site

Rusia diarahkan oleh mahkamah untuk membayar Ukraine $5bn untuk aset tenaga Crimea

Syarikat tenaga negara Ukraine, Naftogaz telah memperoleh keputusan daripada tribunal timbang tara antarabangsa yang mengarahkan Rusia membayar kerugian $5 bilion berkaitan dengan rampasan aset gas asli dan minyak di Crimea.

“Rusia kini mesti mematuhi keputusan ini mengikut kewajipannya di bawah undang-undang antarabangsa,” kata Oleksiy Chernyshov, ketua eksekutif Naftogaz, dalam satu kenyataan pada Khamis.

Ukraine telah memfailkan banyak saman terhadap Rusia untuk mendapatkan pampasan bagi ganti rugi yang dikaitkan dengan pencerobohannya, bermula dengan pengilhakan Crimea pada 2014.

Mahkamah di The Hague mendapati bahawa pampasan harus sama dengan nilai pasaran saksama aset Naftogaz sebelum rampasan. Mahkamah menolak dakwaan Rusia bahawa Naftogaz tidak berhak mendapat sebarang pampasan untuk rampasan asetnya.

Anugerah itu adalah yang terbesar oleh tribunal timbang tara antarabangsa yang berkaitan dengan perampasan aset oleh Rusia di Crimea.

Di samping itu, mahkamah memutuskan bahawa Rusia mesti membayar balik Naftogaz untuk kos yang berkaitan dengan prosiding timbang tara.

Kremlin berkata ia akan menganalisis keputusan itu sebelum memutuskan langkah seterusnya. “Litigasi ini telah berlaku, dan ia bukan perkara baharu. Tetapi keputusan itu baharu dan perlu dianalisis,” kata jurucakap Kremlin Dmitry Peskov kepada pemberita pada Khamis.

Bagaimanapun, ia tidak serta-merta jelas bagaimana Ukraine akan menguatkuasakan keputusan oleh tribunal, lebih daripada setahun dalam perang penuhnya dengan Rusia.

Dalam kenyataannya, Naftogaz berkata “anugerah timbang tara boleh dilaksanakan melalui mekanisme penguatkuasaan”, yang akan membolehkan aset Rusia di luar negara dibekukan. Tetapi dengan sekatan barat telah membekukan aset bank pusat Rusia, antara lain, tidak mungkin syarikat gas Ukraine itu akan dapat mendapatkan semula keseluruhan jumlah yang diberikan oleh mahkamah timbang tara.

Timothy Ash, pakar strategi pasaran baru muncul di BlueBay Asset Management, menyifatkan keputusan itu sebagai “kemenangan undang-undang yang besar untuk Ukraine”, sambil menambah “Saya akan memikirkan lebih banyak lagi untuk datang.”

“Akhirnya perang Putin di Ukraine akan memufliskan Rusia,” tambahnya dalam nota kepada pelabur.

Pelaporan tambahan oleh Anastasia Stognei di Riga

sgp

pengeluaran sdy hari ini

totobet sdy 2023

result hk hari ini

totobet.sgp