site

Republik Pertama bekerja mengikut rancangan untuk menghalang penyitaan kerajaan

Penasihat First Republic sedang mengusahakan penyelesaian sektor swasta yang mereka harap dapat mengatasi keraguan di Washington dan memastikan bank California yang sedang bergelut itu daripada ditutup oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan.

Tiga orang yang rapat dengan situasi itu berkata terdapat perubahan dalam nada dalam kalangan penasihat bank berbanding Selasa dan Rabu apabila saham First Republic jatuh 65 peratus dan kebimbangan semakin meningkat bahawa ia hampir diambil alih oleh FDIC.

JPMorgan, yang telah bertindak sebagai jurubank First Republic dan merupakan pemberi pinjaman terbesar AS, terlibat dalam perbualan itu, tetapi institusi besar lain juga berkemungkinan mengambil bahagian dalam beberapa cara.

Yang penting, rancangan itu belum mendapat sokongan pegawai dalam pentadbiran Biden, yang akan menjadi penimbang tara muktamad sama ada bank itu boleh mengelakkan rampasan FDIC, kata orang ramai.

Rumah Putih, Perbendaharaan AS dan FDIC enggan mengulas.

Pada bulan Mac, apabila First Republic mula mengalami aliran keluar, Jamie Dimon, ketua eksekutif JPMorgan, membantu mengatur usaha penstabilan yang menyaksikan institusinya, Citi, Bank of America dan lapan bank lain bergabung untuk mendepositkan $30bn dengan pemberi pinjaman.

First Republic, JPMorgan dan Lazard, yang juga bekerja untuk pemberi pinjaman California, enggan mengulas.

Harga saham First Republic telah turun sebanyak 95 peratus sejak ia terperangkap dalam kegilaan perbankan serantau yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank. Sahamnya ditutup naik 8.8 peratus pada Khamis dan naik 5.5 peratus dalam dagangan pra-pasaran pada Jumaat.

Perbualan mengenai bank itu kekal hangat, dan orang ramai memberi amaran bahawa tidak jelas bahawa penyelesaian akan ditemui. Bank-bank enggan meletakkan pemegang saham mereka pada risiko kerugian tanpa semacam penyertaan kerajaan.

Masih ada kemungkinan Republik Pertama boleh berakhir di tangan FDIC, kata orang ramai.

First Republic telah menyaksikan pendeposit mengeluarkan $100bn sejak awal tahun, dan buku pinjamannya telah mengalami kerugian kertas kerana kadar faedah telah meningkat. Ia telah berjanji untuk mengurangkan kakitangan sebanyak 25 peratus untuk mengawal kos.

Satu cadangan yang mungkin menjadi sebahagian daripada penyelesaian akhirnya adalah untuk beberapa bank membeli beberapa aset lama Republik Pertama dengan harga lebih daripada harga pasaran semasa mereka, membolehkan pemberi pinjaman mengecilkan kerugiannya.

Tetapi orang yang biasa dengan situasi itu mengatakan bahawa ini mungkin tidak mencukupi untuk menstabilkan Republik Pertama dengan sendirinya.

result singapore hari ini

angka keluar sidney

keluaran sdy

angka hk keluar

data+hk+4d