site

Risiko AS ketinggalan di belakang Eropah tanpa peraturan crypto, memberi amaran kepada pesuruhjaya SEC

Risiko AS ketinggalan di belakang EU dan UK tanpa peraturan untuk mengawal pasaran aset crypto, Hester Peirce dari Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa telah memberi amaran.

Bercakap pada sidang kemuncak aset kripto dan digital Financial Times, ahli kanan Republikan pengatur pasaran saham AS berkata rangka kerja yang ditetapkan oleh Brussels dan London boleh menjadi pelan tindakan untuk penggubal undang-undang Washington.

EU telah merangka satu set peraturan baharu yang luas, yang dikenali sebagai peraturan Pasaran dalam Aset Kripto (Mica), yang dijangka berkuat kuasa tahun depan.

UK awal tahun ini menetapkan rejim kawal selia baharu yang menyeluruh untuk kripto yang bertujuan untuk membawa peraturan yang mengawal token kripto sejajar dengan yang telah sedia ada untuk aset kewangan tradisional seperti saham dan bon.

“[The UK’s] pendekatan adalah satu yang boleh menjadi model untuk kami, Mica boleh menjadi model untuk kami, “kata Peirce. “Saya fikir kita sedang menembak diri sendiri dengan tidak mempunyai rejim kawal selia di AS.”

Papan pemuka aset digital

Klik di sini untuk data masa nyata tentang harga dan cerapan kripto

Berbeza dengan UK dan EU, AS tidak membangunkan rejim untuk mengawal selia aset kripto, sebaliknya memilih untuk mengeluarkan gelombang kes penguatkuasaan terhadap aktiviti kripto, yang kebanyakannya diketuai oleh pengerusi SEC Gary Gensler. Beberapa firma crypto terbesar, termasuk pemberi pinjaman Genesis, dan bursa Gemini dan Kraken, telah disasarkan oleh pengawal selia sekuriti AS.

Peirce, salah seorang daripada lima ahli SEC, sering berpecah dengan Gensler berhubung peraturan mata wang kripto. Gensler telah menolak untuk mencipta peraturan baharu untuk pasaran crypto, dengan alasan bahawa undang-undang sedia ada cukup jelas.

SEC juga telah mengeluarkan notis Wells kepada bursa Coinbase yang disenaraikan secara terbuka, memberi amaran bahawa ia sedang mempertimbangkan tindakan penguatkuasaan yang berpotensi terhadap bursa crypto atas kemungkinan pelanggaran undang-undang sekuriti.

Tindakan keras Amerika terhadap aset digital telah menimbulkan persoalan sama ada industri itu akan meninggalkan AS dan ditubuhkan di bidang kuasa luar pesisir dengan peraturan yang dianggap mesra perniagaan kripto.

“Anda terus kembali kepada soalan ini tentang bagaimana jika orang memindahkan syarikat mereka ke [other jurisdictions]. Intinya ialah jika kita membina rejim kawal selia yang baik, orang akan datang,” kata Peirce.

Bercakap di panel yang sama, pegawai kanan dari Perbendaharaan AS dan Pihak Berkuasa Kelakuan Kewangan UK berkata adalah penting bagi pengawal selia untuk memperluaskan pengawasan mereka melangkaui sempadan negara untuk mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh industri crypto dengan secukupnya.

Sandra Lee, timbalan penolong setiausaha untuk Majlis Pemantauan Kestabilan Kewangan di Perbendaharaan AS, menekankan “kepentingan penyelia dan pengawal selia untuk dapat melihat sekutu dan anak syarikat firma aset kripto tertentu”.

Sarah Pritchard, pengarah eksekutif penyeliaan, dasar dan persaingan di FCA, berkata peraturan kripto yang dicadangkan UK “akan menggigit pemasaran firma kepada pengguna UK”, sambil menambah bahawa pengawal selia “akan memerhatikan firma yang tidak mematuhinya. peraturan”.

FCA sebelum ini telah memberi amaran kepada pengguna untuk bersedia untuk kehilangan semua wang mereka jika mereka melabur dalam aset kripto.

singapura totobet

data pengeluaran sdy

pengeluaran sdy

pengeluaran hk hari ini

tabel sh