site

Saham Eropah dibuka lebih rendah apabila pelabur menimbang pendapatan korporat

Saham Eropah dan niaga hadapan Wall Street merosot pada pembukaan pada Khamis apabila peniaga melihat kepada pendapatan suku pertama syarikat untuk sebarang kesan daripada kadar faedah yang lebih tinggi dan krisis perbankan bulan lepas.

Stoxx 600 seluruh rantau Eropah susut 0.3 peratus, Dax Jerman kehilangan 0.7 peratus dan FTSE 100 London turun 0.1 peratus.

Di AS, kontrak yang menjejaki penanda aras S&P 500 dan Nasdaq 100 yang berteknologi tinggi jatuh 0.3 peratus dan 0.4 peratus menjelang pembukaan New York.

Pergerakan itu dibuat selepas Elon Musk dari Tesla menyatakan bahawa dia bersedia untuk mengorbankan keuntungan jangka pendek untuk mengambil bahagian pasaran yang lebih besar. Pemotongan harga mendadak dan kenaikan 4 peratus dalam jumlah kenderaan yang dihantar pada suku pertama gagal menarik minat pelabur, bagaimanapun, mengheret saham syarikat itu turun 6 peratus dalam dagangan pra-pasaran pada Khamis.

Pasaran ekuiti AS telah berdetik lebih tinggi setakat tahun ini, walaupun kadar faedah terus meningkat dan tiga pemberi pinjaman bersaiz sederhana runtuh pada bulan Mac, mencetuskan kebimbangan mengenai masalah kredit yang menjulang.

Inflasi AS mungkin telah berkurangan bulan lalu ke paras terendah dalam hampir dua tahun, tetapi penganalisis di Morgan Stanley berhujah prospek saham adalah lemah kerana apabila inflasi jatuh, “kuasa harga menurun tetapi inventori dan kos lain telah pun ditanggung apabila harga lebih tinggi. ”.

“Cabaran untuk pendapatan ini menyebabkan kami percaya pembetulan yang besar akan tersedia untuk ekuiti AS,” kata bank itu, sambil menambah bahawa keutamaan semasanya adalah untuk “bon gred tinggi” berbanding saham.

Indeks Bank Serantau JPMorgan – diawasi rapi oleh pelabur sejak kejatuhan Silicon Valley Bank – telah meningkat 3.7 peratus pada minggu lalu, data Refinitiv menunjukkan. Ia telah dirangsang pada hari Rabu oleh lantunan semula $3 bilion dalam deposit di Western Alliance Bancorp, pemberi pinjaman yang dianggap oleh pelabur sebagai penggerak bagi sektor yang lebih luas.

Kumpulan ekuiti persendirian Blackstone dijangka melaporkannya pada hari itu dan dijangka melaporkan bahawa aset di bawah pengurusannya pada suku pertama melebihi $1tn buat kali pertama, menurut penganalisis yang ditinjau oleh Refinitiv.

Di tempat lain, pelabur akan memerhatikan tanda-tanda bahawa pasaran buruh AS yang berdaya tahan sehingga kini mungkin menjadi sejuk. Permohonan baharu untuk bantuan pengangguran diramalkan meningkat kepada 240,000 pada minggu berakhir 15 April. Seminggu sebelum itu, tuntutan pengangguran melonjak kepada 239,000 tuntutan, paras tertinggi dalam tempoh lebih setahun.

Hutang kerajaan AS meningkat pada pagi Khamis, dengan hasil pada Perbendaharaan dua tahun turun 0.07 mata peratusan kepada 4.19 peratus dan hasil hutang penanda aras 10 tahun turun 0.05 mata peratusan kepada 3.54 peratus. Indeks dolar tidak berubah berbanding sekumpulan enam mata wang utama lain.

Saham Asia bercampur-campur, dengan indeks Hang Seng Hong Kong meningkat 0.3 peratus dan CSI 300 China turun dengan jumlah yang sama. Topix Jepun adalah stabil.

resul singapura

pembukaan sidney

sdy hari ini

hk togel hari ini keluar

keluaran sgp hari ini