site

Rusia menerima renminbi China dalam menghadapi sekatan barat

Rusia telah menerima pakai renminbi sebagai salah satu mata wang utama untuk rizab antarabangsanya, perdagangan luar negara dan juga beberapa perkhidmatan perbankan peribadi ketika ia beralih ke China dalam menghadapi sekatan barat.

Peralihan itu telah menjadikan Rusia contoh yang jarang berlaku bagi sebuah negara yang mengguna pakai renminbi berbanding dolar AS atau euro sebagai mata wang rizab, tetapi menimbulkan risiko kepada Moscow memandangkan sejarah penurunan nilai mata wang yang mendadak di Beijing.

Hasrat China untuk menerima pakai renminbi antarabangsa sebahagian besarnya tidak kesampaian, tetapi Rusia telah didorong ke arah mata wang China oleh sekatan antarabangsa, pembekuan $300bn aset antarabangsanya dan langkah untuk mengecualikan bank utamanya daripada pasaran global.

Rusia merupakan ekonomi keempat terbesar, tidak termasuk Hong Kong, untuk jumlah dagangan renminbi pada Februari, menurut data daripada sistem pembayaran global Swift. Ia tidak disenaraikan dalam 15 teratas sebelum pencerobohan besar-besaran Rusia ke atas Ukraine.

“Setahun yang lalu, renminbi adalah mata wang eksotik yang hanya digunakan oleh mereka yang bekerja dengan China. Kini orang ramai menggunakannya untuk semua jenis transaksi asing, malah yang tiada kaitan dengan China,” kata Natalia Revenko, pengasas HELPYOU, sebuah syarikat yang membantu pelanggan Rusia membuka akaun bank asing.

Peningkatan perdagangan renminbi mencerminkan pangsi ekonomi Rusia ke China, apabila perdagangan dua hala mencecah rekod $185bn pada 2022. Syarikat Rusia membayar kebanyakan pembelian barangan China dalam renminbi — pembelian yang meningkat dengan mendadak selepas pencerobohan.

Sebelum pencerobohan, lebih 60 peratus daripada pembayaran Rusia untuk eksportnya dibuat dalam apa yang pihak berkuasa negara itu kini merujuk sebagai “mata wang toksik”, seperti dolar dan euro, dengan renminbi menyumbang kurang daripada 1 peratus.

Kini mata wang “toksik” telah menurun kepada kurang daripada separuh daripada pembayaran eksport, manakala renminbi menyumbang 16 peratus, menurut data dari Bank Pusat Rusia (CBR).

Presiden Rusia Vladimir Putin bulan ini mengesahkan penggunaan renminbi antarabangsa yang lebih meluas. Dia berkata semasa dia bertemu dengan presiden China Xi Jinping bahawa dia menyokong “penggunaan yuan dalam pembayaran antara Rusia dan negara-negara Asia, Afrika, dan Amerika Latin”.

Carta bar bertindan menunjukkan bahagian renminbi dalam eksport Rusia meningkat lapan kali ganda dari Januari 2022 hingga Disember sebagai peratus.

Lebih daripada 50 bank Rusia kini menawarkan deposit denominasi renminbi, selalunya di bawah nama seperti “Jalan Sutera” dan “Bulan Sabit,” menarik orang biasa dengan kadar faedah lebih tinggi daripada akaun berdenominasi dolar AS.

Rakyat Rusia sudah terbiasa menyimpan simpanan dalam dolar atau euro selepas mengalami penurunan nilai rubel secara mendadak pada 1990-an. Tetapi Victoria Shergina, penasihat kewangan dengan lebih daripada 800,000 pengikut Instagram, berkata: “Apabila ruble mengukuh musim panas lalu, orang ramai panik. ‘Adakah benar bahawa dolar AS dan AS sudah mati?’ mereka bertanya, mengulangi naratif negeri. ‘Adakah saya perlu segera menyingkirkan simpanan saya dalam dolar AS?’”

Bank pusat mula beralih kepada renminbi sebelum pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine, meningkatkan bahagiannya daripada 13 peratus kepada lebih 17 peratus daripada rizab mata wangnya pada tahun itu hingga Januari 2022, apabila ia mendedahkan butiran struktur rizab mata wangnya. untuk kali terakhir.

Angka itu berkemungkinan kekal tidak berubah, memandangkan bank pusat tidak menambah rizabnya pada 2022. Ia tidak menjual emas, yang boleh digunakan untuk membeli renminbi, manakala pegangan euro dan dolarnya dibekukan, kata Alexandra Prokopenko, bekas Penasihat CBR dan kini felo pelawat di Majlis Perhubungan Luar Jerman.

Pegangan tersebut adalah luar biasa: Angka IMF menunjukkan bahawa kurang daripada 3 peratus rizab bank pusat global dipegang dalam aset denominasi renminbi.

Kini bank pusat Rusia tidak mempunyai pilihan selain meneruskan strategi ini, kerana aksesnya kepada kebanyakan mata wang rizab lain adalah terhad, kata Iikka Korhonen, ketua penyelidikan di Institut Bank of Finland untuk Ekonomi Baru Muncul.

Natalia Lavrova, ketua ekonomi di BCS Global Markets, berkata bahagian renminbi yang rendah dalam rizab pertukaran asing global adalah hasil daripada kebanyakan komoditi yang didagangkan dalam dolar AS. Walaupun China baru-baru ini menggalakkan rakan dagangannya beralih kepada renminbi, tambahnya, kelegapan pasaran kewangan China telah menjejaskan populariti mata wang itu.

Rusia menambah renminbi ke dalam bakul mata wang yang dibenarkan untuk Dana Kekayaan Negara pada 2021 dan aset renminbi kini menyumbang kira-kira 30 peratus daripada dana $147bn, menurut pengiraan FT berdasarkan data daripada kementerian kewangan Rusia.

Di kalangan individu, renminbi digunakan terutamanya untuk pemindahan rentas sempadan, kata Shergina, kerana sesiapa sahaja boleh membeli renminbi di bursa utama Rusia, MOEX, dan memindahkannya ke negara lain.

Sebaliknya, “sebilangan kecil bank yang masih mempunyai akses Swift menetapkan ambang minimum kira-kira $10,000 untuk transaksi sedemikian dan mengenakan komisen tinggi untuk pembelian dolar AS dan euro,” katanya. “Sesetengah orang membeli renminbi untuk menambah akaun mereka di pembrokeran AS dengannya – dan ia berfungsi.”

Xi Jinping, kiri, dan Vladimir Putin bersulang selepas ceramah di Kremlin pada hari Selasa © Pavel Byrkin/SPUTNIK/AFP/Getty Images

Mata wang China masih mewakili hanya 2 peratus daripada deposit peribadi dan korporat, menandakan capaiannya terhad dalam perbankan runcit kerana ramai rakyat Rusia masih kurang mempercayai mata wang itu sebagai penyimpan nilai. Walau bagaimanapun, orang Rusia biasa adalah antara mereka yang mengakses renminbi di bursa MOEX.

Pada Februari, bahagian renminbi pada MOEX mencapai hampir 40 peratus daripada pecahan mata peratusan pada awal 2022, menurut data CBR. Akhir tahun lalu bursa itu juga mengalami kekurangan renminbi, yang diabaikan oleh pelabur runcit tetapi jelas kepada penganalisis, yang menyedari kadar pertukaran yuan-rouble bertukar negatif.

“Ia seolah-olah berlaku sekali sahaja, dengan pemain yang tidak dikenali ‘mencari’ pasaran untuk membuat bayaran besar kepada China,” kata Prokopenko.

Matteo Maggiori, profesor kewangan di Stanford Graduate School of Business, menekankan sifat tidak sama rata dalam hubungan kewangan Rusia dan China. “Memandangkan situasi antarabangsa Rusia, pergantungan kepada renminbi telah menjadi pilihan yang terpaksa,” katanya.

Pergantungan ini menimbulkan risiko, kata Lavrova: “Masalahnya bukanlah kerjasama dengan China sendiri, tetapi Rusia telah menggantikan beberapa rakan dagangan dengan hanya seorang pemain.”

Masalah Rusia telah menjadi “hadiah terbesar untuk China” berdasarkan keinginannya untuk mengantarabangsakan mata wangnya melalui perdagangan asing, kata Prokopenko, sambil menambah bahawa dia tidak fikir Rusia akan bergelut untuk mengakses kecairan renminbi. Pada Ogos 2014, empat bulan selepas menggabungkan Crimea dari Ukraine, Rusia melancarkan talian swap dengan People’s Bank of China, yang boleh digunakan untuk memperdalam kecairan.

Tetapi dia berkata risiko utama bagi Kremlin adalah peralihan mata wang yang tidak dapat diramalkan oleh Beijing, yang Moscow tidak boleh melindung nilai kerana ia sangat sukar untuk diramalkan.

Dia berkata: “Jika Beijing memutuskan untuk menurunkan nilai mata wangnya semalaman, yang telah dilakukan sebelum ini, rizab Rusia akan turun, kontrak perdagangan terganggu – dan Moscow tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya.”

resut. sgp

pengeluar sidney hari ini

totobet sidney

togel hongkonģ tadi malam

data keluaran sgp