaitkan dengan saham mewah S&P 500 dan Nasdaq yang berteknologi tinggi memberi petunjuk kepada indeks untuk didagangkan mendatar pada pembukaan Rabu.

Semalam indeks bank KBW, yang menjejaki 22 bank AS, kehilangan 2 peratus selepas ketua eksekutif JPMorgan, Jamie Dimon memberi amaran bahawa krisis itu “belum berakhir” dan kesannya akan dirasai untuk “tahun akan datang”. Indeks Stoxx 600 Banks kehilangan 0.5 peratus.

“Setakat ini penularan telah dibendung tetapi saya fikir kita kekurangan perspektif tentang kesan yang lebih luas daripada penghujung wang mudah dan kadar faedah yang lebih tinggi,” kata Emmanuel Cau, ketua strategi ekuiti Eropah di Barclays. “Mungkin terdapat poket ketidakstabilan.”

Di Asia, indeks Hang Seng jatuh 0.7 peratus, manakala CSI 300 China naik 0.3 peratus.

Harga Perbendaharaan perlahan, dengan hasil pada nota Perbendaharaan 2 tahun meningkat 0.04 mata peratusan kepada 3.87 peratus, dan hasil pada nota 10 tahun memperoleh 0.02 mata peratusan kepada 3.35 peratus. Pada hari Selasa, hasil pada nota 10 tahun jatuh kepada 3.34, paras terendah sejak September. Hasil Jerman Bund dua tahun meningkat 0.01 mata peratusan kepada 2.64 peratus, dan kontrak 10 tahun meningkat 0.01 mata peratusan kepada 2.28 peratus.

Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam mata wang setara, meningkat 0.1 peratus.

Harga minyak terus meningkat dengan minyak mentah Brent naik 0.4 peratus kepada $85.24 setong dan WTI naik 0.3 peratus kepada $80.96 setong. Emas naik 0.3 peratus kepada 2,027.99, paras tertinggi sejak Mac 2022.

rasul sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

pengeluaran sdy

angka hk keluar malam ini

totobet singapura hari ini