site

Saham bank merosot selepas penyelamatan Republik Pertama gagal meyakinkan pelabur

Saham perbankan global mengalami penjualan baru pada hari Jumaat selepas pelabur gagal mendapatkan kelegaan dalam sokongan yang ditunjukkan oleh pemberi pinjaman besar AS untuk saingan mereka yang lebih kecil First Republic Bank.

Kebimbangan terhadap kesihatan bank membebankan saham secara lebih meluas, menghapuskan rali awal pagi di Eropah berikutan berita pada hari Khamis bahawa 11 pemberi pinjaman yang diketuai oleh JPMorgan Chase telah mendepositkan $30bn ke First Republic yang berpangkalan di San Francisco.

Pasaran mewah S&P 500 berakhir Jumaat 1.1 peratus lebih rendah manakala Nasdaq Composite ditutup 0.7 peratus. Bon Perbendaharaan diperoleh daripada keinginan pelabur untuk aset selamat menjelang hujung minggu, menghantar hasil pada nota penanda aras 10 tahun turun 0.17 mata peratusan kepada 3.41 peratus.

Walaupun pergolakan minggu ini menyebabkan pasaran saham sedikit berubah, dianggap syurga mendapat manfaat, dengan emas semerta meningkat kira-kira 6 peratus dalam tempoh lima hari yang lalu manakala hasil pada Perbendaharaan dua tahun telah menurun hampir 0.7 mata peratusan apabila pelabur mengurangkan jangkaan untuk kenaikan kadar faedah.

Rizab Persekutuan bermesyuarat minggu depan untuk membincangkan dasar. Pelabur telah membahaskan sama ada ia sebenarnya akan terus menaikkan kadar memandangkan kebimbangan bank minggu ini tetapi mereka kini menetapkan harga dalam kira-kira 60 peratus kebarangkalian kenaikan suku mata, menurut alat FedWatch CME Group.

Saham First Republic ditutup Jumaat turun 33 peratus. Saham itu susut 72 peratus sepanjang minggu. Indeks bank KBW jatuh 5.3 peratus pada hari Jumaat dan mengakhiri minggu itu turun 15 peratus.

“Walaupun sambutan yang paling dialu-alukan daripada bank-bank besar, kemas kini menunjukkan kepada bank yang masih mengalami masalah kecairan yang ketara,” kata Jesse Rosenthal, ketua penyelidikan kewangan AS di CreditSights, yang menambah bahawa kemas kini First Republic mengenai peminjamannya daripada Rizab Persekutuan, yang mendahului $100bn pada satu ketika adalah bahagian yang paling “menarik perhatian” berita.

Pasaran Eropah juga berakhir lebih rendah berikutan kejatuhan selanjutnya dalam saham Credit Suisse walaupun Swiss National Bank menjanjikan sokongan mudah tunai kepada pemberi pinjaman awal minggu ini.

Credit Suisse melepaskan keuntungan awal untuk menamatkan 8 peratus lebih rendah. Indeks Euro Stoxx Bank berakhir turun 2.8 peratus.

Dax Jerman ditutup 1.3 peratus. CAC 40 Perancis turun 1.4 peratus, manakala FTSE 100 UK kehilangan 1 peratus lebih rendah. Pasaran Asia ditutup sebelum mood merosot, menjadikan Topix Jepun naik 1.2 peratus dan Hang Seng Hong Kong 1.6 peratus lebih tinggi.

“Masalah utama ialah sokongan kecairan tidak dapat diselesaikan [Credit Suisse’s] masalah struktur yang terkenal dan, yang paling penting, keuntungannya yang rendah . . . Bank itu mempunyai rancangan penstrukturan semula yang bertujuan untuk menangani isu-isu ini dalam tempoh tiga tahun tetapi tidak pasti sama ada pasaran akan memberikannya selama itu,” kata Andrew Kenningham, ketua ekonomi Eropah di Capital Economics.

Pelabur berkata bahawa peristiwa minggu lalu boleh menunjukkan ke arah kemelesetan dan pengetatan kredit.

“Kemungkinan besar kita tidak akan melihat senario yang positif, terutamanya dengan mengambil kira peristiwa baru-baru ini,” kata Orla Garvey, pengurus kanan portfolio pendapatan tetap di Federated Hermes. “Isunya ialah jika bank menarik balik daripada pemberian pinjaman, yang secara sejarahnya mempunyai kesan besar terhadap pertumbuhan. Tetapi itu boleh dielakkan jika bank pusat dan pengawal selia meningkatkan.”

Pada hari Khamis, Bank Pusat Eropah menaikkan kadar faedah sebanyak 0.5 mata peratusan tetapi juga meninggalkan komitmen sebelumnya untuk mengekalkan “menaikkan kadar faedah dengan ketara pada kadar yang stabil”.

Hasil bon Jerman dua tahun jatuh 0.05 mata peratusan kepada 2.36 peratus dan hasil 10 tahun turun 0.1 mata peratusan pada 2.1 peratus.

Penanda aras minyak Brent dan West Texas Intermediate kehilangan 2.9 peratus setiap satu pada hari Jumaat.

Result HK

Keluaran HK

Togel Hongkong Hari Ini

Result Singapura

Data Sidney

Data Sidney