site

Saham Asia bercampur-campur selepas pengerusi Rizab Persekutuan menolak harapan untuk penurunan kadar faedah

Ekuiti Asia bercampur-campur selepas pengerusi Rizab Persekutuan Jay Powell menolak cadangan bahawa bank pusat AS mungkin mula mengurangkan kadar faedah untuk meredakan tamparan daripada kemelut sektor perbankan.

Indeks saham CSI 300 China susut 0.1 peratus selepas cuti lanjutan pada Khamis, manakala Kospi Korea Selatan jatuh 0.2 peratus dan S&P/ASX 200 Australia jatuh 0.2 peratus. Indeks Hang Seng Hong Kong merupakan satu-satunya penanda aras utama yang mencatatkan sebarang kenaikan, naik 1 peratus, manakala pasaran di Jepun ditutup untuk bercuti.

Kejatuhan di Asia berlaku selepas saham AS ditutup rendah sebagai tindak balas kepada komen daripada Powell, dengan S&P 500 susut 0.7 peratus dan Nasdaq Composite yang memfokuskan teknologi jatuh 0.5 peratus.

The Fed pada hari Rabu menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 0.25 mata peratusan kepada julat 5 hingga 5.25 peratus, sepadan dengan jangkaan penganalisis dan menandakan kenaikan ke-10 berturut-turut sejak awal 2022.

Penyata terbaharu bank pusat itu mengeluarkan panduan sebelumnya yang menyatakan pengetatan monetari tambahan “mungkin sesuai” dan menekankan pendekatan dasarnya akan bergantung pada data ekonomi.

Tetapi bercakap kepada wartawan selepas kenaikan kadar, Powell berkata bank pusat masih menjangkakan inflasi akan mengambil masa untuk mencapai julat sasarannya. “Kami dalam jawatankuasa mempunyai pandangan bahawa inflasi akan turun tidak begitu cepat. . . jika ramalan itu secara amnya betul, ia tidak sesuai untuk mengurangkan kadar,” katanya.

Penganalisis berkata perubahan kepada kenyataan tetap Fed boleh menandakan berakhirnya kitaran pengetatan semasa. Tetapi sementara pasaran telah menetapkan harga dalam beberapa pemotongan kadar sebelum akhir tahun, pendapat bercampur-campur mengenai kemungkinan pelonggaran yang akan berlaku.

“Powell menolak potensi pengurangan kadar pada akhir tahun ini memandangkan jawatankuasa itu menjangkakan inflasi akan turun pada kadar yang lebih perlahan daripada jangkaan pasaran, melainkan terdapat kemerosotan material dalam ekonomi AS,” kata Tai Hui, pakar strategi pasaran di Pengurusan Aset JPMorgan. “Oleh itu, kelembapan, atau malah kemelesetan sederhana, mungkin tidak mencukupi untuk meyakinkan Fed untuk membalikkan haluan dasar tidak lama lagi.”

Ray Sharma-Ong, pengarah pelaburan untuk penyelesaian pelaburan berbilang aset di Abrdn, berkata bahawa isu sektor perbankan – seperti kegagalan First Republic Bank baru-baru ini – tidak mungkin menimbulkan ancaman sistemik, tetapi keadaan kredit yang mengetatkan boleh membebankan pertumbuhan AS. dan memaksa Fed untuk mengambil tindakan sokongan.

“Dengan panduan hadapan Fed hari ini yang menunjukkan peralihan yang kukuh ke arah pergantungan data, kami menjangkakan Fed akan mengurangkan kadar apabila kemelesetan berlaku,” kata Sharma-Ong.

Dalam pasaran komoditi pada Khamis, West Texas Intermediate, penanda aras minyak mentah AS, pada mulanya jatuh sebanyak 7.2 peratus di Asia berikutan kebimbangan mengenai kemungkinan kemelesetan, hanya untuk berbalik arah dan naik 0.3 peratus kepada $68.79 setong. Minyak mentah Brent, penanda aras antarabangsa, naik 0.5 peratus kepada AS$72.70.

Pasaran niaga hadapan meramalkan S&P 500 dibuka 0.1 peratus kemudian pada hari itu, manakala FTSE 100 dijangka susut 0.3 peratus apabila dagangan bermula di London.

result sgphari ini

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

totobet sdny

keluaran hk pools

sgphariini