site

Saham Asia bercampur-campur apabila peniaga mencerna pengetatan Fed

Ekuiti di Asia merosot pada hari Khamis apabila peniaga mempertimbangkan apa yang diisyaratkan oleh kenaikan kadar Rizab Persekutuan dan ulasan yang disertakan mengenai laluan masa depan kos pinjaman AS.

Topix Jepun susut 0.4 peratus dan S&P/ASX 200 Australia turun 0.6 peratus, manakala indeks Hang Seng Hong Kong menambah 0.6 peratus, Kospi Korea Selatan naik 0.1 peratus dan CSI 300 China naik 0.4 peratus.

Pada hari Rabu, Fed meningkatkan kadar pinjaman penanda arasnya 0.25 mata peratusan kepada julat sasaran 4.75 peratus hingga 5 peratus.

Pedagang telah berpecah sama ada kenyataan daripada bank pusat, yang mengetepikan rujukan sebelum ini mengenai keperluan untuk kenaikan kadar “berterusan”, menandakan Fed sudah menghampiri penghujung kitaran pengetatannya.

“The Fed masih merasakan pengetatan tambahan mungkin diperlukan, tetapi dialihkan ke bawah. . . menghapuskan pluraliti pada jumlah pengetatan yang tinggal,” kata Tai Hui, ketua strategi pasaran untuk Asia-Pasifik di JPMorgan Asset Management.

“Mengimbangi keinginan Fed untuk mengekalkan tekanannya terhadap inflasi, dan realiti mengetatkan keadaan kredit dan selera pemberian pinjaman bank, kami fikir Fed masih boleh menyampaikan satu lagi kenaikan 25 mata asas pada bulan Mei.”

The Fed mempunyai keputusan yang sukar untuk dibuat. Inflasi kekal tinggi, tetapi kejatuhan pemberi pinjaman tertumpu teknologi Silicon Valley Bank dan pengambilalihan UBS Credit Suisse pada hujung minggu telah menyebabkan kegawatan dalam sistem kewangan global.

Ructions telah merebak ke pemberi pinjaman serantau lain di AS, dengan First Republic yang berpangkalan di San Francisco minggu ini mengupah penasihat untuk meneroka pilihan termasuk jualan.

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank, Signature Bank dan penyelamatan saat-saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Lihat analisis dan ulasan terkini di sini

Perbendaharaan AS meningkat pada Khamis, dengan hasil pada nota 10 tahun jatuh 0.03 mata peratusan kepada 3.48 peratus. Hasil pada nota dua tahun, yang lebih berkait rapat dengan jangkaan kadar faedah jangka pendek, merosot 0.01 mata peratusan kepada 3.98 peratus. Hasil bergerak secara songsang kepada harga.

Harga dalam pasaran niaga hadapan mencadangkan pelabur kini menjangkakan kadar AS akan memuncak pada kira-kira 4.9 peratus pada Mei, sebelum jatuh kepada 4.3 peratus menjelang akhir tahun.

Yen, won dan renminbi masing-masing menambah 0.4 peratus berbanding dolar untuk didagangkan pada ¥130.87, Won1291.80 dan Rmb6.8553, masing-masing.

Harga minyak merosot kerana peniaga mencerna kenaikan Fed. West Texas Intermediate, penanda aras AS, susut 0.7 peratus pada pagi hari untuk didagangkan pada $70.41 setong, meletakkannya di landasan untuk memecahkan rekod kemenangan berturut-turut tiga sesi.

rwsult sgp

penge sidney

totobet sdny

keluaran hk kemarin malam

keluaran hk malam ini