site

Royal Bank of Canada menjadi pembiaya utama untuk industri bahan api fosil

Royal Bank of Canada telah muncul sebagai pembiaya terbesar industri bahan api fosil pada 2022, menjatuhkan JPMorgan dari tempat teratas, apabila bank-bank Kanada semakin mengambil peranan sebagai “peminjam pilihan terakhir” untuk projek intensif karbon yang kontroversi.

Laporan tahunan mengenai pembiayaan bahan api fosil oleh gabungan kumpulan kempen yang dianjurkan oleh Rainforest Action Network mendapati bahawa RBC memanjangkan $42.1bn dalam pembiayaan kepada syarikat dan projek bahan api fosil pada 2022, termasuk $4.8bn untuk pasir tar. Scotiabank, sebuah lagi bank Kanada, juga muncul dalam senarai 10 pembiaya teratas.

Para penyelidik berkata bank-bank Kanada telah menjadi sandaran untuk pembiayaan bahan api fosil, berpotensi mengambil kelonggaran untuk projek-projek pembiayaan dan syarikat-syarikat yang dijauhi oleh pemberi pinjaman di Eropah. Bank-bank Kanada telah menyediakan $862bn kepada syarikat bahan api fosil sejak menandatangani Perjanjian Paris, kajian itu mendapati.

Richard Brooks, pengarah kewangan iklim di Stand.earth, kumpulan alam sekitar yang terlibat dalam penyelidikan, berkata ia adalah “lucah bahawa [RBC] kini merupakan jurubank paling kotor di dunia untuk bahan api fosil”.

“RBC bergerak ke arah yang salah, mengheret cita-cita iklim kita ke belakang dan meletakkan bank Kanada sebagai peminjam bahan api fosil pilihan terakhir,” tambahnya.

RBC dan Scotiabank tidak menjawab permintaan untuk komen.

Laporan itu datang ketika peranan bank dalam memacu pemanasan global melalui pembiayaan syarikat intensif karbon dan projek menghadapi penelitian yang ketat. Ia mendapati bahawa 43 daripada bank itu, termasuk RBC dan JPMorgan, adalah sebahagian daripada Perikatan Perbankan Sifar Bersih, yang ahlinya komited untuk mengambil tindakan terhadap iklim, manakala 49 telah menjanjikan pelepasan sifar bersih.

Penyelidikan mendapati bahawa pembiayaan bahan api fosil daripada 60 bank terbesar di dunia mencecah $673bn pada 2022, turun 16 peratus daripada tahun sebelumnya. Angka itu adalah jumlah terendah antara 2016 dan 2022, tetapi ini disebabkan “keadaan geopolitik dan ekonomi yang luar biasa, bukan perubahan dalam dasar bank”, kata laporan itu.

Syarikat minyak dan gas mungkin tidak melabur secara agresif dalam pengeluaran baharu seperti sedekad yang lalu, tetapi susulan perang Rusia ke atas Ukraine tahun lepas dan krisis tenaga berikutnya, banyak syarikat minyak dan gas melaporkan rekod keuntungan, dan beberapa syarikat utama minyak. seperti ExxonMobil dan Shell meminta tiada pembiayaan daripada bank pada 2022.

Penyelidikan mendapati bahawa 30 syarikat yang ingin mengembangkan operasi gas asli cecair mereka berusaha untuk hampir menggandakan pembiayaan pada 2022 berbanding 2021, kerana negara seperti Jerman meningkatkan penggunaan LNG dan bukannya gas dari Rusia.

Maaike Beenes, ketua kempen untuk bank dan iklim di BankTrack, menyifatkan keputusan bank untuk meningkatkan pembiayaan mereka untuk LNG pada tahun lalu sebagai tidak bertanggungjawab.

“Projek-projek gas ini tidak akan dapat menangani keperluan tenaga jangka pendek Eropah atau mengurangkan bil isi rumah – sebaliknya ia akan mengurung kita dalam pergantungan kepada bahan api fosil selama beberapa dekad,” katanya.

Bank-bank AS terus mendominasi pembiayaan bahan api fosil, menyumbang lebih daripada satu perempat daripada semua pembiayaan antara 2016 dan 2022. JPMorgan ialah pembiaya kedua terbesar bagi bahan api fosil tahun lepas, dengan pembiayaan $39.2bn, selepas mendahului senarai itu selama enam tahun.

JPMorgan berkata ia menyediakan pembiayaan “merentasi sektor tenaga”, yang termasuk “menyokong keselamatan tenaga” membantu pelanggan beralih kepada model perniagaan yang lebih bersih.

Bank AS lain dalam senarai itu termasuk Wells Fargo, Bank of America dan Citigroup. Citi dan Wells Fargo enggan mengulas, manakala BofA tidak menjawab permintaan untuk komen. Beberapa bank Jepun juga muncul dalam 10 teratas.

60 bank itu menyalurkan $150 bilion tahun lepas ke dalam 100 syarikat teratas mengembangkan pelaburan bahan api fosil, kata laporan itu.

Walaupun sesetengah bank mempunyai dasar pembiayaan bahan api fosil, ini selalunya tidak meliputi pengunderaitan ekuiti dan bon, dan sering menyasarkan pembiayaan projek tertentu tetapi tidak digunakan untuk pembiayaan korporat am, ia mendapati.

Modal Iklim

Di mana perubahan iklim memenuhi perniagaan, pasaran dan politik. Terokai liputan FT di sini.

Adakah anda ingin tahu tentang komitmen kelestarian alam sekitar FT? Ketahui lebih lanjut tentang sasaran berasaskan sains kami di sini

result hari ini

pengeluaran sdney

totobet sydney hari ini

togel hkg 2020 hari ini hongkong malam ini keluar

data hk hari ini